DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20747881,43%
Edirne
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ulaşıma bir zam daha geldi

Ulaşıma bir zam daha geldi

ABONE OL
8 Eylül 2023 13:14
Ulaşıma bir zam daha geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de topluma yeniden zam yapıldı. Belediye Meclisi’nde görüşülüp karara bağlanan zamla birlikte; ETUS öğrenci 11,90 liraya, sivil 16,80 liraya, kredi kartı temassız 19,6 liraya ve QR bilet 20 liraya yükseltildi.

Edirne Belediyesi Eylül Ayı Olağan Belediye Meclis Toplantısı Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Belediye Meclis Salonunda gerçekleşti. Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığına yapılan toplantıda 10 gündem 2’si de gündem dışı olmak üzere toplam 12 madde görüşülerek karara bağlandı.

Daha önce mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen minibüs, taksi ve servisçi esnafının yüzde 70 zam talebi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek meclise yüzde 40’lık zam teklifi meclise geldi. Meclis’te zam teklifi oy birliği ile kabul edildi.

Buna göre; 65 yaş ve üstü binişler için araç başı gider desteğinin 2 bin 700 TL’den 8 bin 100 TL’ye yükseltilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi.

Kamuoyunun merakla beklediği ETUS ücretlerine gelen yüzde 40 zamla birlikte kent kartla sivil biniş 12 TL’den 16,80 TL’ye, öğrenci binişi 8,50 TL’den 11,90 TL’ye yükseldi. Kredi kartı veya temassız kart ile biniş 14 TL’den 19 TL’ye, QR biletler ise 20 TL’ye çıkması oy çokluğuyla kabul edildi.

S Plaka olan servis ücretlerinde de 0-3 kilometre bin 50 Lira, 3-6 kilometre bin 250 Lira, 6-10 kilometre bin 450 Lira, 10-15 kilometre bin 475 liraya yükselen ücret artışı oy çokluğuyla kabul edildi.

T plaka olan Taksi ücretlerinde açılış ücreti 28 Lira, 100 metrede 1,80 lira, yolculuk başına minimum ücret (indi-bindi) ise 60 Lira olması da oy birliğiyle kabul edildi.

“ULAŞIM ESNAFININ TEMSİLCİLERİ ZAM TALEPLERİNİN NEDENLERİNİ AÇIKLADI”

Taksiciler adına Birol Yüzer, “Gider kalemleri sebebiyle sıfırı tüketme noktasındayız. Seçimler sırasında 18 lira olan akaryakıt 38 liraya dayandı. Hizmet kalitesinden ödün vermek istemesek de çok tahammülümüz kalmadı. Biz bunu hiçbir dönem böyle şiddetli yaşamadık” dedi.

ETUS Başkanı Hakan Giyik, “Toplu Ulaşım olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bugüne kadar arkadaşların sırtını sıvazlayarak çalıştık ama bu saatten sonra zam bizi tatmin etmezse yine aynı şeylerle karşı karşıya kalacağız. Biz hareket ettiremiyoruz araçları. Sıkıntı büyük. Bu esnaf Edirne esnafı” dedi

Edirne Servisçiler Odası Başkanı Göksel Çakman” pandemi de en çok zarar eden esnaflardanız. Direkt kontak kapattık. Esnaf olarak para kazanılmıyor. Sigortalar, BAĞ-KUR’lar, araç yaş sınırı var araç fiyatları da çok yükseldi” dedi.

Edirne Şoförler Odası Başkanı Ali Şahin, “Maliyetler her gün artarak devam etti. Biz bu işi götüremeyeceğimizi düşündük. Şoför arkadaşlarla istişare yaptık herkesin rahatsız olduğunu gördük. Biz bir aileyiz. Edirne’nin ulaşım aktörleriyiz. Sanayide bir yağ değişim maliyetinin ne olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Bize sahip çıkmanızı istiyoruz “diye konuştu

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, “Edirne’de bin 500 kredi kullanan şoför arkadaşım var. Bunlar borcunu ödeyemiyor. Arkadaşlarımız para kazansın. Hanımlarımız, çocuklarımız çarşıya çıktığında diğer esnaflara hayrı olsun” dedi

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Zamlara karşı hassasiyetimi gazeteciler çok iyi bilir bende zamma karşıyım. Ama esnaf zammı keyiften istemiyor. Her zam bir müşteri kaybıdır. Türkiye sıkıntılı süreçten geçiyor. Daha da geçecek. Ben esnafın mağduriyetinin ortadan kaldırılacağını temenni ediyorum. Karar hayırlı olsun” diye ifade etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da yeni zamların hem Edirne’ye hem ulaşım esnafın hayırlı olmasını diledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.