DOLAR 32,3309 0.24%
EURO 35,0955 -0.12%
ALTIN 2.296,450,85
BIST 8.987,152,05%
BITCOIN 22835531,24%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üniversitede üretilen “Pehlivan” çiftçiye kolaylık sağlayacak

Üniversitede üretilen “Pehlivan” çiftçiye kolaylık sağlayacak

ABONE OL
4 Eylül 2020 14:09
Üniversitede üretilen “Pehlivan” çiftçiye kolaylık sağlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesinde (TÜ) üretilen “Pehlivan”, hasat sonrası gübre için kullanılan ayçiçeği saplarını daha kısa sürede parçalayıp çiftçiye kolaylık sağlayacak.

TÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Gürkan İrsel, “geliştirilmiş katlanabilir ayçiçeği sap parçalama makinesi” üretti. TÜBİTAK, projeye Girişimcilik Aşamalı Destek Programı kapsamında 200 bin lira hibe desteği sağladı.

Bilgisayar destekli mühendislik tasarım ve analizleriyle modellenen ve “Pehlivan” adı verilen makine, 4 ayda üretildi.

“Pehlivan”, hasat sonrası gübre yapımında kullanılan ayçiçeği saplarını kısa sürede parçalayıp çitçinin işini kolaylaştıracak.

“BIÇAKLARI KENDİ KENDİNİ BİLİYOR”

Proje Koordinatörü Gürkan İrsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makinenin hem bıçak yapısı hem de az yakıt harcamasıyla muadillerinden öne çıktığını söyledi.

Makinenin işlem hızının, benzerlerine göre 2 kat fazla olduğunu anlatan İrsel, “Parçaladığımız saplar yaklaşık 10 kilogram yapay gübrenin sağladığı azot miktarını topraktan karşılayacak. Makinenin diğer özelliği ise açılı konumlandırılmış bıçakları. Bu bıçaklar toprağa, zemine daldığında kendi kendini biliyor. Kesme kuvveti artırıldı.” diye konuştu.

“Pehlivan” için patent başvurusunun yapıldığını bildiren İrsel, yerli ve milli makinenin Sırbistan, Avustralya, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya’ya ihraç edilmesinin planlandığını belirtti.

Makinenin kullanım kolaylığı nedeniyle tarlada anız bırakılmayacağını ifade eden İrsel, böylece anız yangınlarının da önüne geçileceğini kaydetti.

“KENDİ ÜRÜNLERİMİZİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ”

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da İrsel’in hem çiftçi hem de akademisyen olduğunu söyledi.

Makinenin tarlada denendiğini dile getiren Tabakoğlu, bu inovatif ürünün, kısa sürede seri üretimle çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti.

TÜ’nün üniversite-sanayi iş birliği adımları atmaya devam edeceğini vurgulayan Tabakoğlu, şunları kaydetti:

“Üniversitemizde böyle bir projeyle, böyle bir alet geliştirilmesinden gururluyuz. Var olabilmek için kendi ürünlerimizi kendimiz üretmeli ve ithalatı mümkün olduğu kadar düşürmeliyiz. Yerli ve milli üretimi geliştirecek en önemli yerler üniversitelerdir, Ar-Ge laboratuvarlarıdır, teknoparklardır. Buraları ateşledik, kısa zamanda pek çok yeni ürünle milletimizin hizmetinde olacağız.”

(AA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.