DOLAR 32,3900 -0.29%
EURO 34,7774 -0.11%
ALTIN 2.404,61-0,73
BIST 10.193,331,47%
BITCOIN 18712041,13%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekstil fabrikası tüm elektriğini “güneşten” üretecek

Tekstil fabrikası tüm elektriğini “güneşten” üretecek

Edirne'de kurduğu güneş enerji santrali ile tükettiği elektriğin yüzde 65'ini üreten fabrika, yeni projesiyle tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerji kullanarak karşılamayı planlıyor.

ABONE OL
12 Ocak 2024 13:09
Tekstil fabrikası tüm elektriğini “güneşten” üretecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EDİRNE (AA) – Edirne’de kurduğu güneş enerji santrali (GES) ile tükettiği elektriğin yüzde 65’ini üreten fabrika, yeni projesiyle tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor.

Türkiye ve Avrupa’dan birçok markaya günde 1650 erkek takım elbise üretimi yapan Edirne Giyim Sanayi AŞ, enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için 2017 yılında 18 dönüm arazi üzerine 4 bin 224 panelden oluşan GES kurdu.

Yaklaşık 1 megawatt elektrik üretimi sağlanan tesis, fabrikanın elektrik ihtiyacının yüzde 65’i karşıladı.

Fabrika yöneticileri yeni bir GES projesi yatırımı daha yaparak elektrik ihtiyacının tamamını karşılamayı hedefliyor.

Fabrika Müdürü Hasan Hazneci, AA muhabirine, kurdukları GES ile 5,5 yılda 9 bin 70 megawatt elektrik ürettiklerini söyledi.

Santrali kurarken ne kadar sürede kendini amorti edebileceğini araştırdıklarını belirten Hazneci, “Dönemin şartlarında çok tercih edilebilir bir fizibilitesi yoktu ancak bizi buna iten başka faktörler de oldu. Özellikle çocuklarımızın geleceği noktasında onlara daha yaşanabilir bir doğa bırakmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgede ve ülkede teşviki anlamında öncü olmaktı hedefimiz. Aynı zamanda müşterilerin ve pazarın da bu konudaki beklentilerine cevap vermek adına sonunda böyle bir yatırım kararı aldık.” diye konuştu.

Hazneci, santral sayesinde yılda yaklaşık 1500 ton karbondioksit salımını engellediklerini dile getirdi.

Yeni bir GES projesi yatırımı da yaptıklarını ifade eden Hazneci, “2 megawatt kapasiteli ikinci bir tesisin yatırımına başlıyoruz. Amacımız şirketin tüm enerji tüketimini buradan karşılamak. Beraberinde yakın gelecekte elektrikli araç kullanımı gibi birtakım çevreci yakıt kullanımlarının artmasıyla beraber buralarda oluşabilecek ihtiyaçları da bu tesisten karşılamayı hedefliyoruz.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.