DOLAR 32,3791 0.18%
EURO 34,9922 -0.26%
ALTIN 2.324,060,21
BIST 9.068,04-0,13%
BITCOIN 2262631-0,96%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’de her yıl binlerce can alıyor!

Türkiye’de her yıl binlerce can alıyor!

ABONE OL
28 Şubat 2020 10:01
Türkiye’de her yıl binlerce can alıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşilay Edirne Şube Başkanı Selahattin Bilgiç, ülkemizde her yıl 120 bin kişinin sigara ve sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybettiğini belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Edirne, 13-15 yaş altı sigara kullanımında Türkiye ortalamasının biraz üzerinde. Maalesef, sigara kullanım yaşının 7’ye kadar düştüğünü görüyoruz” dedi.

1-7 Mart Yeşilay Haftası ve Yeşilay’ın 100’üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle Yeşilay Edirne Şubesi tarafından Edirne Kent Ormanı’nda kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi.

1920 yılında kurulan Yeşilay’ın, kendi haftaları ile 100. Yıl kutlamaları da olacaklarını kaydeden Yeşilay Edirne Şube Başkanı Selahattin Bilgiç, tüm ülke genelinde etkinliklerin gerçekleşeceğini söyledi.

“100. YILIMIZI KUTLAYACAĞIZ”

Yeşilay Edirne Şube Başkanı Selahattin Bilgiç, “Bugün Regaip kandili sözlerime Edirne halkımızın, Türkiye’mizin, Müslüman ülkelerimizin Regaip kandilini kutlayarak başlamak istiyorum. Hayırlı kandiller olsun. 1-7 Mart Yeşilay haftası olarak her yıl kutlanıyor. Türkiye’de ve şu anda 70 ülkede Yeşilay bulunmakta. Bütün ülkelerde Yeşilay kutlanmaya başlandı. Bu sene Yeşilay haftası bizim için çok değerli çünkü bu sene biz 100’ncü yılımızı kutlamış olacağız. 1920 yılında kurulmuş olan Yeşilay 100’ncü yaşına Mart itibari ile ulaşmış oldu. Onun için bizim etkinliklerimiz 100’ncü yıl etkinlikleri olacak. Bizde Edirne Yeşilay olarak 100’ncü yıl etkinlikleri çerçevesinde yönetim kurulundan arkadaşlarımız, kadın kollarımız, gençlik kollarımız, genç Yeşilay olarak birçok etkinlikler hazırladık. İnşallah bu etkinlikleri Edirne’de gerçekleştireceğiz” dedi.

“BU SENE SLOGANIMIZ NİCE SAĞLIKLI NESİLLERE”

10 günlük etkinlik programları için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bilgiç “Bizim amacımız çocuklarımıza gençlerimize toplumumuzun her kesiminde bağımlılıklara karşı bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz. Çünkü bağımlılıklar kişileri, aileleri, toplumları, ülkeleri, milletleri tehdit eden unsurlar içeriyor. Bu çok ciddi bir halk sağlığına, halk sosyolojisine, psikolojisine, ekonomisine çok ciddi tehditler içeriyor. Bizde bağımlılıklara dikkat çekmek istiyoruz. Çocuklarımıza, yaşlılarımıza, gençlerimize, herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Bu amaçla birçok etkinlikler planladık. Bu sene ki ana temamız nice sağlıklı nesillere sloganıyla çalışmalarımızı yapacağız. Hazırladığımız afişlerimiz, çalışmalarımız bunun üzerine olacak. 10 günlük bir etkinlik programımız var. Bugünden başlamak üzere bu programlarımızı gerçekleştireceğiz. Zaten sene içerisinde süre gelen devamlı programlarımız var. Ama Yeşilay haftası daha yoğun bir program akışı olacak” dedi.

