DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042762-2,16%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi

Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi

ABONE OL
20 Temmuz 2023 13:33
Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda görülen 15. duruşmaya, tutuksuz sanıklar Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Ö.P., köprüler şefi Ç.Y., Demir Yolu Bakım Müdürü T.K., hat bakım onarım memuru C.Ç., TCDD Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı L.K., Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı N.A., yol kontrolörü B.O., bakım servis müdürü M.K., bakım servis alanlarından sorumlu müdür yardımcısı L.M., TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan N.A., mühendisler T.B.Ö., D.P. ve K.B., kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme yeni hazırlanan ek bilirkişi raporunun okunmasıyla başladı.

Raporun çeşitli mühendislik disiplinlerinde teknik uzmanlığı olan bilirkişilerden oluşan 6 kişi tarafından hazırlandığı belirtildi.

Bilirkişi heyeti tarafından dosya içeriğine eklenen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucu ek rapor kapsamında kazanın yorumlanması ve kusur durumlarının belirlenmesi ile ilgili heyetin değerlendirmesinde değişiklik olmadığı aktarıldı.

Sanıkların kazada görevlerini yerine getirip, getirmedikleri konularının heyetin uzmanlık alanına girmediği için mevcut sanıkların kusur durumları ile ilgili görüşe yer verilemediği ifade edildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucu bilirkişi heyetinin kazada, demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili gerekli önlemleri almayan ve meteorolojik durum ile hava koşulları hakkında koordinasyonu sağlamayan TCDD Genel Müdürlüğü AR-GE Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ve diğer müdürlüklerin, TCDD Genel Müdürlüğünün altyapı ve sanat yapıları yenilemeden sorumlu başkanlığının, TCDD Genel Müdürlüğünün Yol Geçit ve Kontrol Memurluğu istihdam etmekle sorumlu başkanlığının kusurlu olduğu kanaatine vardığı aktarıldı.

Sanıklar, ek bilirkişi raporunun inceledikten sonra yazılı beyanda bulunacaklarını ifade etti.

Mahkeme heyeti, bazı katılan avukatlarının taleplerinin reddine, sanıkların ek bilirkişi raporunu inceleyerek savunma yapmalarına karar vererek duruşmayı 1 Eylül 2023’e erteledi.

Öte yandan, duruşma öncesi Bulvar Yolu Santral Işıklar mevkisinde toplanan grup, ellerindeki dövizlerle slogan atarak Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne geldi.

Kazada kızını, kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.

TREN KAZASI

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018’de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

İddianamede “kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu” bulundukları gerekçesiyle sanıklar T.K., Ö.P., Ç.Y. ve C.Ç.’nin “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

9 Eylül’de de Çorlu’da meydana gelen tren kazası kapsamında Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan bilirkişi raporları ve değerlendirme neticesinde soruşturmanın genişletilmesine karar verilmiş, bu kapsamda “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan N.A., L.M., M.K., L.K., N.A., B.O., T.B.Ö., D.P. ve K.B. hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştı.

Dava kapsamında TCDD 1. Bölge Müdürlüğünde Bakım Servis Müdürü M.K., 10 Ekim 2022’de tutuklanmış, itiraz üzerine Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 25 Kasım 2022’de Karasu’nun yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar vermişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.