DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2046302-0,55%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ulus esnafına HES kodu şartı

Ulus esnafına HES kodu şartı

ABONE OL
26 Eylül 2020 10:05
Ulus esnafına HES kodu şartı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de  ‘sosyete pazarı’ olarak bilinen Ulus Pazarına her Cuma günü adeta akın eden Bulgar turistlerin koronavirüs nedeniyle, sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulması konusunda sık sık kendi dillerinde anonslar yapıldı. Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, pazarda tezgah açan 250 esnaftan düzenli aralıklarla HES (Hayat Eve Sığar kodu) istediklerini ve bunun Türkiye’de ilk kez Edirne’de uygulandığını söyledi. Tüm bunlara rağmen pazarda sosyal mesafe kurallarına yine tam olarak uyulmadığı görüldü.

Bulgaristan’ın ülkeye girişlerde 14 günlük karantina ve koronavirüs testi uygulamasını kaldırmasıyla, Bulgar turistler sosyete pazarı olarak bilinen Ulus Pazarı’na her Cuma günü adeta akın ediyor. Pazarda Bulgar turistlerin maske ve sosyal mesafe kuralların uyması konusunda sık sık kendi dillerinde anonslar yapılıyor. Polisler de pazarın girişinde bekleyerek maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması konusunda anons yapıyor. Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi Başkanı Bülent Reisoğlu, pazarda,  Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerde kurumlarla ve kişilerle, Kovid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşınmadığını güvenli şekilde paylaşmaya yarayan HES (Hayat Eve Sığar) kodunu pazara gelen her esnafta düzenli aralıklarla istediklerini belirtti. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler veren Başkan Reisoğlu, “Pazara girişlerde tüm esnafımızın HES kodlarını sorgulayarak, riskli olup olmadıklarını öğreniyoruz. Ona göre pazarın içine giriyorlar ve tezgahlarını işletiyorlar. HES kodu çok önemli zannediyorum Türkiye’de ilk defa biz uygulamaya başladık, Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi olarak. Bütün esnafımızı HES kodlarını her hafta pazara girişlerde kontrol ediyoruz. Bütün maske, hijyen, mesafe önlemlerini, turist müşterilerimize kendi dillerinde anonslarla ikaz ediyoruz. Önce sağlık sonra alışveriş diyoruz. Toplamda 250 esnafımız HES kodlarını her sabah bize teslim ediyorlar, bizde sorgulama yapıyoruz.”dedi.

MASKEYİ EDİRNE’DEN ALIYORLAR 

Pazarda alınan önlemlerden memnun olduklarını ayrıca Bulgaristan’dan maskenin pahalı olduğu için Edirne’den almayı tercih ettiklerini anlatan Türk asıllı Bulgar vatandaşı Fatma Ramadan,  “Biz Bulgaristan geldiğimiz için tabi pazarda içimiz rahat gezmek isteriz. HES uygulaması Bu uygulama için bizde çok memnun olduk. Pazarda maske hijyen diğer konularda da çok iyi önlemler alındığı görüyoruz, bu da bizi mutlu ediyor. Bulgaristan’da maske daha pahalı olduğu içi burada daha uyguna geliyor. O yüzden buradan almayı tercih ediyoruz.”şeklinde konuştu.

Pazarda Bulgarca anonslar yapıldığı içinde memnun olduklarından bahseden, Hatice Ramadan ise, “Buradaki bütün esnafların koronavirüs olmadıklarına dair önlemler alındığını ve bunun devamlı kontrol edildiğini duyduk. Bundan çok memnunuz, içimiz rahat şekilde pazarda dolaşıyoruz. Girişlerde dezenfektan var, sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Bulgarca anonslarda yapılıyor. Bulgaristan’da maske pahalı olduğu için genellikle buradan almayı tercih ediyoruz.”ifadelerini kullandı.

Pazarda alınan tüm önlemlere rağmen gerek Bulgar turistlerin pazara akın etmesi gerekse yaşanan yoğunluk nedeniyle sosyal mesafe kuralının yine unutulduğu gözlerden kaçmadı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.