DOLAR 32,3462 0.29%
EURO 35,1386 -0.02%
ALTIN 2.307,261,32
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22861482,59%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tüm yönleriyle ‘tarhana’yı ele aldılar

Tüm yönleriyle ‘tarhana’yı ele aldılar

ABONE OL
27 Şubat 2020 10:25
Tüm yönleriyle ‘tarhana’yı ele aldılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde her yönüyle “Edirne Tarhanası” paneli düzenlendi. Panelde tarhana çorbasının tarihi ve sağlık yönünden faydaları ele alındı.

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Yaratıcı Tarih Topluluğu ve yine üniversitenin çatısı altında bulunan çeşitli toplulukların katkısıyla gerçekleştirilen ‘Her yönüyle Edirne tarhanası’ adlı panele Havsa Kaymakamı Neslihan Kısa, Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Burak İşçimen, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Burada bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, “Tarhana çorbası Orta Asya, Anadolu, Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım çeşitleri görülen çorba çeşididir. Köken olarak Türklerin Orta Asya kolu düşünülmektedir. Bu meşhur çorbanın adının kökeni olarak, Farsça; terhane şekli gösterilir. Kelimenin bu şekilde gelip sonradan Türkçeleştiği düşünülür. Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları Ege, Trakya, Geriz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu, Göce, Göçmen gibi bu çeşitlilikte tarhanayı bize sunuyorlar. Bu çeşitlilik yöresel olarak kullanılan ham maddedeki değişiklikler ve sunum şeklinden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar tarhananın özelikle bebekler, okul çağındaki çocuklar için protein gereksiniminde olan risk altındaki kişiler için yararlı bir gıda olduğunu söylemektedirler. Ayrıca fermente bir gıda olduğundan yoğurt içerisinde bulunan laktozun da laktik asite dönüşmesi ve süte göre çok daha düşük düzeyde laktoz içermesi nedeniyle laktoz intoleransı hastaları tarafından da kullanılabilmektedir. Grip olduğumuz zaman da toplumumuzda şifa niyetine kullanılıyor.” dedi.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğretim Görevlisi Burak İşçimen ise “Birimlerin bir arada çalışarak bu ürünlerin daha bilinir olması daha ortaya çıkarıcı olmasını, sağlamak. Bizim birçok topluluğumuz var. Bu topluluk da kimya, aşçılık, fotoğrafçılık gibi birçok alanda eğitim gören topluluklarız bir aradalar. Aşçılarımız tarhanayı nasıl daha fonksiyonel hala getirebiliriz? tarhanadan sufle yapabilir miyiz? bunlara çalıştılar. Beslenmeciler tarhananın beslenme açısından olumlu yönlerini araştırdılar, testlerini yaptılar, buraya geldiler. Fotoğrafçılarda Edirne’nin dört bir yanına dağıldılar. Tarhana konseptli fotoğraflar çektiler” şeklinde konuştu.

Panelin sunulması, hediye taktimi ve tarhanayla ilgili fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program sonlandı.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.