DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074175-1,84%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tercihli yol ve Ergene Nehri konuşuldu  

Tercihli yol ve Ergene Nehri konuşuldu  

ABONE OL
30 Ekim 2021 18:15
Tercihli yol ve Ergene Nehri konuşuldu  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İl Genel Meclisi toplantısında kentte trafiği azaltmak için hazırlanan ‘tercihli yol sistemi’ gündeme getirildi. Meclis Üyesi Nedret Akbulut ise Ergene Nehrinin kirliliği ile ilgili olarak yanında getirdiği fotoğraflarla Uzunköprü Belediyesi’ni hedef aldı.

Edirne İl Genel Meclisi dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Toplantıya Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik çevre ilçelerden köy muhtarları ve basın mensupları da katıldı. Mecliste ilk olarak söz alan Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, Toplu Ulaşım Araçlarına Yönelik Tercihli Yol Sistemi hakkındaki, Araştırma ve İnceleme Komisyon Raporunu okudu. Sarıgül, trafik yoğunluğunun genel sebeplerinin nüfus artışı, öğrenci sayısı, dar yol yapısı gibi etkenler ve bunlara paralel olarak da kayıtlı araç sayısında her yıl yüzde 1 oranındaki artışı örnek gösterdi. Sarıgül ayrıca “Edirne Çocuk Trafik Eğitim Parkı’ projesiyle çocukların ilerleyen yıllarda daha bilinçli şekilde trafikte yerlerini alacakları vurguladı. Raporun oy birliğiyle gündeme alınmasına karar verildi.

“BİZE GÖRE TERCİHLİ YOL OLMALI”

Tercihli Yol Sistemiyle hem toplu taşımanın hızlanacağını hem de trafikteki yoğunluğun azalacağını anlatan ETUS Başkanı Giyik, şunları ifade etti: “Tercihli yol toplu taşımanın ekonomisini daha da kuvvetlendirir belki ama olmazsa olmaz hale gelmez. Birçok ilde var. Özellikle büyükşehirlerde tercihli yol olmazsa toplu taşıma yapamıyorsunuz. İstanbul’da iki şeridi özel araçlar bir şeridi toplu taşıma araçları kullanıyor. Burada 08:00 ile 09:30 saatleri arasında akşam ise 04:30 ile 06:00 arası kullanılabilir. Bu yol sistemi Bankalar Durağından Olin kavşağına kadar yapılabilir. OLİN kavşağında da sinyalizasyonla geçilebilir. Çünkü çok karışık bir hal aldı. Tercihli yol sistemi yapıldıktan sonra bunun denetlenebilmesi de çok önemli. Bizim araçlarımız 7 metre,70 santim. 59 kişi alabiliyor. 59 kişi bindiremiyoruz ama ortalama 50 kişiyle gidebiliyoruz. Buna göre trafik ışıklarında bir aracın 3 metreye kadar yer kaplama mesafesini düşünürsek 50 kişi normal binek araçlara bindiğinde 17 ile 25 araç şeklinde trafikte seyrediyor. Toplu taşıma da ise 50 kişi bir araçta gidebiliyor. Bu E-5’teki ışıklar ve kavşaklarda inanılmaz sorunlar yaşıyoruz. Bir araç hata yaptığında toplu taşımayı inanılmaz derecede ilgilendiriyor. Bize göre tercihli yol olmalı. Hem toplu taşımayı hızlandıracak hem de trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Özel araçları kullanan vatandaşlar çevre yollarını kullanmayı tercih etmiyorlar. Tercih etseler bu sorunlar yine olmaz. Toplu taşımayı yavaşlatan en önemli unsurlar arasında ışıklardaki yoğunluk, kavşaklardaki sıkışıklık, durak mesafelerinin yakınlığı öne çıkıyor.

