DOLAR 32,5397 0.16%
EURO 34,9666 -0.03%
ALTIN 2.456,470,84
BIST 9.884,521,73%
BITCOIN 20895800,75%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uzaktan eğitim kararına tepki

Uzaktan eğitim kararına tepki

ABONE OL
16 Şubat 2023 10:55
Uzaktan eğitim kararına tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen kentteki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yaşanan deprem felaketi sonrası üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesine tepki gösterdiler. Açıklamada, Üniversite bir kültür adacığıdır. Sadece barınma ihtiyacı nedeniyle üniversiteler online olamaz. Yüz yüze eğitim-öğretim olmadan donanımlı ve nitelikli öğrenci yetiştirmek mümkün değildir” denildi.

Edirne Kent Konseyi tarafından üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi ve buna bağlı olarak üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararının değişmemesiyle ilgili olarak katılımcı kurum/kuruluşlar ile gönüllülerin katılımıyla dün, Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında, “Üniversite bir kültür adacığıdır. Sadece barınma ihtiyacı nedeniyle üniversiteler online olamaz. Yüz yüze eğitim-öğretim olmadan donanımlı ve nitelikli öğrenci yetiştirmek mümkün değildir” denildi.

Basın açıklamasını okuyan Öğr. Gör. Firdevs Selvili, “Depremzedelere barınma bahanesiyle, gençlerimizin toplumsal yaşamında sosyal fay hatları yaratmamalıyız. Devlet kurumları, kamu yöneticileri bu sorunu çok daha gerçekçi bir çözümle ortadan kaldırabilir” dedi.

“ASRIN FELAKETİ DENİLEREK, BECERİKSİZLİKLERİ, BİLGİSİZLİKLERİ VE LİYAKATSİZLİKLERİ ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

“YÖK kararını geri çeksin. Üniversiteler açılsın” diyen, Selvili, şunları söyledi;

Depremin 10. günü. Ülke tarihinin en üzücü, en karanlık günlerindeyiz. Bu acıya dair nasıl bir tarif yapabileceğimizi bilmiyoruz! Enkazdan çıkarılmak için son adımı bekleyen canların çaresiz bakışlarıyla mı? Yıkılan evlerinden sevdiklerinin kurtarılması için canhıraş kepçe, vinç arayanların öfkesiyle mi? Yoksa, bir kişiyi daha canlı çıkarabilmek için saatlerce didindikten sonra yemeğini yiyemeyen gönüllünün utancıyla mı? Hangisiyle, nasıl anlatabileceğimizi bilmiyoruz. Ama, anlamayacağımız bir şey var. Asrın felaketi denilerek, beceriksizliğin, bilgisizliğin ve liyakatsizliğin örtbas edilmeye çalışılması. Acımız, çok büyük. Bu büyük felakette hayatını kaybedenleri saygıyla selamlıyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Hayatta kalanlara ve hepimize geçmiş olsun.

“İNŞALLAH DEPREM BÖLGELERİNİN YARALARI EN KISA ZAMANDA SARILIR VE SORUMLULAR CEZALANDIRILIR”

Ülkenin her yerinde olduğu gibi, Kentimizde de halkımızın ne kadar yardımsever ve dayanışmacı olduğunu bu yaşadığımız felakette de gördük. Valilik, Belediye ve sivil toplum örgütlerinin koordinasyonunda genci, yaşlısı, varsılı, yoksulu bir arada muazzam bir dayanışma sergiledi. Umuyoruz ki, hem bölgenin hem ülkemizin yaraları en kısa zamanda sarılır ve sorumlular cezalandırılır. Bu konuda, tüm yetkililerin üstlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz.

“EN ÇOK İHTİYACIMIZ OLAN DÖNEMDE, EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ONLİNE OLMASI SON DERECE YANLIŞ”

Bizler, bu kentin sivil toplum bileşenleri olarak olağanüstü bir dönemden geçtiğimizin farkındayız ve samimi bir dayanışmayla bu zorlu sürecin üstesinden gelinebileceğini biliyoruz. Ancak, yetkililerin ve merkezi yönetimin de, sorunlara çözüm odaklı yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, Yüksek Öğretim Kurulu’nun alınan bir karardan acilen dönmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. En çok ihtiyacımız olan dönemde, Üniversitelerin eğitim-öğretime online devam etmesi son derece yanlış bir karardır. Ve hiç vakit kaybedilmeden bu karardan vazgeçilmelidir.

“BAZI YERLERDE, ÖĞRENCİLERİN EŞYALARI POŞETLENİP KAPI ÖNÜNE KONDU”

Pandemi döneminde edinilen tecrübe göstermiştir ki, online öğretim, hem şekil hem de esas açısından büyük tahribatlara yol açmıştır. Gerek olanaklar ve olanaksızlıklar, gerekse öğrencilerin motivasyonu ve donanımı göz önünde bulundurulduğunda ne kadar olumsuz sonuçları olduğu görülmüştür. Depremzedelerin barınma ihtiyacı gerekçesiyle ve ne yazık ki bazı yerlerde, öğrencilerin eşyaları poşetlenip kapı önüne konarak, KYK yurtlarının boşaltılması, her şeyi yapmaya gücü yeten bir iktidarın, sosyal tesisler, misafirhaneler, oteller, yazlıklar ve boş duran evler yerine, üniversite öğrencilerinin yurtlarından yararlanmak istemesi anlaşılır bir durum değildir.

“UZAKTAN EĞİTİM AKADEMİYE VURULMUŞ BÜYÜK BİR DARBEDİR”

Özellikle uygulama gerektiren, atölye ve laboratuvarı önceleyen alanlarda online eğitimin açtığı gedikler hepimizin deneyimlediği sorunlar olmuştur. Çok yakın zamandaki Pandemi döneminde edinilmiş böylesi bir tecrübe varken, bir dönem daha gençleri ve akademisyenleri aynı sorunla baş başa bırakmak akademiye vurulmuş büyük bir darbe olacaktır.

“GENÇLERDEN UMUTLANACAKSAK, ÖNCE ONLARI UMUTLANDIRACAK ADIMLAR ATMALIYIZ”

Sadece meslek edinilen, bilgiyle donanılan bir kurum değil, aynı zamanda, hayata, insana dair birbirimizi beslediğimiz, geleceği inşa eden bir kültür adacığı. Gelecek için gençlerden umutlanacaksak eğer, önce onları umutlandıracak adımlar atmalıyız. Biz, bu kentin sivil bileşenleri olarak bu konuda üstümüze düşeni yapmaya, dayanışmayı büyütmeye hazırız. Tüm yetkililerin de taşın altına ellerini koymalarını bekliyoruz” dedi.

Basın açıklamasına destek ve imza verenler ise şu kuruluşlardan oluştu;

EKK Kadın Meclisi ve Emekli Meclisi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Edirne Tabip Odası, EDAK, KESK, Birleşik KAMU-İŞ, Edirne Veli Der, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Edirne Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, TMMOB Edirne Harita Kadastro Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, Edirne Diş Hekimleri Odası, DİSK Emekli Sen, EKK Kadın Meclisi, Roman Gençlik Derneği, Bir El Bin Nefes Derneği, TÜLOV, TÜKODER, EMİKOM, EKAMEDER, Edirne Basketbol Taraftarları Derneği, Trakya Gazeteciler Derneği, Edirne Gerçek Gazetesi, Sosyal Demokrat Siyaset Edirne Platformu (SEP).

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.