DOLAR 32,4881 -0.19%
EURO 35,0163 0.44%
ALTIN 2.433,750,45
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2093329-0,98%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Toroğlu’na kırmızı kart

Toroğlu’na kırmızı kart

ABONE OL
13 Ocak 2021 12:12
Toroğlu’na kırmızı kart
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Futbol yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu’nun bir televizyon programında Roman vatandaşlarla ilgili sözlerine tepkiler sürüyor. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, üyelerle birlikte toplantı düzenleyerek, Toroğlu’nun söylerini kınayarak kırmızı kart gösterdiler.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Roman vatandaşların tepkisine yol açan Erman Toroğlu’nun sözleriyle ilgili basın toplantısı düzelendi.

Kent Konseyi’nde düzenlenen toplantıya derneğin yönetim kurlu üyeleri de katıldı. Burada bir açıklama yaparak Erman Toroğlu’nu kınayan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Gamze Kesermiş, şöyle konuştu;

“Bizlere ister Çingene ister Roman denilsin unutmamalıdır ki, bizler bu toprakların bir parçası, bin yıllık kadim dostlarıyız. Bizler, kültürel farklılığımızdan dolayı ayrıştırılmak, dışlanmak aşağılanmak istemiyoruz. Çingene/Roman toplumsal gruplara yönelik zaman zaman siyasetçilerden, kamu görevlilerinden, gazete köşe yazarlarından, Çingenelere yönelik ayrımcı, aşağılayıcı ifadeleri görebilmekteyiz. Bunun örneğini geçtiğimiz Cumartesi akşamı özel bir tv kanalında, eski hakem ve futbol yorumcusu Erman Toroğlu, canlı yayında Gazinantep FK Teknik Direktörü Marius Sumidica’yı eleştirirken ‘Affedersin Çingenelik bu… Ne diyeyim, dilenci mi ya da dilenci diyeyim’ sözleri Roman toplumundaki büyük rahatsızlık yaratmıştır. Erman Toroğlu’nun sözleri ayrımcı, aşağılayıcı, küçümseyici olmanın yanında çok kırıcı olmuştur. Roman toplumuna yönelik bu tür sözleri kabul etmiyoruz. Erman Toroğlu canlı yayın esnasında uyarılmış, kullanmış olduğu sözler için özür dilemiş ise de; ısrarla dilenci yaklaşımından vazgeçmemiştir. Ne acıdır ki; ülkemizde Roman açılımı, siromi gibi projeler gerçekleşmiş olmasın rağmen, Çingene topluluklarına yönelik olumsuz söylem dillerindeki korumasızlık devam etmektedir, edecek gibi de görünmektedir.  Erman Toroğlu’nun kullanmış olduğu sözler Çingene/ Roman toplumsal gruplara yönelik aşağılayıcı olmanın yanında çirkinlik ve çirkeflik içermektedir. Çingene toplumuna yakıştırılan dilenci tanımı yakışıksız olmuştur. Çingene toplumunda dilenci olmanın temel sorunu yoksulluğa dayalıdır. Erklerin dilencisi olan Erman Toroğlu, bulunduğun ahlaki yapının çürümüşlüğü içinde kullanmış olduğu sözlerden dolayı Çingeneler olarak kendisini ve yapılan her türlü ırkçı ayrımcılığı esefle kınıyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.