DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048738-1,76%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uzmanından, reflü hastalarına sağlıklı oruç önerileri

Uzmanından, reflü hastalarına sağlıklı oruç önerileri

ABONE OL
20 Mart 2024 12:33
Uzmanından, reflü hastalarına sağlıklı oruç önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan boyunca sahura kalkarak oruç tutmanın sadece reflü hastaları için değil, tüm sağlıklı kişiler için çok önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Faruk Yolcu, “24 saat mideyi boş tutmak, çok uzun bir süredir. Bu dönem içinde mide, safra kesesi ve pankreas gibi organlardan salgılanan hazım enzimleri mide ve bağırsak sistemine direkt olarak zarar verebilir. Bu nedenle sahurda hızlı yemek yiyip, ardından uykuya devam etmek reflü hastaları için sakıncalıdır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, oruç ve reflü ilişkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Reflünün tanımını yapan Uzm. Dr. Yolcu, “Reflü, mide içindeki asitli sıvının mide içeriğinin mideden yemek borusu boyunca yukarı doğru kaçmasıdır. Asitli sıvı, yemek borusundan ağza, oradan da solunum yolları ve akciğerlere kadar ilerleyebilir. Gittiği bölgelerde kimyasal tahriş yoluyla ciddi doku hasarı yapar. Doku hasarı oluşan bölgeye göre farklı bulgular gösterir. Örneğin, mide yanması, ağıza acı su gelmesi, kronik öksürük, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, ses sorunları gibi bulgulara yol açabilir” diye konuştu.

“AĞIR VE YAĞLI GIDALAR MİDE PROBLEMLERİNİ ARTIRABİLİR”

Reflü hastalarının genel olarak dikkat etmeleri gereken noktalara dikkat çeken Uzm. Dr. Yolcu, “Reflü hastalarının yemeklerini kısa aralıklarla az ve hafif yemeleri, midelerini çok doldurmamaları, akşam yemeği ile yatma arasındaki süreyi uzun tutmaları, dolu mideyle yatağa girmemeleri gerekir. Bunun dışında, reflü hastalarına akşam yemeklerini hafif yemeleri, ağır ve yağlı gıdalardan genel olarak uzak durmaları önerilir. Reflü hastaları genel olarak onlara dokunduğunu bildiğimiz yiyeceklerden yağlı gıdalar, acılı baharatlı yiyecekler, soğan sarımsak, domates, salça, soslar ve ketçaplar, hazır meyve suları, gazlı kolalı içecekler, çikolata ve kafein içeren içeceklerden uzak durmalıdır. Bu yiyeceklerin alınması halinde, reflü yakınmalarının ortaya çıkacağını veya arttığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

“SAHURDAN HEMEN SONRA UYUMAK REFLÜ HASTALARI İÇİN SAKINCALI”

Ramazan boyunca sahura kalkarak oruç tutmanın sadece reflü hastaları için değil tüm sağlıklı kişiler için çok önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yolcu, “Çünkü 24 saat, mideyi boş tutmak için çok uzun bir süredir. Bu dönem içinde mide, safra kesesi ve pankreas gibi organlardan salgılanan hazım enzimleri, mide ve bağırsak sistemine direkt olarak zarar verebilir. Bu nedenle sahur esnasında hızlı yenen yemek ve ardından uykuya devam etmek reflü hastaları için sakıncalıdır. Ayrıca sahur sırasında bol su içmek, mideyi fazla şişirmek, yatağa yatıldığında reflü oluşmasını kolaylaştıracaktır. Sahur yemeği sonrası hemen yatmak veya uzanmak yerine, sırtı dik bir koltukta 2 saat kadar uyunabilir veya istirahat edilebilir” dedi.

“YATIŞ POZİSYONU DA ÖNEMLİ”

Yatış pozisyonunun reflü hastaları için çok önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yolcu, “Mide boş da olsa, içinde birikmiş olan asitli mide sıvısı, kişi uzandığında kolayca yemek borusundan ağıza doğru geri kaçabilir. Tüm reflü hastalarına yatak başlarını 20 cm kadar yükseltmeleri önerilir. Bu şekilde hastaların yatma ve uzanma sırasında yer çekiminin önleyici etkisinden faydalanma şansı olur. Ayrıca yatarken belden kıvrılmak yerine, dizleri bükerek yatmak mideye daha az basınç yapar. Gevşek, bol rahat kıyafetler seçilmelidir. Bel ve karın bölgesini sıkacak giyecek ve aksesuarlar kullanmamak gerekir” ifadelerini kullandı.

“İFTARDA MİDE ÇOK DOLDURULMAMALI”

İftar sırasında tüm günün açlığı ile midenin bir anda aşırı doldurulmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yolcu, “Bütün gün hafif çalışan mideye birden ağır bir yük binmektedir. İftar yemeğinde mideyi çok doldurmamak için suyu yemek sonrası içmek daha doğru olur. Yemeği takip eden sürede hemen uzanmamak, mümkün olduğunca akşam yemeğini iftar sonrası 2 saate yaymak, hızla büyük miktarlar tüketmemek, yemekten sonra mümkün olduğunca geç yatmak gerekir. Hekim tarafından verilmiş, mide koruyucu ilaç kullanılıyorsa; özellikle 24 saat etkili olanları kullanmak ve Ramazan ayı boyunca bu ilaçları gece yatmadan önce almak gerekir” şeklinde konuştu.

“YEMEK SONRASI AÇIK ÇAY TERCİH EDİLEBİLİR”

Yemek sonrası ağır tatlılardan, kahve ve gazlı içeceklerden kaçınmak gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Yolcu, “Açık çay veya bitki çayları içmek midenin boşalmasını hızlandırabilir. Yemeklerde sürekli hafif şeyler yemek, yağlı ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Süt, yoğurt ve peynirlerin en yağsız çeşitlerini tüketmek gerekir. Ciddi reflü şikâyeti olan, mide ya da bağırsaklarında ağır iltihabi bir hastalığı, aktif ülser hastalığı ya da karaciğerle ilgili önemli bir sorunu bulunan kişilerin oruç tutma konusunda hekimlerine danışmaları önerilir” dedi.

“AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURULMALI”

Uzm. Dr. Yolcu, son olarak reflü hastalarına şu uyarılarda bulundu:
“Sonuç olarak mide reflüsü olan hastaların gün içinde öğünlerini daha sık ancak miktar olarak az yemeleri, yağlı ağır yemeklerden uzak durmaları, özellikle akşamları hafif gıdaları tercih etmeleri, yedikten kısa bir süre sonra yatmamaları gereklidir. Ramazan ayı içinde oruç tutma niyetindeki hastaların ellerinden geldiğince bu prensiplere uyması aldıkları tıbbi riski azaltacaktır.”

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.