“2 MARTTA PROGRAM BAŞLAYACAK”

Yeşil Ay haftası başlangıcının sınıf açılışı ile başlayacağını söyleyen Selahattin Bilgiç “1 Mart Pazar günü üniversiteden genç Yeşilay ve bir üniversite kulübü olan bisiklet kulübünün düzenlediği bisiklet turuyla başlamış olacak. Saraçhane stadında yapılacak maçlarda pankart açarak etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. Bizim programımız 2 Mart Pazartesi günü başlayacak. Programımız sabah İnönü İlköğretim okulunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber Edirne Yeşilay olarak bir Yeşilay sınıfı oluşturduk. Açılışı da Yeşilay haftası için planlamıştık. Pazartesi sabahı saat 09.00’da Milli Eğitim Müdürümüz ve öğrencilerimiz ile beraber sınıfımızın açılışını yapacağız. Hafta içerisinde kreşlerden başlamak üzere tüm okullarda ve birçok yerde etkinliklerimiz devam edecek. Bağımlılıkla mücadele sadece Yeşilay’ın değil bütün toplumca el atılması gereken bir durum olarak görüyoruz. Hep beraber mücadele etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“22 BİN 500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Edirne’de 7 yaşından sonra sigaraya başlama oranının biraz yüksek olduğunu belirten Bilgiç “Bağımlılıklarla mücadelede farklı birimlerimiz var bunlara müracaatlar oluyor. Özellikle sigara polikliniğimize başvuran sayımız fazla. 2019 yılı içerisinde 800 küsur poliklinikten Yeşilay’a geçiş yaşandı. 2019 yılı içerisinde ortaokul ve lise öğrencilerine eğitim bakımından toplam 22 bin 500 öğrenciye eğitim gerçekleştirdik. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Edirne’de 13-15 yaş altı sigaraya başlama yaşı Türkiye ortalamasının altında. Maalesef 7 yaşından itibaren Edirne’de sigaraya başlama oranı biraz yüksek. Tütün kurulu toplantılarına sürekli olarak katılıyorum. En önemli gündem maddelerinden birisi bu konuda mücadelelerin yapılması, daha çok emniyet, kolluk kuvvetleri, zabıta ekiplerinin denetimi altında çocuklara sigara satışı. Sigara bağımlılıkların ilk adımı” dedi.

“TÜRKİYE’DE KEŞAN VE UZUNKÖPRÜ NÜFUSU KADAR İNSAN SİGARADAN HAYATINI KAYBEDİYOR”

Dünyada 8 milyon insandan 1 milyonunun pasif içicilikten, Türkiye’de ise 120 bin insanın sigara tüketiminden hayatını kaybettiğine değinen Bilgiç “Bir kereden bir şey olmaz’ demekle başlıyor. Ben herkesin duyarlılık gösterdiğini düşünüyorum. Fakat daha fazla dikkat etmeliyiz. Çocuklar bizim geleceğimiz. Her yıl 8 milyon insanın sigaradan öldüğünü Dünya Sağlık Örgütü açıklıyor. Bu 8 milyondan 1 milyonu da pasif içicilikten hayatını kaybediyor. Maalesef bu 1 milyonun ciddi bölümünü masum çocuklarımız oluşturuyor. Kanserle ilgili bütün hastalıklarda sigaranın çok önemli bir etken olduğunu zaten söylüyoruz. Dolayısıyla çocuklarımıza sigarayı satarak geleceğimizi tehdit etmiş oluyoruz. Türkiye’de her yıl 120 bin kişi sigara ve sigaraya bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. Bu Keşan ve Uzunköprü kadar insanın Türkiye nüfusundan yok olması demektir. Bizim bir geleceğimiz var, bu bilinci hep birlikte oluştursak. En çok dikkat edilmesi gereken şey sigarayı üreten firmalar. Keşke biraz insaflı olsalar. Elektronik sigaranın çok zararlı olduğunu söylüyoruz. Masum olarak çıktı ortaya fakat bunu şirketler sürdü piyasaya. Tıpkı nargilenin de zararsız olduğu söylendiği gibi. Ama geçtiğimiz günlerde Uzman hocamız Celal Hoca sadece elektronik sigaraya bağlı hastalıkların oluştuğunu söyledi. Bu çok önemli bir konu, Amerika’da yasaklandı. Yakın zamanda Türkiye’ye de girişi-çıkışı yasaklandı. Sigaradan daha tehlikeli olduğunu söylüyor sağlıkçılar. Bir nargilenin 50 sigaraya eşit olduğu söyleniyor. Dolayısıyla masum olmadığı bilimsel verilerle açıklandı” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.