DOLAR 47,1901 0.13%
EURO 54,0262 -0.07%
ALTIN 6.093,031,19
BIST 13.981,05-1,90%
BITCOIN 30550801.38173%
Edirne
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Usta kalem Uğur Mumcu anıldı

Usta kalem Uğur Mumcu anıldı

24 Ocak 1993’te evinin önünde uğradığı hain saldırı sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu, 33’üncü ölüm yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de bir kez daha özlemle anıldı.

ABONE OL
24 Ocak 2026 14:53
Usta kalem Uğur Mumcu anıldı
User - Usta kalem Uğur Mumcu anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da evinin önündeki arabasına konulan bomba düzeneği ile suikaste kurban giden araştırmacı gazeteci yazar  Uğur Mumcu, aramızdan ayrılışının 33’üncü yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Kortej ve törene Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, CHP Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Volkan Akgüngör, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan yönetimi ve dernek üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet İsmailoğlu, Edirne Cumhuriyetin Özgür Kadınları Derneği Başkanı Zuhal Azseven, belediye meclis üyeleri, muhtarlar çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Selimiye Meydanı’nda toplanan kortejin Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na yürümesiyle başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Uğur Mumcu Parkı’ndaki anıt önünde devam etti.

Ugur Mumcu Anma 4 - Usta kalem Uğur Mumcu anıldı

Törende konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, kamuoyunun doğru bilgilerle aydınlatılması ve iç cephe bütünlüğünün sağlanması çağrısında bulunarak “Uğur Mumcu’yu ve aydınlanma şehitlerimizi unutturmayacağız” sözünü verdi.

“UĞUR MUMCU EMPERYALİSTLERİ, DİNCİ-BÖLÜCÜ UŞAKLARINI HUZURSUZ ETMİŞTİ”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan “33 yıl önce 24 Ocak 1993 günü Ankara’da, sokakta evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikast kurbanı giden laikliğin ve demokrasinin yılmaz savunucusu, ödünsüz Uğur Mumcu’yu saygıyla anıyoruz. 31 Ocak 1990 akşamı evinin önünde 2 kurşunla katledilen kurucu genel başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ardından; kurucu üyemiz Doç. Dr. Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun cinayetleri ve sonrasında Uğur Mumcu’nun öldürülmesi toplumda büyük bir infial yarattı. Yüz binler Ankara’ya aktı. Yetkililer bu suikastların mutlaka çözüleceği sözünü verdilerse de duvardaki o tuğla bir türlü çekilmedi, çekilemedi. Çekilemedi çünkü Uğur Mumcu da hocası Muammer Aksoy gibi, Aramco’dan PKK’ya kadar pek çok hain odağa çomak sokmuş, emperyalistleri ve dinci-bölücü uşaklarını ziyadesiyle huzursuz etmişti. Sonuç olarak o hain tuğla, o menhus duvarı ayakta tutmaya hala devam ediyor. Demokrasi, barış ve aydınlanma adına kendi hayatlarını hiçe sayan, hiç hak etmedikleri acı sonlarla aramızdan ayrılan tüm devrim şehitlerimizi rahmet ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” şeklinde vurguladı.

Ugur Mumcu Anma 2 - Usta kalem Uğur Mumcu anıldı

“CEMAATLERİN DEVLET YÖNETİMİNDE BASKI OLUŞTURMALARI KABUL EDİLEMEZ”

Ülke genelinde değerlendirmede bulunarak iç karışıklıklar, kavgalar ve cemaatlerin toplum ve devlet nezdinde baskı oluşturmalarını kabul etmediklerini söyleyen Özcan, “Cumhuriyetimiz, Atatürk’ün akıl ve bilim yolundan uzaklaştıkça gericilik bataklığında soluksuz kalmaktadır. Milyonlar ekonomik krizle boğuşurken; emekli, işçi ve memurlarımızın çoğu açlık sınırında yaşamaya çalışırken; işsizlik insanlarımızı çaresiz bırakmaktadır. Gençlerimiz geleceklerini yurt dışında aramak zorunda kalırken, hastalarımız doktor ve ilaç bulamamaktadır. Çocuklarımız sağlıklı beslenemezken, yasa dışı cemaatlerin bu ölçüsüz ekonomik güce kavuşmaları ve toplumda, devlet yönetiminde baskı oluşturmaları kabul edilemez. Hal böyleyken ve iktidar güçleri karanlığı yoğunlaştırma konusunda pervasız bir kararlılıkla ilerlerken, sorunları sağlıklı değerlendirip nedenlerini dürüstçe saptayarak gereğini yapmak yerine, iç karışıklıklar ve kavgalarla ulusumuzu umutsuzluğa sürüklemeleri asla kabul edilemez. Demokrasinin olmazsa olmazının laiklik olduğu; asli görevlerinin laik Cumhuriyetimizi korumak, demokrasimizi ve hukuk devletimizi geliştirmek, Cumhuriyet kazanımlarımızı ilerletmek ve halkımızı refah ve huzur içinde yaşatmak olduğu unutulmamalıdır. Bunun için gerçekçi ve doğru politikalar üretmek zorunludur” dedi.

“ÜRETİMDEN KOPTUĞU İÇİN ÇÖKEN OSMANLI’YA ÖYKÜNMEYİ BIRAKIN”

İç cephe bütünlüğünün sağlanması gerektiğini, laik, demokratik ve hukuk devleti şart olduğunu belirtmesi ile birlikte Uğur Mumcu ve aydınlanma şehitlerini unutmayacaklarını kaydeden Başkan Özcan “Atatürkçü Düşünce Derneği olarak kuruluş ilkelerimiz ve varlık nedenimiz gereği tüm yetkilileri, tüm siyaset kurumunu bir kez daha ve en yüksek sesimizle uyarıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bir uluslaşma ve çağdaşlaşma atılımıdır; bir kadın devrimidir; bir bilim ve sanat özgürleşmesidir. Koruyun. Akıldan, bilimden, çağından ve üretimden koptuğu için çöken Osmanlı’ya öykünmeyi bırakın. Bir an önce Atatürk yoluna girin. Büyük Atatürk ve Kemalist devrimcilerin devletimizi kurarken hamuruna kattıkları namus mayasının eksilmesine izin vermeyin. Unutulmamalıdır ki kamuoyu doğru bilgilerle aydınlatılmalı, iç cephe bütünlüğü sağlanmalıdır. Boş böbürlenmeler bırakılmalı, anlık kimi gelişmeleri iç politika malzemesi olarak kullanma fırsatçılığına düşülmemelidir. “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi ve devlet aklıyla yaşananlar doğru okunmalı, emperyalistlerin bölge planlarına karşı önlem alınmalıdır. Bunun için laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti şarttır. Yeniden Kemalist devlet, yeniden laik Cumhuriyet şarttır. Biz, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yu ve aydınlanma şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Onların katline yol açan bu değerlere karşı mücadelenin savunucusuyuz ve bu savunuculuğu ilelebet sürdüreceğiz. Söz veriyoruz” diye noktaladı

Alkışlarla noktalanan konuşmanın sonrasında Uğur Mumcu Anıtı’na karanfiller bırakılması sonrası tören sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP