DOLAR 32,5689 0.13%
EURO 34,9194 0.66%
ALTIN 2.433,000,02
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21652440,45%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tıp Fakültesi’nde ilk kemik iliği nakli

Tıp Fakültesi’nde ilk kemik iliği nakli

ABONE OL
14 Haziran 2022 09:42
Tıp Fakültesi’nde ilk kemik iliği nakli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, bünyesinde kurulan “Kemik İliği Nakli Merkezi” ile hastalarına daha kapsamlı sağlık hizmeti sunmaya başladı. Hastanede tedavisi süren bir hastaya ilk kez kemik iliği (kök hücre) nakli gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’nın ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen ilk kök hücre nakliyle hasta sağlığına kavuştu.

Edirne’de, ilk ve tek kemik iliği nakil merkezi konumunda olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak faaliyetlerine başlayan TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde, başarıyla gerçekleştirilen kök hücre naklinin ardından bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Nakil sonrası tedavi süreci tamamlanan ve yeniden sağlığına kavuşan hasta, alkışlar eşliğinde taburcu edildi.

Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tezel, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar, Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlu Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elif Gülsüm Ümit, Transfüzyon Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Tuğcan Alp Kırkızlar ve öğretim elemanları ile merkez çalışanları katıldı.

“KEMİK İLİĞİ ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI”

Trakya Üniversitesinde ilik nakline yönelik yapılan çalışma ve emeğin meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, “İlk kemik iliği nakli tedavisini başarıyla gerçekleştirmenin haklı sevincini ve gururunu yaşıyoruz. İlk kez 2001 yılında başladığımız Kemik İliği Nakli Merkezi’ni kurma süreçlerinin ve bugüne kadar yürütülen çalışmaların bir sonuca ulaşarak başarılı çalışmalarla taçlandığını görmek bizleri oldukça mutlu ediyor. Tüm tarafların aynı amaç ve hedef doğrultusunda çalışmasıyla çok önemli sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu birlik ve beraberlik ortamında ilk kemik iliği nakli tedavimizi başarıyla gerçekleştirerek hastamızı sağlığına kavuşturduk. Bir hayali daha sizlerle birlikte gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Rektörlüğümüz, Başhekimliğimiz ve Dekanlığımız başta olmak üzere emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ”

Trakya Üniversitesi Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar, bir hayal ile başladıkları yolculukta çok sayıda insanın hayalini gerçeğe dönüştürmek istediklerini belirterek “20 yıl önce bir hayal ile başlayan bu yolculuğun, önce vizyona ve daha sonra yürütülen çalışmalarla gerçeğe dönüşmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. İki hafta önce ilk hastamıza kemik iliği naklini gerçekleştirmiş olduk. Hastamızı başarılı bir tedavi sonrası sağlığına kavuşmuş şekilde taburcu ediyoruz” dedi.

MERKEZ 40 İLE 50 ARASINDA NAKİL YAPABİLECEK BİR DONANIMA SAHİP”

Dr. Öğr. Üyesi Onur Kırkızlar da Kemik İliği Nakli Merkezi hakkında da bilgiler vererek, 4 yataklı, pozitif basınçlı ve merkezi HEPA filtre sistemine sahip merkezde yıllık ortalama 40 ile 50 arasında nakil yapabilecek bir donanıma ve alt yapıya sahip olduklarını söyledi.

“İLİMİZE VE BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Hematolojik hastalıkların tedavisinde kemik iliği nakli uygulamalarının önemli bir yere sahip olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tezel, merkezin bu konuda önemli bir atılım olacağını dile getirerek “Kemik İliği Nakil Merkezi’nin kurulmasına öncülük eden ve bu süreçte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Merkezimizin, ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“KEMİK İLİĞİ NAKİL MERKEZİ İLE YİNE BİR İLKE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ”

Trakya Üniversitesinin, Kemik İliği Nakil Merkezi ile kuruluşunun 40. yılında önemli bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş ise, yalnızca Edirne’ye değil, bölgesine ve ülkesine hizmet veren büyük bir sağlık kuruluşu olduklarını söyledi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata da böylesi önemli bir hizmeti kazandırmanın kolay olmadığını belirterek hastalarına daha iyi bir hizmet sunabilmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ise hasta kabulüne ve tedavilerine başlayan Kemik İliği Nakli Merkezi ile çok önemli bir eksikliğin giderildiğini, kemik iliği naklinin ihtiyaç duyulan bir sağlık hizmeti olduğunu söyledi.

Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirten hasta Süleyman Özkapı da bu süreçte kendisinden desteğini esirgemeyen tüm doktorlara ve çalışanlara teşekkür ederek merkezin tedavi olmayı bekleyen tüm hastalara şifa olmasını diledi.

Bilgilendirme toplantısı, toplu fotoğraf çekimi ve taburcu işlemleri öncesi hasta ve hasta yakınları için pasta kesilmesi ile sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.