DOLAR 32,3938 -0.11%
EURO 34,5795 -0.67%
ALTIN 2.381,88-2,17
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1944375-4,98%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ulaşım esnafının maliyetleri vatandaşa yansıyacak”

“Ulaşım esnafının maliyetleri vatandaşa yansıyacak”

ABONE OL
19 Aralık 2022 11:37
“Ulaşım esnafının maliyetleri vatandaşa yansıyacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni yılda araç muayene ücretlerinde yapılması planlanan yüzde 123 zammı değerlendiren Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve vatandaşların çok etkilenebileceğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanmasını beklediklerini dile getirdi.

Yeni yılda araç muayene ücretleri yeniden değerlendirme oranında yüzde 123 zamlanacağı gündeme gelmesi ile ulaşım sektöründeki esnafların hesabı kitabı şaşmıştı. Yeni yılda bir kamyonun kasko, zorunlu trafik sigortası, akaryakıt gideri, köprü ve otoban geçişleri, taşıt vergisi maliyetleriyle birlikte muayene ücretinin yüzde 122 zamlanması esnaf kadar bu giderlerin ürünlere yansıyacağı vatandaşı da korkuttu. Ulaşım esnafının muayene, sigorta, vergi ve kaskodan yıllık 120 bin lira maliyeti olacağını kaydeden Başkan Cingöz, indirim konusunda takdirin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olduğunu ifade etti.

“SAYIN CUMHURBAŞKANININ İNDİRİM KONUSUNDA YETKİSİNİ KULLANACAĞINI BEKLİYORUZ”

Yeni yılda yük taşımacılığı yapanların büyük sorunu olan sigorta, vergi ödemelerinde yaşanacak zammın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim yetkisiyle düzelebileceğini ifade eden Başkan Kemal Cingöz “Yeniden değerleme oranları açıklandı. Ama tabii ki biliyorsunuz burada Cumhurbaşkanının bunları yüzde 50 eksiltme ve artırma yetkisi de var. Bütün artırılan ürünlerde değil, bu motorlu taşıtlar vergisinde. Araç muayene ücretlerinde. Şimdi hem enflasyonu düşüreceğiz diyeceğiz. Hem yeniden değerleme oranına yüzde 122,9 zam yapacağız. Bu anlaşılır gibi bir şey değil, ama tabii ki şu an bu da tam olarak hayata geçmiş değil. Belki de sayın Cumhurbaşkanı burada yetki kullanacak diye de ben zaten düşünüyorum. Geçmişte de daha evvelki yıllarda bu artışlarda Sayın Cumhurbaşkanı indirim yetkisini kullanmıştı. Yine kullanacağını da bekliyoruz” dedi.

“ULAŞIM ESNAFININ AYLIK 10 BİN LİRA SİGORTA MALİYETİ VAR”

Ulaşım esnafının gelecek zamlarla sadece sigorta ve vergilerle yıllık 120 bin lira gideri olduğunu, bu maliyetlerin yine vatandaşa yansıyacağını aktaran Cingöz “bunun Şimdi tabii ki direkt olarak bizi etkiler. Ama vatandaşı da etkiler. Neden etkiler şimdi bu işi yapan insanların şimdi maliyeti artmış olacak. Bu maliyeti kendi cebinden karşılayacak hali yok. Nereye yansıtacak tüketiciye yansıtacak. Onun için Sayın Cumhurbaşkanından böyle bir indirim kullanacağını ben bekliyorum. Taşımacılık fiyatları artınca ürün fiyatları da aynı oranda artıyor. Haberlerde dinliyorum, İstanbul’daki kabzımal diyor ki ‘ben diyor bu malı Antalya’dan bedava alsam, burada 7-8 liradan aşağı satamam, taşıma maliyeti, köprüler var, otobanlar var, mazot var. Şimdi fenni muayene ücretleri gene o kadar önemli değil. Esas olan motorlu taşıtlar vergisi ve fenni muayene ücreti 700 liradan atıyorum çıkacak bin 600 gibi olur herhalde yüzde 123’le. İşte motorlu taşıtlar vergisi 5 bin liradan  11 veya 12-13 bin liraya çıkacak. Bugün bir kamyonun kaskosu 90 bin TL.  Zorunlu trafik sigortası 18 bin TL. Toplamını 120 bin TL kabul edersek aylık 10 bin TL sigorta maliyeti var. Kontağı çevirmeden 10 bin lirayla başlıyor.  İndirim olacağını düşünüyorum ama tabii ki takdir sayın Cumhurbaşkanının” diye konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.