“22 HÜKÜMET BAKMAYA DAHİ CESARET EDEMEMİŞ

Mecliste gündem dışı söz alan AK Parti il genel meclis üyesi Nedret Akbulut, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hakkında bilgiler vererek iktidara gelmiş 22 hükümetin Ergene Nehri için hiçbir şey yapmadığını anlatarak, “Bu Ergene Nehrinin kirlilik hikayesi 1970-1980’li yıllara dayanmaktadır. 283 km uzunluğunda, Trakya’yı boydan boya kat eden Ergene Nehri 1970 ve 1980 li yıllarda Tekirdağ ilimizde yaklaşık 2 bin civarında sanayi tesisin gelişi güzel kurulmasıyla birlikte başlayan bir kirlilik hikayesine dönüşmesidir. Ergene Nehri öyle bir kirlilik hikayesine dönüşmüştür ki; 1974 yılında 2002’ye kadar toplam 22 hükümet bakmaya dahi cesaret edememiş. Ergene kirliliği başladığından beri 22 hükümet değişmiş.  Trakya insanının yıllarca, özlemle beklediği, kirliliğin giderilmesi beklentisi birtakım söylemlerle geçiştirilmiş, bu süreç içerisinde bir türlü başarıya ulaşılamamış. 22 hükümet değişmiş ve bu hükümetlerin hiçbiri Ergene’yle ilgili en ufak bir çalışma yapmamış. Takii 2011 yılında sayın Cumhurbaşkanımızın; ‘Haliç’i nasıl temizlediysek Ergene Nehri’ni de öyle temizleyeceğiz’ sözünün ardından, ‘Şafak Operasyonu’ adı altında verilen dünyanın en büyük çevre projesinin tamamlanmasıyla birlikte, insanımızın 50 yıllık bekleyişi 2020 yılı Nisan-Haziran ayları arasında son buluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, şimdi Tarım Bakanlığı’na dönüştürüldü, 10 milyar TL bütçe harcanmak suretiyle Ergene Havzası Koruma İlan Planı gerçekleştirilmiş” dedi.

“SONA GELİNMİŞTİR”

Hayata geçirilen eylem planıyla Ergene Nehri’ndeki kirliliğin son bulacağı anlatan Akbulut, “Sizlerin de bildiği gibi Ergene Nehri’ni kirleten en büyük unsurların başında fabrikaların katı atık suları ve belediyelerin nehre deşarj ettiği evsel atıklar gelmektedir. Bu kirletmenin önüne geçmek için Ergene Havzası Korum İlan Planı çerçevesinde 5 adet arıtma tesisi kurulmuştur. Evsel atıkların vermiş olduğu kirletmenin önüne geçebilmek için de evsel atıkları doğrudan Ergene Nehrine deşarj eden 14 yerleşim yerine arıtma tesisleri yapılmıştır. Her ne kadar evsel atık kelimesi kulağımıza korkutucu gelmese de 1 litre atık yağın kolaylıkla yer altına sızıp 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiği, denize, akarsulara karışarak ekolojik dengeyi bozduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle evsel atık arıtma tesisleri eylem planın önemli bir parçasını oluşturur. 50 yıllık kangren haline gelmiş olan Ergene kirliliği, etkin çalışmalar sonunda Nisan-Haziran ayları arasında son bulacak olması çok önemlidir, sevindiricidir. Gönül isterdi ki söz verildiği gibi 2015 yılında tamamlanabilmiş olabilseydi. Evet, 5 yıllık bir gecikme söz konusu olmuştur ama 50 yıllık bir meseleyi 10 Milyar TL’lik bir bütçeyle, Ergene Nehrinin kirliği konusunda sona gelinmiştir” şeklinde konuştu.

“BELEDİYEYİ YADIRGIYORUM”

Yanında getirdiği çeşitli fotoğraflarla Uzunköprü Belediyesi’nin, Ergene Nehri’ne evsel atıkların atılmasına göz yumduğunu aktaran Akbulut, “Uzunköprü haritası benzinliğin altından akan atık sular, Uzunköprü’den akan atık sular, derelerden arıtma tesisi olmasına rağmen 4 yerden Ergene’ye bu atık sular akıyor. İncelemeler yaptık hala daha akıyor. Uzunköprü merkezden geçen Kırkkavak deresi rezalete bakın. Bu Uzunköprü’nün ayıbıdır. Uzunköprü’ye arıtma tesisi yapmışız, Belediye hemen dibinden geçtiği halde atık suları arıtmaktan aciz. Dönemin muhalefet partisi lideri ve diğer arkadaşların kuru laf üretmekten başka yaptıkları birşey yok. Gelip, gelip köprünün altında fotoğraf çektiriyorlar. Ama bu kanalizasyon atıklarını maalesef göremiyorlar. ‘Ergene Nehri’ndeki kirlilik kansere neden olabiliyor’ gibi şeyler söyleyenler bir yandan da şehrin atık sularını göz göre göre nehre akıtıyorlar. Arıtma tesisi aktif olduğu halde. Belediyenin yapmış olduğu bu uygulamayı yadırgıyorum” ifadelerini kullandı.

“30 YIL GEÇTİ HALA ÇÖP SIKINTISINI KONUŞUYORUZ”

Keşan ilçesi Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç ise konuşmasında, “Ben 1994 yılında Keşan’da Akhoca Köyü’nde muhtar olduğumda çöp sıkıntısı vardı,30 yıl geçti hala çöp sıkıntısını konuşuyoruz. Burada hepimizin görevi çok ağır. Bu dönemdeki meclis üyeleri kadar uyumlu, kararlı ve dürüst çalışan olmamış diyorlar.” sözlerine yer verdi.  Ayrıca toplantıda Meriç’in okuduğu “Vatan” adlı şiir herkesi duygulandırarak alkış aldı.

Konuşmaların ardından toplantı sonlandı.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.