DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20336785,12%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi konaklar turizme kazandırılacak

Tarihi konaklar turizme kazandırılacak

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte 27 tarihi konağın restorasyonuna başlanacağını belirterek, önümüzdeki yıl sonuna kadar birçoğunun restorasyonunun bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

ABONE OL
27 Kasım 2023 18:52
Tarihi konaklar turizme kazandırılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte 27 tarihi konağın restorasyonuna başlanacağını belirterek, önümüzdeki yıl sonuna kadar birçoğunun restorasyonunun bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Eski İstanbul Caddesi üzerinde bulunan İlhan Koman Konağı’nın önünde gazetecilere kentteki tarihi konakların restorasyonu ile ilgili açıklamada bulundu.

Vali Sezer, 27 tarihi konağın restorasyonuna başlanılarak, önümüzdeki yıl sonuna kadar birçoğunun bitirilmesinin hedeflendiğini belirterek, özel konak sahipleriyle bir araya gelinerek onlara teklifte bulunduklarını ve bütün proje çalışmaları ile yapım aşamasına kadar Valilik olarak üstlenmeyi kendilerine taahhüt ettiklerini ifade etti.

“İHYA EDİLEREK TURİZME KAZANDIRILACAK ÇOK SAYIDA YAPIMIZ VAR”

“Kamu ve özel sektör eliyle bir an önce bu değerlerimizi ortaya çıkartmak ve insanlarımızı, turizmle buluşturmayı istiyoruz” diyen Vali Sezer şunları anlattı;

“Bugün İlhan Koman Konağı’nın önündeyiz. Önemli bir tarihi yapımız. Buranın restorasyonuyla ilgili süreç devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde burası tamamlanacak. Malumlarınız Edirne, konakları çok sayıda olan bir ilimiz. Tarihi yapıları bakımından, kültürel varlıklar bakımından da Dünya’da sayılı illerden bir tanesi. Dolayısıyla burada da ihya edilecek hem turizme kazandırılacak çok sayıda yapımız var. Burada bir süreç başlamış durumda ama özellikle bizim Saraçlar Caddesi’nde, Belediyemizle de protokol yapılmış, oranın projesi tamamlandı. Kaleiçi’yle ilgili de yine çalışmalar devam ediyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız boyutuyla. Hem Saraçlar hem Kaleiçi. Bu konakların, özel şahıslarda ve kamuda olan konaklar var. Bunların ihyasıyla ilgili de yine çalışmalara devam ediliyor. Aldığımız kararlar şudur.

Edirne Valisi Yunus Sezer

“TURİZM ROTASI OLARAK KALEİÇİ’Nİ, ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE YENİDEN RESTORE ETMEYİ ARZULUYORUZ”

Birincisi, bugünden itibaren 27 tane konağımızın biz, restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle de bunların birçoğunu tamamlamak istiyoruz. Bazılarının proje çalışmaları şuanda devam ediyor. Bazılarında projesi bitmiş durumda, kuruldan onaylanmış durumda. Onlarında yapım işlerine başlayacağız. 27 tane konak şehrimizin dağınık yerlerinde, farklı noktalarında. Fakat çoğunluğu Kaleiçi mevkiinde. Dolayısıyla ileride bir nokta olarak, turizm rotası olarak Kaleiçi’ni çok iyi bir şekilde yeniden restore etmeyi çok arzuluyoruz, çok ümit ediyoruz. Bunun altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Bir taraftan konak sahipleri ile görüşmeler yapıyoruz, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda burada nasıl çalışmalar yapılabilir diye onun arayışı içerisindeyiz. Bir taraftan da Kültür Bakanlığımızla birlikte bu çalışmaları beraber yürütüyoruz. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Burada bir karar alınmış durumda. Hem Kaleiçi hem de Saraçlar Caddesi’nin yeniden ihyası noktasında önümüzdeki yıl itibariyle bir çalışmayı inşallah başlatacağız, bir aksilik olmazsa.

“ÖZEL KONAK SAHİPLERİNİN PROJELERİNİ VALİLİK OLARAK BİZ YAPACAĞIZ, BÜTÜN YAPIM AŞAMALARINDA DESTEK OLACAĞIZ”

Bu konaklarla ilgili olarak, özel konak sahiplerimizle bir araya geldik. Onlara da şunu biz teklif ettik. Bizim özel konaklarla ilgili olarak yapılacak çalışmalarda bütün proje çalışmalarını, yapım aşamasına kadar biz Valilik olarak üstlenmeyi kendilerine taahhüt ettik. Burada da yaklaşık 200’e yakın il genelinde benzer yapı var. Kendi konaklarıyla ilgili restorasyon çalışması yapacak olan bütün konak sahiplerine biz proje desteği vereceğiz, kuruldan geçireceğiz ve kendilerine inşaata başlayacak seviyeye getireceğiz. Kendilerinin, biraz ekonomik destek olunabilir mi yapım aşamasında teklifleri var. Bununla ilgili olarak da malumunuz bu kentsel dönüşümle ilgili kanun geçen hafta çıktı. Bunun sürecini bekliyoruz ama bu konuda da bir maddi destek noktasında da bir çalışma nasıl yapılabilir, onu da şuanda biz kendi içimiz de görüşüyoruz. İnşallah o noktada da bir destek noktasında da bir çalışmamız olacak önümüzdeki yıl itibariyle. Tabi bunun sözünü vermiyoruz ama, şunun sözünü verdik kendilerine. Projelerin tamamını biz yapacağız Valilik olarak. Kendilerine teslim edeceğiz. Bütün yapım aşamalarında da destek olacağız.

“HER TARİHİ ESERİN RESTORASYONA BAŞLANMA ÇALIŞMASINI BERABER ZİYARET EDİP, BİTİŞİNİ DE BERABER GÖRECEĞİZ”

Buradaki muradımız şudur. Bir taraftan kamu eliyle bir taraftan özel sektör eliyle bir an önce bu değerlerimizi ortaya çıkartmak ve insanlarımızla, turizmle buluşturmayı istiyoruz. Bir taraftan Sanat Sokağı olsun, bir taraftan yöresel ürünlerin satıldığı butik mağazalar olsun, bir tarafta konaklama merkezlerimiz olsun ki turizm noktasında bizim konaklamaya da ihtiyacımız var. Gelen turistlerde genelde bu tür tarihi yapıları konakları tercih ediyorlar. Hem konaklama hem de satış noktaları konusunda buraları değerlendirmek istiyoruz. Bununda şuana kadar altyapı çalışmasını yaptık bu üç aylık süreç içerisinde. Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Hem bakanlıklarla görüşmelerimizi, hem kendi içimizdeki görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bundan sonrada artık icraata yönelik adımlar atıyoruz. Bugün bu ilki. Bundan sonra da beraber inşallah her başlayanı ziyaret edip, bitişini de beraber göreceğiz. İlimize hayırlı olsun inşallah çalışmalar” dedi.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.