DOLAR 32,4007 0.05%
EURO 34,6072 0.04%
ALTIN 2.379,82-2,25
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1942361-5,06%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vatandaşın alternatif ulaşımı

Vatandaşın alternatif ulaşımı

ABONE OL
9 Ekim 2019 11:23
Vatandaşın alternatif ulaşımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplu ulaşıma yapılan zamlar ve en son ETUS güzergahlarında yapılan değişiklik ile sıkıntı yaşayan vatandaşlar Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muaf, Zorunlu Trafik Sigortası da zorunlu olmayan 50 cc’lik motorlu bisikletlere talebi arttırdı. 30 liraya dolan yakıt deposu ile yaklaşık 200 kilometre gibi bir mesafe yapılan 50 cc’lik motorlu bisikletlere en çok rağbet gösterenlerin başında ise kadınlar geliyor.

Piyasaya yeni sürülen vergiden muaf, sigortasız ve B sınıfı ehliyeti ile kullanıla bilinen 50 cc’lik vitessiz motorlara, toplum ulaşıma yapılan zamlar ve en son ETUS güzergahlarında yapılan değişiklik nedeniyle talep arttı. Edirne genelinde özellikle Fırınlarsırtı Mevkii’nde bulunan TOKİ’de ki kadınlar 50 cc’lik motosikletlere ilgi gösterirken, önümüzdeki günlerde bu motosikletlerin satışının daha da artacağı ifade edildi.

“ETUS’UN ZAMLARI VE GEÇ GELMESİ 50 CC’LİK MOTORLARA RAĞBETİ ARTTIRDI”

Atatürk Anıtı yanındaki Uzunismail Ticaret mağazasının Satış Danışmanı Özgür Karakaş, 50 cc’lik motorlu bisikletlere talebin arttığını belirterek, “Motosiklet almaya gelenlerin çoğu ETUS’lardan dert yanıyor. Şimdi bir de güzergahlar değişti onunda artısı oldu. Şimdi insanlar iyice 50 cc’lik motor almak istiyor. Çünkü trafik sigortası yok, vergisi yok, otomobil ehliyeti ile kullanılabiliyor. Çoğunluk bu yaz 50 cc’lik alındı zaten. Alanlarında yarısı kadınlar. Şu an herkes buna yöneliyor. Bunların yakıtları da uygun. 30 liraya 200 kilometreye yakın yol yapıyor. Her ay ETUS’lara 200 lira veriliyor. Dükkân sahipleri bile otoparka 300 lira aylık para ödediğini söylüyor. Arabası ile işe git gel her ay bin lira masrafı olduğunu söylüyor. Bununla da her ay masraf ortadan kalkmış olacak” dedi.

“SABAH İŞE GEÇ KALMAMAK İÇİN”

Gelen müşterilerinin minibüslerin geç gelmesinden dolayı işe geç kaldıklarını ifade ettiklerini belirten Karakaş, “Motosiklet almak için gelenler sabah işe giderken minibüslerin geç geldiğini, kendilerinin de işe geç kaldıklarını söylüyorlar. İşe gidip gelmek için çok alan oldu. Onun dışında vitesli motor köylere daha çok sattık, şehirdekilere hepsine 50 cc verdik. Zaten bizim mağazanın yarısından fazlası 50 cc’si. Fiyatları ise 5 ile 7 bin lira arası değişiyor” dedi.

“KADINLAR 50 CC”LİK MOTORLARA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ”

50 cc’lik motor alanların yarısının kadın olduğunu belirten, Karakaş, şunları söyledi;

“Motorlarımızı alanların yarısı kadındı. Bu dikkatimizi çekti. Çarşıda görülüyordur motosikletli kadın sürücü çoğaldı. Eskiden bu kadar bayan motor sürücü yoktu. Özellikle 50 cc’lik motorlar çıkınca çoğaldı. Çünkü ekstra bir ehliyet şartı yok, motor ehliyeti için 2 bin lira gibi masraf yapmak lazım. Araba ehliyeti ile kullanıyorsunuz. Yol paralarından, otopark ücretlerinden hepsinden kendini amorti ediyor motorsiklet.

“BİSİKLETTEN FARKI YOK”

Scooter modellerinde vites yok. Vites modelleri de var. Ama daha az rağbet görüyor 50 cc’lik motorlar. Bunlar daha pratik olduğu için bisikletten bir farkı yok. Sadece gaza basıyorsunuz. 50 kilometre hız yapabiliyor. Muayene sıfır alındığı için 3 sene sonra yapılıyor. Motorlar güvenilir. Paket servisinde bile 50 cc’lik olanlar tercih ediliyor.

“TRAFİK KURALLARINA HER KOŞULDA UYMAK ZORUNLU”

50 cc’lik motorlara vergi, sigorta yok ama tabiki plaka çıkıyor. Zaten bir kask takılacak, 200 lira bi alım satım masrafı var. Trafikte dikkatli olmalı kullanıcılar. Sürücüler pek önemsemeyebiliyor. Yavaş gittiği için bu motorlar sağdan gitmek daha mantıklı. Trafik kuralları her kullanıcı içn geçerlidir. Daha dikkatli kullanılmalı hem kendi canı ve malına hem karşı tarafın canı ve malını düşünerek kullanılmalı” şeklinde konuştu.

Tolga Taşdelen

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.