DOLAR 32,5002 0.34%
EURO 34,7265 0.37%
ALTIN 2.404,021,02
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1862779-6,44%
Edirne
18°

KAPALI

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Vali Sezer’den yatırımcıya bürokrasi sözü

Vali Sezer’den yatırımcıya bürokrasi sözü

Edirne'de düzenlenen Balkan İş Forumu'nda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan iş insanlarına seslenerek, şehirdeki ticaret ve sanayi alanındaki yatırımların bürokratik süreçlerini üstleneceklerini ve güven ortamı oluşturacaklarını belirtti. Vali Sezer ayrıca, Balkan İş Forumu'nu kalıcı hale getirmek amacıyla yaklaşık 2 bin iş insanının katılacağı bir fuar düzenleyeceklerini duyurdu.

ABONE OL
18 Nisan 2024 14:59
Vali Sezer’den yatırımcıya bürokrasi sözü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği öncülüğünde Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen “Balkan İş Forumu” kentte özel bir tesiste gerçekleşti.

Toplantıya Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Bulgaristan DEİK Başkanı Mustafa Zeki Sarıbekir, Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun Yürütme ve Danışma Kurulu üyeleri, Trakya Bölgesi’ndeki oda ve borsa başkanları ile iş insanları katıldı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’de iş insanlarının ticaret ve sanayi alanında yapacakları yatırımların bürokratik işlemlerini üstleneceklerini ve ticaret olarak güven ortamı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti

Programda, Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun Faaliyet Filmi, Edirne Tanıtım Filmi ve Trakya Yatırım Tanıtım Filmi katılımcılara izletildi.

“SINIR KAPILARINDA YOLCU VE TIR TRAFİĞİNDE YÜZDE 15 ARTIŞ VAR, DEVAM EDECEĞE BENZİYOR”

Balkan İş Forumu’nun açılışında konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin hem Romalılar, hem Bizanslılar hem de Osmanlı döneminde tarih boyunca çok önemli bir lokasyona sahip bir şehir olduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla bu kadim şehir, tarihin her devrinde bütün medeniyetlere çok önemli ve kritik bir ev sahipliği yapmıştır. Bugün de ülkemiz açısından, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumundadır. Ve dört gümrük kapımız var, ikisi Yunanistan’la, ikisi Bulgaristan’la. Özellikle Kapıkule gümrük kapımız dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonun olduğu ikinci kapı olarak biliniyor. Ve gerçekten de bu potansiyelini de her yıl ortalama yüzde on beş olarak üzerine koyarak devam ediyor. Bu neyin göstergesi? Bu Avrupa’nın ötesinde ticaretin ve sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Dolayısıyla bizim her yıl kapılarımızda, tır trafiğimizde ve yolcu trafiğinde yüzde 15 bir artış var. Bu da devam edeceğe benziyor. Ve ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya bölgemiz gerçekten çok önemli bir bölge. Hem tarım açısından çok önemli bir bölge, hem de stratejik konumu açısından çok önemli bir bölge. Edirne olarak bir tane organize sanayi bölgemiz vardı. Bu geçtiğimiz altı ay içerisinde üç tane daha organize sanayi bölgesinin temelleri atıldı ve hızlı bir şekilde ilerliyor. İpsala Organize Sanayi Bölgemiz şu anda altyapısı tamamlanmak üzere. Yine Keşan Organize Sanayi Bölgemiz hızlı bir şekilde altyapı faaliyetleri devam ediyor. Ve uzun köprü organize sanayi bölgemizde de sona yaklaştık. Merkezdeki organize sanayimizin de kapasitesini artırıyoruz. Orada da yine yaklaşık bin 500 dönümlük yeni alanla ilgili olarak çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

“SONBAHARDA BÜYÜK FUARLA 2 BİN İŞ İNSANINI BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Türkiye ve Balkanlarda ki oda ve borsaları burada toplamayı hedeflediklerini belirten Vali Sezer, “Biz Edirne olarak hem tarım da hem ticarette hem sanayi de, hem kültür de, hem de spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talibiz. Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun kuruluş amacı da budur. Edirne’nin tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Hemen pencereden dışarı bakarsak burada köprüler var. Köprüler sadece Edirne’nin sembolü değil, aynı zamanda tüm Balkanların sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkartıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri Platformu gerçekten de çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor. Önce bir lansmanla başladık, sonra Balkanlar’da iftarlarla devam ettik. 10 yerde, Büyük Selimiye iftarında bütün Balkanları bir araya getirmeye çalıştık. Bugün de iş formunu düzenliyoruz. Balkanlardan gelen, Trakya’dan gelen güzel insanların ve güzel iş insanların katılımıyla bu formu kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu bizim iş formu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 tane firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz. Sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlardaki sanayi ve ticaret bakanlarımızı yine Türkiye’deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz. Ona göre kendimize bir hedef biçtik” diye konuştu

