DOLAR 32,3901 -0.1%
EURO 34,6588 -0.43%
ALTIN 2.391,70-1,77
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1983913-2,64%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Turistik Gezi Treni ilk seferini yaptı

Turistik Gezi Treni ilk seferini yaptı

Turizm Haftası çerçevesinde kentin tarihi ve turistik yerlerini ziyaretçilere gezdirecek olan nostaljik tramvay görünümlü lastik tekerlekli Edirne Turistik Gezi Treni seferlerine başladı.

ABONE OL
16 Nisan 2024 16:11
Turistik Gezi Treni ilk seferini yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Turizm Haftası çerçevesinde kentin tarihi ve turistik yerlerini ziyaretçilere gezdirecek olan nostaljik tramvay görünümlü lastik tekerlekli Edirne Turistik Gezi Treni seferlerine başladı.

Trenin ilk seferini Selimiye Meydanı önünden Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk eşliğinde Edirne Valiliği önüne kadar gerçekleştirdi. Sefer sonrası turistik trenlerde birkaç tane daha yaptıracaklarını söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, Milli Eğitim iş birliğiyle hafta sonları ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin Edirne’yi iyi tanıması için gezi programı düzenleyeceklerini ifade etti

“AMACIMIZ BU TARİHİ VE KÜLTÜREL ALT YAPIYI AYAĞA KALDIRMAMIZ GEREKİYOR”

Edirne Valisi Yunus Sezer, “Büyük bir tarihi turizm hazinesi üzerinde duruyoruz. 1560 kadar eserimiz var. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir üzerinde duruyoruz. Osmanlı’ya başkentlik yapmış. Osmanlı’nın, Osmanlı olarak adledildiği ilk eserlerinin başlangıç noktası burası. Burada tabi Edirne’de önemli bir turizm potansiyeline sahip. 6 milyon üzerinde ziyaretçi yıllık olarak geliyor. Ve yatılı kalan turist sayısına baktığımız zaman bunun yaklaşık onda biri tabii. Edirne’mizi bizim destinasyonlarıyla tanıtmamız gerekiyor. Ve şu ana kadar 7 tane destinasyon belirledik. Yani bu nostaljik trenin de gezebileceği. Burada da birçok tarihi yapı, tarihi eser, tarihi olayların meydana geldiği alanlar var. Amacımız şudur. Bir, bizim bu tarihi ve kültürel altyapıyı bir şekilde ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Kaleiçi ve Saraçlar’da dahil olan bütün tarihi yapıları, konakları restore edip yeniden ihya etmemiz gerekiyor. Şu anda yoğun bir çalışma başlattık, bunu yapıyoruz. İkincisi, bizim tarihi yapıların, tarihi şehirlerin bir kısıtı var. Çünkü yollar dar oluyor, mekanlar dar oluyor. Bu açıdan bizim turistlerin, yerli ve yabancı turistlerin gelip gezebilecekleri bir nostaljik trenlerde dahil olmak üzere farklı ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Çünkü trafiği yoğun bir şekilde etkiliyor. Biz bugün bu nostaljik treni Turizm Haftası nedeniyle faaliyete getirdik. Bundan birkaç tane daha yaptırmayı düşünüyoruz. Neden? Tarihi alanlara giriş çıkışı kolay olsun diye tur otobüslerini belli bir yerde toplayalım. Oradan tur rehberleri eşliğinde geziler düzenlensin, bunu amaçlıyoruz. Bir deneme amacıyla bunu yaptık. Şu anda birkaç hafta bu şekilde deneyeceğiz. Nasıl gidiyor, lokasyonları deneyeceğiz. Burada birkaç dilde kulaklıkla tarihi yapıları anlatan, tanıtan dijital rehberlerimiz olacak. Bunu deneyeceğiz” dedi.

