DOLAR 32,5403 -0.04%
EURO 34,8101 -0.2%
ALTIN 2.432,870,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2100661-2,94%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk ve Müslüman isimlerinin iadesinin 30. yılı

Türk ve Müslüman isimlerinin iadesinin 30. yılı

ABONE OL
30 Ocak 2020 16:00
Türk ve Müslüman isimlerinin iadesinin 30. yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haskovo (Hasköy) Bölge Müftülüğü, Türk ve Müslüman isimlerinin iadesinin 30. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programa ev sahipliği yaptı. 150’den fazla kişinin katıldığı program, geçtiğimiz Pazartesi günü Haskovo’daki Teknoloji Evi salonunda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını ev sahipliği yapan Haskovo Bölge Müftüsü Basri Eminefendi yaptı. Resmi konuklar arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Gülcan Ökçün de programda selamlama konuşması yaptı. Programda ayrıca Filibe ve Stara Zagora (Eski Zağra) müftüleri Taner Veli ve Turhan Hasan, Haskovo bölgesinden belediye başkanları, yerel yönetimlerin temsilcileri ve köy muhtarları hazır bulundular.

Program, ülkeden ve Türkiye’den üç konuşmacının katıldığı bilimsel tartışma şeklinde gerçekleşti. Konuşmacılar arasında 10’dan fazla kitabı olan, aslen Momçilgrad (Mestanlı) ilçesinin Sindeltsi (Sindelli) köyünden olup Türkiye’de ikamet eden gazeteci ve yazar Mehmet Türker yer aldı. Belene Toplama Kampı’nda zülüm gören Türker, yıllar önce Türkiye’ye göç dalgası sırasında halen ikamet ettiği Türkiye’ye göç etti. Türker, Haskovo’daki anma programında uğradığı baskıları ve Bulgarlaştırma süreci sırasında ve Belene Toplama Kampı’nda başından geçen olayları anlattı.

Haskovo ili Mineralni Bani (Meriçler) ilçesinin Boyan Botevo (Durakköy) köyünden şair Bayram Kuşku, 9 Kasım 1989 tarihinden önce yaşanan olaylara hasrettiği şiir kitaplarını tanıttı. Kuşku, Haskovo bölgesinde önde gelen kültür ve eğitim emektarlarından biridir. Şair, yaklaşık 7 yıl önce kurulan Karamantsi (Karamanlar) 10 Mayıs Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı’dır.

Anma programının üçüncü konuşmacısı Haskovo Bölge Müftülüğünde vaize olarak görevli olan Gülgün Gaygacova idi. Gaygacova, Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi’nde savunduğu Gotse Delçev bölgesinde Pomakların zorla Hıristiyanlaştırılması ile ilgili “Gotse Delçev Bölgesinde Bulgarlaştırma Süreci. Hıristiyan ve İslam Olmak Üzere İki Medeniyet Arasındaki Balkanlar” başlıklı yüksek lisans tez çalışmasından kesitler sundu.

Türk ve Müslüman isimlerinin zorla değiştirilmesi konulu şiirler içeren şiir dinletisi sunan Haskovo Bölge Müftülüğü Yıllık Kur’an Kursu öğrencileri, programa renk kattılar.

Programın sonunda Haskovo Bölge Müftülüğü tarafından üç konuşmacı Mehmet Türker, Bayram Kuşku ve Gülgün Gaygacova’ya teşekkür plaketleri sunuldu.

Program, katılımcıların toplu dua etmesiyle son buldu.

(http://kircaalihaber.com/)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.