DOLAR 32,3725 -0.34%
EURO 34,7057 -0.32%
ALTIN 2.397,32-1,04
BIST 10.157,971,12%
BITCOIN 18722330,82%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı

Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı

Bulgaristan'da, 1984 yılındaki zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 1,5 yaşındaki Türkan Feyzullah için Edirne'de anma töreni düzenlendi.

ABONE OL
25 Aralık 2023 15:31
Direnişin simgesi ‘Türkan bebek’ anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da 26 Aralık 1984 yılında totaliter baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan zulümde annesinin kucağında 17 aylıkken vurularak hayatını kaybeden Türkan bebek, 39’uncu ölüm yıldönümünde Edirne’de yapılan törende dualarla anıldı.

Bulgaristan’da 26 Aralık 1984 yılında Türklere karşı yapılan totaliter baskıcı rejim kampanyasına protestolarla direnip hayatını kaybeden şehitler ve annesinin kucağında daha 17 aylıkken katledilen Türkan bebek için Şükrüpaşa Mahallesi’ndeki Türkan Bebek Parkı’nda anma töreni düzenlendi.

Törene Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Milletvekilleri Mümün Mümün, Sevim Ali, Bayram Bayram ve beraberindekiler, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, kurum müdürleri, STK temsilciler öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreni Türkan bebek anıtına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“GELECEK NESİLLERE ÖDENEN BEDELLERİ HATIRLATMAK İÇİN BURADAYIZ”

Törende, Bulgaristan’da ki direnişin sembolü olan Türkan bebek ile beraber o direnişte şehit olan tüm soydaşlara Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Vali Yunus Sezer, “Millet olarak hepimiz büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Dağlıca’da Irak’ın Kuzey’inde şehitlerimiz var. 12 vatan evladı kahramanca bu vatanı müdafaa ederken kalleş PKK terör örgütü tarafından şehit edildiler. Kat ve kat öcümüzü geri aldık fakat hepimiz derin bir üzüntü içerisindeyiz. Allah’tan bütün şehitlerimize rahmet diliyoruz. Milletimiz payidar olsun. Bulgaristan’da büyük bir direnişin, totaliter rejime karşı büyük bir direnişin sembolü olan Türkan bebeğimiz de beraber o direnişte şehit olan tüm soydaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bugün Türkan bebeği anmak için buradayız. Onun bizlere bırakmış olduğu aslında unutmamamız gereken değerleri anmak için buradayız. Bağımsızlığın ne demek olduğunu, biz Türk olarak yaşamanın bedelinin ne olduğunu tekraren hatırlamak için buradayız. Biz aynı zamanda gelecek nesillerimize ödenen bedelleri hatırlatmak için buradayız. O açıdan bu tür anma programları bizim için çok anlamlı, çok değerli. Asla ve asla bunu unutmayacağız. Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti’yle ilişkilerimiz çok iyi. Ama aynı zamanda rahmetli Turgut Özal’ın seslenişini de bugün gibi hatırlıyoruz. “Ya bırakınız onlar gelsinler ana vatanlarına ya da biz gelir alırız” dediğini hepimiz hatırlıyoruz. İnsanların can havliyle, araçlarıyla, at arabalarıyla sınırı geçerek buraya geldiklerini, her şeylerini geride bıraktıklarını bugün dün gibi hatırlıyoruz. Ve bunları unutmayacağız. Bunlardan ders çıkartacağız. Bir daha bedel ödememek için bunlardan ders çıkartacağız” diye konuştu.

“EDİRNELİLER VE TÜRK MİLLETİ BULGARİSTAN TÜRKLERİNE EVLERİNİ AÇMIŞ, MİLLETİMİZİN BMLĞNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNÜ HERKESE GÖSTERMİŞTİR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “11 yıldır Edirne’de de tıpkı Kırcaali’de Mogilya’da olduğu gibi Türkan Bebeğimizi ve Bulgaristan’daki totaliter rejimin o asimilasyonunda soykırımında katlettiği tüm canlarımızı anıyoruz. Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti’nde soydaşlarımızın, kardeşlerimizin, hemşehrilerimizin varlığı için mücadele eden orada isimlerinin, dinlerinin, kültürlerinin yaşaması için mücadele eden Halk Özgürlükleri başta kurucuları Doktor Ahmet Doğan olmak üzere hepsini sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. 1984’e başlayıp, 1989’daki o büyük göçle devam eden süreçte de Edirneliler ve bütün Türk milleti, Bulgaristan Türklerine kucaklarını açmış, evlerini açmış, gönüllerini açmış ve o milletimizin büyük ve aziz bölünmez bütünlüğünü herkese göstermiştir. 1984’te başlayan o asimilasyonun katlettiği canlarımızı saygıyla anıyoruz. Türkan Bebeğe ve onun şahsında tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimize Cenabı Allah’tan rahmet hayatta olanlara da sevgilerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz. Kardeşliğimiz, birliğimiz daim olsun. Hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

“BU ANMA TÖRENLERİNİN ANLAMI ÇOK BÜYÜK”

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler (HÖH) Hareketi Partisi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram da “39 sene oldu. Hepimiz Türkan Bebek’i her sene anıyoruz. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Totaliter rejime karşı başkaldıran ve şehit olan tüm şehitlerimizin de ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Bu anıt 2013 yılında açıldı. Tam 10 sene oldu. Her sene bu etkinliği düzenleyen Edirne Belediye Başkanı’na buradan da teşekkür ediyorum, derneğimize teşekkür ediyorum. Çünkü dünyanın her noktasında bu anma törenlerin anlamı çok büyük” dedi.

“ÇOCUKLAR KATLEDİLMESİN”

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş ise “Türkan bebek şehitti. Masum bir bebekti. Dünyada farklı coğrafyalarda da masumlar ölmekte, siviller katledilmekte. Biz her çocuk için aynı düşünceye sahibiz. Çocuklar katledilmesin. Masumlar, mazlumlar katledilmesin. Bu anlamda tüm şehitlerimizi mazlumları saygıyla anıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Türkan bebeğin köyünden gelen öğrenciler şiirlerini okudu. Anma programı tüm şehitler için dua edilmesinin ardından sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.