“SALATANAT KAYIKLARINI DA FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ”

Vali Sezer, “Bir taraftan da yine bu hafta bizim nehirleri kullanmayı istiyoruz. Meriç Nehri’mizi, Tunca Nehri’mizi. Bununla ilgili de saltanat kayıklarını faaliyete getireceğiz. Şu anda dört tane yaptırdık ve bunu da bir deneme yapacağız. Burada bizim amacımız valilik olarak, belediye olarak, kurumlar olarak öncülük yapmak. Bundan sonra da özel sektörün bu işi yapmasını istiyoruz. Bir yapı oluşturmayı, çatı oluşturmayı hedefliyoruz bu manada. Edirne yöresel de bulunan bir tanesi. Yani hediyelik eşyaların Edirne’ye ait her şeyin olduğu bir yapıyla oluşturduk. Bütün kurumları bu manada turizm, kültür ve Edirne başlığı altında toplamaya amaçlıyoruz. Herkes aynı hedefe hizmet etsinler. Böylece enerjimizi bir noktaya hedefleyelim. Bir taraftan tarihi yapılarımızı restore edelim. Bir taraftan altyapımızı güçlendirelim. Bir taraftan da kültürel varlıklarımızı” dedi.

“EDİRNE BALKANLARIN VE TÜRKİYE’NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TURİZM LOKASYONU OLACAK İNŞALLAH”

Mevlevi Hane’nin restorasyonu ve semazenlerin yetiştirildiğini, Edirne Sarayı restorasyonu devam ederken padişahların kılıç kullanma törenlerinin gerçekleşeceği alanların ihyası içinde çalıştıklarını anlatan Sezer “Burada roman nüfusumuz var. Bir roman kültür sokağı olsun. Ondan sonra burada Mevlevi Hane var. 500 yıllık semazenlerimiz yetiştiler. Mevlevi Hane’yi restore ettiriyoruz. Konya’dan İstanbul’dan sonra üçüncü Mevlevi Hane’nin olduğu yer. Bir taraftan da nehir turizmi dediğimiz bunu yapmak istiyoruz. Edirne Sarayı’nın bitmesini beklemeden orada padişahların kılıç kuşanma törenlerinin gerçekleştireceği alanları ihya etmek istiyoruz. Öyle bir projemiz var. Onu faaliyete getireceğiz. Yani gelen turistler, yerli ve yabancı turistler Edirne’nin kültürel değerleri ve kültürel varlıklarına ilişkin ne varsa alıp öyle gitsinler. Şimdi lokasyonumuz yüzde 10. Yani Edirne’nin tarihi ve kültürel yapılarını yüzde 10’unu ancak kullanıyoruz. 10 bile abartı Ama bizim sadece Edirne’ye gelenlerin belki bir hafta vakit getirebileceği tarihi ve kültürel değerlerimiz var. Yani burada ilçelerimiz de dahil olmak üzere. Konaklama turizmimiz, gastronomi turizmimiz bunların hepsini inşallah hızlı bir şekilde var olanın üzerine koyarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu nostaljik tren de bir farkındalık oluşturma adına yapılmış ve bu lokasyonlara hızlı erişim, sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. İnşallah Edirne turizm şehri, kültür şehri Balkanların ve Türkiye’nin çok önemli lokasyonlarından biri olur. Hatta en önemli lokasyonlarından biri olacağını düşünüyoruz. Şu anda ücretsiz bir deneme yapacağız birkaç hafta daha sonra düşüneceğiz onu. Şu anda ücret falan değil bizim amacımız kenti tanıtım için yapmak bu işi” dedi.

“ÖĞRENCİLER İÇİN HAFTASONLARI GEZİ TURLARI”

Öğrenciler için kenti tanımaları adına gezi programları düzenleyeceklerini kaydeden Vali Sezer, “Bizim lise ve ortaokulda okuyan çocuklarımız da üniversiteye gelen öğrencilerimize Edirne’yi çok bilmiyorlar. Mesela üniversiteden kalkıp hafta sonu gibi her yeri gezecek. Okullarımızda bütün öğrencilerin hafta sonu Edirne’deki tarihi ve kültürel yapılarını gezmesini istiyoruz. Milli Eğitim ile birlikte öyle bir programda başlatacağız. Rehberimizde onlara her yeri anlatacak” diye konuştu.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.