DOLAR 32,5326 0.45%
EURO 34,7818 0.49%
ALTIN 2.405,631,08
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1871826-5,32%
Edirne
18°

KAPALI

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Vali Sezer’den tarım değerlendirmesi  

Vali Sezer’den tarım değerlendirmesi  

Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya'nın verimli toprakları ve bilinçli tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti.

ABONE OL
1 Nisan 2024 11:39
Vali Sezer’den tarım değerlendirmesi  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya’nın verimli toprakları ve bilinçli tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti. Vali Sezer, sulanabilir arazinin fazlalığıyla birlikte ikinci üretim ve ikinci ürün imkanlarının arttığını vurguladı. Türkiye’deki çeltik üretiminin büyük bir kısmının Edirne ve İpsala bölgelerinde gerçekleştiğine işaret eden Vali Sezer, sulama projelerinin önemine de değindi.

Örtü Altı Alanlarının Revizyonu Projesi ile Sera Kurulumu Projeleri kapsamında yapımı tamamlanan 40 adet seranın teslim töreni geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirildi. Yapılan tören ile üreticilere seraları teslim edildi.

Törenin ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere açıklamada bulundu.

çeltik üretiminin büyük bir kısmının Edirne ve İpsala bölgelerinde gerçekleşti

“ÇİFTÇİLERİMİZ BİLİNÇLİ TARIM YAPIYOR”

Vali Sezer, “Trakya toprakları mümbit topraklar ve gerçekten de burada bilinçli tarım yapılıyor. Çiftçilerimiz son derece bilinçli çiftçiler. Bir diğer taraftan da sulanabilir arazi çok fazla. Meriç Nehri’nin sunmuş olduğu su imkanından çok büyük projelerle faydalanılıyor. Sulanabilir arazi çok fazla olunca bu ikinci üretim ikinci ürün imkanları da çok fazla. Özellikle tabi bizim burada çeltik üretiminde Türkiye’de her 2 tabakta yenilen her 2 tabaktan bir tanesi Edirne’de üretiliyor, yani bunun yüzde 50’sini biz Edirne’de üretiyoruz. Bunun yüzde 25’ni de yani dörtte birini de İpsala bölgesinde üretiyoruz, bu bizim açımızdan son derece önemli, yine buğday üretiminde geçen senelere göre üst basamaklara yükseldik” dedi.

“EDİRNE TARIMSAL ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR KONUMDA”

Vali Sezer, buğday, kanola ve ayçiçeği gibi tarımsal ürünlerdeki üretimde Edirne’nin önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, “Buğday üretiminde de dördüncü sıraya yükseldik yine bu kanola da yüzde 14 üretim ile üçüncü sıradayız Türkiye üçüncüsüyüz ve ayçiçeğinde de geçen sene ikinci sıradaydık ama 2023 yılı itibariyle yani 2022’de ikinci sıradaydık, geçen yıl itibariyle de onda da birinci sıradayız çok önemli sulama projeleri hayata geçiriliyor bu sulama projeleri Çömlekköy Barajı’nın temelleri atıldı, yine Çakmak Barajı bu sene orda sulamalar hayata geçirilecek Hamzadere Barajı’ndan sulama yine 5 bin hektara yakın sulama yapılacak Meriç sulama projesinin ilk etabı tamamlandı, burada 5 bin hektar alan yine sulanabilir hale gelecek” dedi.

“SULAMA PROJELERİNİN EDİRNE’YE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Vali Sezer, sulama projelerinin Edirne’ye katma değer sağlayacağını belirterek, “Bunların hepsi Edirne’ye bir katma değer olarak üretim noktasında dönüş yapacak. Burada üç tane bileşenimiz var. Bir tanesi çok verimli topraklar, ikincisi sulanabilir arazi, üçüncüsü de önemli yapılan sulama yatırımları ve bilinçli çiftçilerimiz ve teknoloji son teknoloji kullanılıyor. Tarımda özellikle çeltik üretiminde şunu söyleyeyim. Dünya’daki çeltik veriminin en fazla olduğu ülke yani dekara çeltik bölümü bakıldığı zaman en fazla olduğu ülkelerden bir tanesi Türkiye, bu çok önemli. Bugün de sera dağıtımını gerçekleştirdik. Bizim sebzecilik noktasında biraz eksiğimiz var il olarak, bunu da örtü altı üretimini arttırarak karşılamaya çalışıyoruz. Bugün 40 tane seranın dağıtımı yapıldı, ama önümüzdeki yani bu sene içerisinde de bunu biz çok çok daha üst seviyelere çıkarmayı düşünüyoruz. Yani yaklaşık üç sera daha vererek çiftçilerimiz de bu özellikle örtü altı seracılık ve sebze üretiminde de ilimizi belli noktalara getirme hedefimiz var” diye konuştu.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.