“PLATFORM OLARAK GELEN İŞ İNSANLARININ BÜROKTRATİK İŞLEMLERİNE TAKİP ETMEYE TALİBİZ”

Kendilerinin platform olarak gelen iş insanlara güvenin ortamın sağlamak istediklerini belirten Vali Sezer, “Biz Edirne olarak şuna talibiz. Platform olarak burada iş insanlarımızın yapacakları bütün yatırımlarda ticaretle ilgili, sanayi ile ilgili bürokratiği biz kendimiz üstlenelim. Sizin adınıza biz takip edelim. Bütün bürokratik işlemleri biz buna talibiz. Bir kapı olmaya, bir nokta olmaya talibiz. Gelen insanlar, gelen iş insanlarının hepsi bir muhatap bulsunlar. Ve kendileri adına bütün iş süreçlerini biz takip edelim. Bütün bürokratik işlemleri biz takip edelim. Biz buna talibiz. Biz aynı zamanda kadim şehir Edirne’de şuna talibiz. Güven ortamını sağlamaya talibiz. Güven ortamı dediğimiz şudur. İş insanlarının güvenli platformlarda bir araya gelmesi, birbirlerini tanıması, kuracakları birlikteliklerinde kalıcı olması ve güven ilişkilerinin sağlam temeller üzerinde yürümesine talibiz. Buraya gelen arkadaşlarımızın, iş insanlarımızın tamamının gözü kapalı olarak gelip burada muhatap olacakları ve iş ilişkilerini, bütün bürokratik işlemleri halledecekleri bir ekiple karşılamayı istiyoruz” diye konuştu

“SANAYİ, TURİZM VE TİCARET ALANINDA ÇOK BÜYÜK POTANSİYELİMİZ VAR”

Turizm, sanayi ve ticaret alanındaki potansiyeli yüzde 10’dan yüzde 100’e çıkarmak istediklerini kaydeden Vali Sezer, “Bu manada sizler buradasınız ve Balkanlardaki, Trakya bölgesindeki, Türkiye’deki potansiyeli en iyi gören insanlarsınız. Turizm alanında da sanayi ve ticaret alanında da çok büyük bir potansiyelimiz var ve bunun yüzde 10’unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz bu yüzde 10 potansiyelimizi yüzde 100’e çıkartmak, hatta bunun üzerine de çıkartmayı hedefliyoruz. Bu formun düzenlenmesinde çalışan iş kurullarımız var, ticaret ve sanayi odamız, kalkınma ajansımız ve diğer bütün arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sene içerisindeki Kasım ayında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz büyük buluşmaya bir temel bir adlık oluşturmasını ve bu manada da bize bir çalışma aşkı ve şevki vermesini temenni ediyorum” dedi.

