Türkiye’nin stratejik üretim alanlarından tekstil ve hazır giyim sektöründe Mısır’a yöneliş hız kazanırken, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz bir değerlendirmede bulundu. Taşınan ve kapanan işletmelerin yüzde 95’inin tekstil fabrikaları olduğunu belirten Cingöz, ihracat fiyatlarının artmaması nedeniyle firmaların kar edemediğini, bu yüzden Mısır’a gidişlerin arttığını ve gidemeyenlerin kapandığını söyledi. Denizli’den 150 firmanın Mısır’a taşındığının konuşulduğunu ifade eden Cingöz, gelir-gider dengesinin bozulduğunu, yüksek maliyetler nedeniyle kapanmaların sürebileceğini vurguladı.
“TÜRKİYE’DEN MISIRA TAŞINAN FABRİKALARIN YÜZDE 95’İ TEKSTİL”
Cingöz, son dönemde Türkiye’den Mısır’a taşınan firmaların büyük bölümünün tekstil sektöründe faaliyet gösterdiğini belirterek, “Biz hep şikayet ediyoruz; döviz arttı diyoruz ama kapananlar veya Mısır’a taşınanların yüzde 95’i tekstil fabrikaları. Hazır giyim de buradan besleniyor biliyorsunuz. İhracatta fiyatlar artmadığı için para kazanamadıklarından mütevellit bu taşınmalar yaşanıyor” diye konuştu.
“GÜCÜ OLAN MISIR’A GİDİYOR, OLMAYAN KAPATIYOR, BÖYLE GİDERSE KAPANAN SAYISI ÇOĞALACAK”
Sektördeki hareketliliğin ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Cingöz, kamuoyuna yansıyan bilgilere de dikkat çekerek “Medya üzerinden takip ediyoruz; örneğin Denizli’den 150 firmanın Mısır’a gittiği söyleniyor. Ya da oraya gitme gücü olmayan işletmeler de kapanıyor. Böyle giderse Türkiye’de biraz daha kapanan iş yeri olacak. Çünkü gelir gideri karşılamıyor, giderler çok yüksek” dedi.
“MISIR’DA İŞÇİ MALİYETİ BİZDEN DAHA UCUZDUR”
Mısır’a yönelimin nedenleri arasında işçilik maliyetlerinin etkili olabileceğini belirten Cingöz, “Oradaki teşvikler nedir tam bilmiyoruz ama işçi maliyeti herhalde bizden daha ucuz. Bir dönem dolar bazında asgari ücret 270 dolara kadar düşmüştü. Şu an 28 bin 75 lira üzerinden hesapladığınızda, dolar 45 lira kabul edersek yaklaşık 622 dolar seviyesinde. Türkiye’de asgari ücret dolar bazında hiçbir zaman bu seviyelere gelmemişti” diye konuştu.
“GIDA ENFLASYONU ZİRVEDE, GEÇİM ZORLAŞTI”
Artan maliyetlerin yalnızca işverenleri değil çalışanları da etkilediğini belirten Cingöz “Türkiye’de gıdada çok ciddi artış var. Bu nedenle işçi, memur yani sabit ücretli kesim geçinmekte zorlanıyor. Şu an gıda enflasyonunda Türkiye dünyanın zirvede olan ülkelerinden biri” ifadelerini kullandı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
19 Temmuz 2026