DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20732960,65%
Edirne
21°

AÇIK

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Terzi tarifesine de zam geldi

Terzi tarifesine de zam geldi

ABONE OL
27 Temmuz 2023 10:14
Terzi tarifesine de zam geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de terzilerin maliyetleri yüzde 70 artınca fiyat tariflerinde de artışa gidildi. Buna göre terzilerin en çok kullandığı tarife olan paça 35 liradan 50 liraya yükseltilerek yüzde 35 zamlanmış oldu.

Terzi esnafının giderlerinin yüzde 70 ulaştığını ancak kendilerinin tarife artışını yüzde 35’te tuttuğunu kaydeden Edirne Teraziler Odası Başkanı Hakan Fındıklı, yükselttikleri paça fiyatı olan 50 liranın artık sadece isminin büyük olduğu ama değerinin 5 lira ile eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.

“TERZİ GİDERİ ARTTI, TARİFEYE ZAM YAPMAK ZORUNLU OLDU”

Fındıklı, “Terzilerimizin tarifelerini bir zam gerçekleşti. 35 liralık paça tarife fiyatı 50 lira oldu. Burada bir yüzde 35’lik artış yapıldı. Bunu yapmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bu insanların da sabit giderleri var, kiraları arttı. İş yerlerinde artışlar yüzde 70 civarında oldu. Yani biz kira artışı kadar da yapmadık bu artışları. Aslında yüzde 70 yapmamız lazımdı. Biz gene yüzde 35’te tuttuk. BAĞ-KUR primleri, sigorta primleri ortada.  Bu insanların başka bir geliri yok. Yani terzi mesleğini idam eden insanlar hiç kimse gidip terziye hazır elbise diktirmiyor artık, pantolon diktirmiyor, ceket diktirmiyor. Zaten yaptırdığı bir paça terzinin de yaptığı bir paça. Yani ondan başka bir iş yapmıyor. Genelde tamir ve kısaltma işlemi yapılıyor. Onun için bu mesleğin ayakta durabilmesi için bunlara da bizim güncel fiyat uygulamamız gerekiyor. Yaşamaları için, yaşamayı idam ettirmeleri için bu zaruriydi. Biz de bunun gereğini yaptık. Onlara paça tarifesini 50 lira olarak yeniden düzenledik” dedi.

“BİR ÇAY OLMUŞ 10 LİRA, 50 LİRANIN BİLE ARTIK ADI BÜYÜK KENDİ 5 LİRA DEĞERİNDE”

Terzilerin giderlerinin yükseldiğini, dışarıda çay içmenin bile 10 lira olduğunu söyleyerek 50 liranın bile sadece isminin büyük olduğunun altını çizen Fındıklı, “Bu fiyat yükseltme yerli midir? Bana göre değildir. Tabii bu bakış açısına bağlı. Her zaman bu para denen şey hizmet alana çok, hizmet verene de az gelir. Burada da gene öyle olacaktır muhakkak. Ama yeni bir tarife var. Bugünden sonra paça fiyatı 50 lira olarak güncellendi. Diğer fiyatların ne kadar olduğu çok önemli değil ki. Yani diğer fiyatlarla ilgili zaten işlem yaptıran yok artık terzi dükkanlarında.  Burada önemli olan paça.  Şu anda yüksek bir tarife olduğuna inanmıyorum. Çünkü artık şurada bir çay içiyoruz 10 lira alıyorlar yani. Bir çay ocağında 10 liraya bir çay içiyorsun. En düşük çay ücreti 10 lira yani. Parktan, kafeden bahsetmiyoruz. Yani sıradan bir çay ocağı. Tahmis Meydanı’na geçip oturup bir çay iç 10 lira diyorlar. Yani bir kepçe dondurma istiyorsun adam 15 lira diyor. Yani artık 50 liranın bile sadece adı büyük oldu. 50 lira artık 5 liralık iş yapıyor” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.