DOLAR 32,5798 0.1%
EURO 34,9282 0.23%
ALTIN 2.425,560,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2086015-3,47%
Edirne
21°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi yapı restore edildi

Tarihi yapı restore edildi

ABONE OL
30 Kasım 2020 17:05
Tarihi yapı restore edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sultan 2’nci Mahmut tarafından 1827 yılında “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” ordusu için “Piyade Kışla-ı Hümayyun”u (Mahmudiye Kışlası, Yanık Kışla) olarak inşa ettirilen ve 1933 yılında çıkarılan kanunla Edirne Kapalı Cezaevi olarak kullanılan tarihi yapının, kule kapıları hükümlülerce restore edildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının yakın ilgisi ve takibiyle Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde açılan Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kollarında istihdam edilen hükümlüler, Edirne Müze Müdürlüğü uzmanlarının denetim ve gözetiminde restorasyon çalışmalarını yürüttü.

Edirne Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan ve İşyurtları Kurumu tarafından finanse edilen tarihi kapalı ceza infaz kurumu duvarlarının kuleli giriş kapısı proje uygulamasına Temmuz ayında başlanmıştı. Mimari Restorasyon ve İnşaat İş Kollarında istihdam edilen hükümlüler tarafından Mahmudiye Kışlasının kule kapıları aslına uygun biçimde restore edildi.

ÖZGÜN MALZEMELER KORUNDU

İşlevini yitirmesi sebebiyle, atmosferik etki ve fiziksel eskimeye bağlı olarak bozulmaların bulunduğu kule yapılarında; yüzey temizliği yapıldı. Özgün malzemeler korunurken, dayanımını yitiren malzemelerde özgün haline uygun biçimde renovasyon yapıldı. Tarihi yapının hasarlı çatı konstrüksiyonu, ahşap zemin ve tavan kaplama işlemleri gerçekleştirilirken, yapıyı hava koşullarından koruyamayacak durumdaki ahşap kapı ve pencere doğramaları projeye uygun biçimde yenilendi. Hasarlı ve yıkılmış bölümlerde yapısal onarım gerçekleştirilirken, saçak silmeleri ve cephe süslemelerinde yüzey koruma ve onarımı da yapıldı.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILARAK IŞIKLANDIRILDI

Onarım ve iyileştirme çalışmalarının ardından yeniden hayat bulan tarihi yapının anıtsal kulelerinin yeni görüntüsüne uygun çevre düzenlemesi gerçekleştirilirken, tarihi yapının ışıklandırılması da sağlandı.

MAHMUDİYE KIŞLASI (YANIK KIŞLA)

Büyük yangınlar geçirdiği için ‘Yanık Kışla’ olarak da bilinen Kapalı Ceza İnfaz Kurumu binası, 1827 tarihinde II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağının kapatılmasıyla beraber modern ordu sistemine geçilmesiyle Piyade Kışla-ı Hümayun adıyla ilk kurulan kışlalardan birisidir. 1933 yılında çıkarılan kanunla cezaevi olan yapı, Türkiye’de bir bölümü ilk kez 1936 yılında ıslah evi olarak kullanılan tek yerdir. 1939-1945 yılları arasında tekrar askeri kışlaya çevrilen tarihi yapı, 1945 yılından bu yana cezaevi olarak kullanılıyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.