“BU ÇALIŞMALARIN MEYVELERİN YAKIN ZAMANDA ALACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın Edirne’nin yüzyıllardır farklı kültür ve inançların bir arada özgürce ve kardeşçe yaşadığı bir kent olduğuna işaret ederek, “Bugün Edirne’miz ikisi demir yolu, dördü kara yolu olmak üzere altı sınır kapısıyla Türkiye’nin batıya açılan yüzü, üretim ve ihracat açısından önemli bir merkez konumundadır. Türkiye çeltik ve ayçiçeği üretiminde birinci olan Edirne’miz, önemli bir tarımsal üretim merkezi, 6.5 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ve ziyaretçi ile önemli bir turizm merkezidir. Bu özelliklerin yanı sıra Edirne, Balkanlarla tarihi, kültürel ve insani bağlarını koparmayan ve kendini Balkanların ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehirdir. Edirne’mizin bu yönü hiç kuşku yok ki yine ülkemizin Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan komşuluk, dostluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefiklik bağları ile güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Tüm bunların sonucunda geçmişten gelen bu kıymetli mirası geleceğe taşımak, var olan dayanışma ve iş birliğini daha da arttırmak önemli bir sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğu yerine getirirken hiç kuşkusuz muhacir ve mübadillerin kurduğu derneklerle iş birliği yapmak ve birlikte çalışmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu konudaki en önemli yol göstericimiz de yine Balkanlardan gelen en büyük hemşerimiz, liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun söylediği gibi. ‘Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Tarihi bağ kurmamız lazım, folklor bağ kurmamız lazım. Bunları kim yapacak? Elbette biz.’Sözü olacaktır. Kıymetli katılımcılar, bugün yapacağımız bu toplantı ve sonuncunu sağlanacak iş birliğiyle birlikte Balkanların aynı alanda faaliyet gösteren ve üretim yapan pek çok firma birbirini tanıyacak, birbiriyle fikir alışverişinde bulunacak ve ticari ilişkilere girecektir. Küreselleşen dünyada artık bu bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretimi ve üretimden kaynaklanan ticareti ülkeler ve şehirler tek başına yapmak yerine güçlerini birleştirerek yapması çok daha anlamlı ve yararlı olacaktır. Bundan sonraki süreçte bu birlikteliklerin reformlarının artması yönünde gerek Edirne Belediyesi gerekse Balkan ülkeleriyle işbirliği platformları aracılığıyla çalışmalarımız artarak devam edecektir. İnanıyorum ki bu çalışmaların meyveleri çok yakın bir süreçte çok verimli bir şekilde alacağız. Ben bir kez daha formun başarılı geçmesini diliyor, başta Edirne Valiliği olmak üzere tüm katılımcılara emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ”

“PLATFORMUN TİCARİ VE EKONOMİK HEDEFLERİNİ DESTEKLEMEYE ÜSTLENDİK”

ETSO Başkanı Sezai Irmak da Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nun, 3 ay önce Vali Yunus Sezer tarafından kurulduğunu belirterek, Platformun sosyo-kültürel, ekonomik, ticari, eğitim gibi birçok yönden hem Balkan ülkelerindeki sivil toplumla, hem iş çevreleriyle hem de kurumlar arası güçlü bağların geliştirilmesi hedeflendiğini söyledi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak Platformun ticari ve ekonomik hedeflerini desteklemeyi üstlendiklerini belirten Irmak, “Odamız bölgemizin en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Balkan ülkeleri odaları ve iş çevreleriyle en büyük networke sahip bir kurumdur. Geçmişte gerçekleştirdiğimiz onlarca benzeri iş insanları buluşmaları, ikili işbirliği organizasyonları, heyet programları, fuar ziyaretleri, Avrupa Birliği projeleriyle ciddi bir işbirliği ağı edindik. Ne mutlu bizlere ki bugün burada Balkan ülkelerinden aramıza katılan birçok tanıdık sima görüyorum. Bu dostluğumuz ve ahbaplığımız geçmişte bölgelerimizin ekonomik işbirliğini tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz ortak çabalara dayanmaktadır. Bizler şimdiye değin olduğu gibi şimdiden sonra da bölgemiz iş insanlarının Balkanlarda yeni pazarlara açılması, karşılıklı verimli ticari faaliyetlerde bulunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki bu iş forumu, takip eden zamanlarda daha büyük bir birlikteliğe ve daha sağlam bir teşkilat yapısına kavuşur. Trakya’mız ülkemizin Balkanlara açılan kapısı. Bu coğrafyada yüzlerce yıldır birlikte yaşadık. Bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bu önemli buluşmanın tüm iş camiasına yeni ve verimli ufuklar açmasını temenni ediyorum” dedi.

” EDİRNE VE TRAKYA BALKANLARA VE AVRUPA’YA AÇILAN HİZMETLER KAPISI”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise Edirne’nin Balkanlara ve Avrupa’ya açılan bir sınır, ticaret ve hizmetler sektörü kapısı olduğunu ifade ederek, “Bir çoğunuz aslında Trakya’ya geliyor, Edirne’ye geliyor. İstanbul’dan başlayarak, daha sonrasında Trakya’ya geldiğimizde acaba ne gibi faaliyetler var ne gibi imkanlar var? Edirne’yi gördüğümüzde, Türkiye, Orta Doğu’dan, Asya’dan, Avrupa’ya açılan kapı, Trakya’da o Türkiye’nin Avrupa’ya açılan, Balkanlara açılan kapısı, ama Edirne’de gördüğünüz gibi, bütün bu Türkiye’nin ve Trakya’nın Edirne özelinde, Edirne ili olarak bütün Balkanlara ve Avrupa’ya açılan bir sınır kapısı, ticaret kapısı, hizmetler sektörü kapısı” diye kaydetti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.