Ulusal Süt Konseyi’ne sert çıkış yapan Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, sütün litresinin 19 buçuk lira olması gerektiğini kaydetti. Üreticilerin artık giderler karşısında ezildiğini, kazancın maliyetleri karşılamadığını söyleyerek Ulusal Süt Konseyi’ne seslenen Suiçmez, “Neyi bekliyor bu Ulusal Süt Konseyi? Üreticinin para kazanıyorum diyebilmesi için Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatı 19,5 lira olarak açıklaması lazım. Üretim artarsa enflasyon düşer. Bu enflasyondan bizim üreticimiz mi sorumlu? Sanki bir tek günah keçisi biziz” şeklinde tepki göstererek çağrıda bulundu.
“BIÇAK KEMİĞİN İÇİNDE”
Başkan Mustafa Suiçmez, “Ekim ayının 1’inden beri bu süt piyasalarını takip etmeye uğraşıyoruz. Bugün, yarın süt konseyi toplanacak. Ama baktık gördük ki bir alanda herkes havanda su dövüp duruyor, olan üreticiye oluyor, biz de dedik ki yine size müracaat ettik. Dedik biz de buradan sesimizi duyuralım artık yeter. Yani bıçak kemiğe dayandı diye bir tabir vardır. Bıçak kemiğin içinde şu anda. Yaşadığımız sıkıntıyı, yani üreticinin yaşadığı sıkıntıyı bütün samimiyetimle 2 kategoriyle anlatmaya çalışacağım. Eğer buna itiraz edecek varsa, buradan peşin peşin de sesleniyorum. Kim bu işi daha iyi biliyorsa, buyursun istediği ortamda, ben istediği yere gelip bu konuyu konuşmaya hazırım” diye belirtti.
“BİR HAYVANIN GÜNLÜK YEDİKLERİ VE MALİYETLERİ”
Bir hayvanın günlük yemesi gereken, bir süt ineğinin yemesi gereken yem, silaj ne kadardır? Bunların fiyatları ne kadardır? Bundan bahsetmeye çalışacağım. Bir hayvanımız, bizim bir ineğimiz bugün 8 kilogram yem yemek zorunda. Her gün 8 kilogram. Bunu 4-4 ikiye bölersin, 2 günde verirsin. 25 kilo silaj vermemiz lazım. 4 kilo yonca vermemiz lazım. 2 kilogram saman vermemiz lazım. Bunlar bir hayvanın ihtiyaçları. Bunun içerisinde vitamini, minerali falan var. Şimdi yemin, en ucuz yemin ortalaması 13 bin lira bir tonu. Ama biz 12 bin lira olarak kabul ettik. Silajın kilogram 3 bin 500 lira ile 4 bin lira arasında değişiyor bir topu. Bunun da ortalamasını 3 bin 750 lira olarak aldık. Yonca tonu 11 bin lira. Yoncanın işletmeye maliyeti. En ucuz burada saman 3 bin 500 lira tonu. Bir hayvanın da günlük işçiliği arkadaşlar 65 lira. Bunu nereden hesaplıyoruz? Bir kişi günde maksimum 20 tane hayvana bakabilir. Burada bir ortalama şeyine gittiğimizde bir ineğin işçilik masrafı bize 65 lira. Diğer masraf dediğimiz 30 lira koymuşuz. Bu çok düşük rakam ama biz en düşüğünden koyuyoruz. Bunun içinde vitamini var, minerali var, enerji gideri var. Ve bütün bu masrafların içerisinde veterinerlik hizmetleri yok. Veterinerlik hizmetlerini normal bir mantıkla hesaplayamıyoruz. Şöyle bir hesap çıkıyor karşımıza. Bizim ineğimiz 96 liralık yem yer günde. Bunun aksini iddia eden varsa ya hayvancılık yapmıyordur ya da kulaktan dolma bir şeyler duyarak konuşur. Bizim hayvanımız 25 kilo silaj yediğinde 93 liralık o gün o inek silaj yer. 4 kilo yonca yerse, bu yonca 44 lira yapar. Bir günden bahsediyorum. 7 liralık saman yer. Dedik ki en ucuz. 2 kilo saman yer. 65 lira günlük o hayvanın işçilik maliyeti vardır. Orada bir emek var. Ya kendin çalışıyorsun ya büyük ihtimalle orta ölçekli işletmelerde insan çalıştırılıyor. Bir kişinin maliyeti 40 bin liradan aşağı değil arkadaşlar. Orada aldığı para, yemesi, içmesi. Yukarı var, aşağı asla olmaz. 30 lira da diğer masrafları koyduğumuzda toplam bu kara ineğin maliyeti 335″dedi
“BİR HAYVAN KENDİ MASRAFINI ÇIKARMASI İÇİN 22,3 LİTRE SÜT VERMESİ LAZIM”
Mevcut işletmelerin 17-18 litre süt aldığını, ancak bir ineğin 22 litre süt vermesi gerektiğini bununda sadece Hayvanın kendi giderini karşıladığını söyleyen Mustafa Suiçmez, “335 liralık yem yediğinde bu hayvan kendi masrafını çıkarabilmesi için 22,3 litre süt vermek zorunda. Bunu verirse kendine bakar o hayvan sana kazandırmaz. Biz artık yeter dedik. Bizim ortalamamız da 22,3 litre değil. Şu anda aile işletmelerinin ortalaması 17,5-18 litre. 22 litre alamazsa külliyen zarar” dedi.
“EDİRNE’DEN ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE ÇAĞRI: SÜTÜN LİTRESİ 19,5 LİRA OLMALI”
Ulusal Süt Konseyi’ne seslenen Başkan Suiçmez “Bu üretici para kazanabilmesi için 19,5 lira olması lazım. 1 Ekim’de toplanacak dendi, 5 Ekim dendi. Neyi bekliyor bu Ulusal Süt Konseyi? Sanki bizim maliyetler artmadı, her şey güllük gülistan. Biz diyoruz ki üreticiler adına yazıktır günahtır. Biz nasıl üretim yapacağız? Saydığım rakamlar hepsi gerçek abartı yok. Edirne’den Ulusal Süt Konseyi’ne acilen toplantı yapmasını istiyoruz. 1 litre sütün 19, 5 lira olması lazım. Yoksa kışa girmek üzere bu inekler kesilir, insanlar üretimden çekilir. Kimse zararına çalışamaz. Daha konsey ne olmasını bekliyor, neyi bekliyor? Üretim artarsa enflasyon düşer. Bu enflasyondan bizim üreticimiz mi sorumlu? Sanki bir tek günah keçisi biziz” diye konuştu.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
13 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024