DOLAR 32,3410 0.27%
EURO 35,1240 -0.04%
ALTIN 2.300,511,02
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22996763,01%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Veliler ve öğrenciler mağdur olacak!

Veliler ve öğrenciler mağdur olacak!

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:41
Veliler ve öğrenciler mağdur olacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eşitlik İçin Kadın Platformu Edirne Temsilciliği depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen Gazi İlkokulunda öğrenim gören öğrencilerin farklı okullara yerleştirileceklerine dikkat çekerek, bu durumun hem veliler hem de öğrenciler açısında mağduriyet yaratacağına dikkat çekti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu Edirne Temsilciliği üyeleri, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı kararı ile yıkılmasına karar verilen Gazi İlkokulu’nun önünde bir araya gelerek açıklamada bulundu.

“EDİRNELİ KADINLARI DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) adına Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevim Karaman, Gazi İlkokulu’nun yıkım kararı mahalle halkı kadar Edirneli kadınları da derinden üzdüğünü belirterek, “Eğitim öncelikle bir kadın sorunudur, özellikle de kendi çocuğu ise. Mahalle okulu demek; kadınların çocukları için istedikleri güvenlikli, sağlıklı beslenme, ona hızlı ulaşım anlamına gelir. Çocuklar için ise; kendini güvende hissetme, daha çok dinlenme. Uyku ve oyun, kaynaşmış̧ olduğu ortamdaki mahalle arkadaşlığı demektir. Gazi İlkokulu veli profilinin büyük çoğunluğu dezavantajlı gruplardan biri olan Romanlardan oluşmaktadır. Burası iki mahallenin (Umur Bey Mahallesi ve Meydan Mahallesi) 7-10 yaş aralığındaki çocukların gittiği bir okuldu ve mevcudu yaklaşık 170 civarıydı. Ekonomik ve sosyolojik yönüyle 170 kadını burada baz alırsak karsımıza şu sonuçlar çıkmaktadır. Umur Bey Mahallesindeki kadın velilerin (100 civarı) ev hanımı olan %70, fabrika ve çarsı esnafı yanında, İŞKUR’un sağladığı islerde; Kayıtlı Çalışan yüzde 15, Temizlik, Bahçe işleri, Çöp toplama gibi geçici islerde çalışan oranı, yüzde 15 tir. Meydan Mahallesi’nde yaklaşık 65 kadın velinin yüzde 60’nın ev kadını, yüzde 20 sinin kayıtlı çalışan, yüzde 20 sinin ise geçici islerde ekonomik yaşam içerisinde olduğu görülmektedir. Çalışan kadın açısından azımsanama) atak olan bu veriler, bizlere özellikle çalışan kadın velilerin iş yaşamının dışına atılacağının ipuçlarını vermektedir. Günümüz ekonomik koşullarında iş yaşamından koparılan kadınlar, çocuklarımız için daha az temel besin maddesi anlamına gelmektedir. Anne çalışmaya karar verdiğinde çocuğun okula gidiş̧ gelişi düzensiz bir biçimde gerçekleşecek. Öğle saatlerinde nerede yemek yiyeceği ne içeceği de bir soru işareti olarak kalacaktır. Hatta suyu kalmadığında evine teneffüste gidip gelebilen bir çocuğun su sorunu bile ortaya çıkabilecektir” dedi.

“GAZİ İLKOKULU YIKILSADA YERİNE YENİ OKUL YAPILMALIDIR”

Çocuklar açısından bakacak olursak; Alıştıkları bir öğretmen ve arkadaş̧ grubundan ayırmak bu yaş çocuklar için aslında birer travmadır. İlimizde dezavantajlı bölgelerde devamsızlık sorunu ciddi boyutlardadır. Gazi İlkokulunda ise bu sorun tamamen Ortadan kaldırılabilmiştir. Öğrencilerin okullarına uyum problemleri durumunda ise orada yitip gidecek olan yine bizim çocuklarımızın umudur olacaktır. (Aslına bakılacak olursa devamsızlık sorununun ne şekilde çözüldüğü araştırılmalı ve örnek bir projeyle diğer okullarımızda da uygulanabilmeliydi.) Pandemi döneminde daha çok derslik yapılması gerekiyorken, bir okulun gözden çıkarılmasının çocuklarımızın sağlığı açısından da bir risk oluşturacağı açıktır.  Okula gidiş̧ geliş̧ mesafesi mahalle okuluna göre daha fazla olacağı için, bu yaş grubunun güvenlikli ulaşımının sağlanması da dikkat gerektiren çok önemli bir durumdur. Ayrıca aldığımız bilgilere göre mahalleler arasında husumet olduğu söylenmektedir. Çocuklara yönelik bir şiddet ya da akran zorbalığı olayının yaşanmaması hususu da yetkililerin dikkatle üzerinde durması gereken önemli bir konudur. Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2011 yılında Roman çocuklarına yönelik gerçekleştirilen Çalıştayı’nda Roman Öğrencilerin eğitimden kopmamaları adına bu tür okulların mutlaka korunmasına yönelik konular görüşülerek karara varılmıştır. Bu kararın altını çizerek, yetkililerce daima dikkate alınmasını hatırlatıyoruz. Deprem analizleri nedeniyle okulun yıkılması bir gereklilik olabilir. Ancak bölge insanının ihtiyaçları doğrultusunda yerine tekrar bir okul yapılması zorunluluktur” dedi.

“BİZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN, HAKLARIMIZDAN, ÇOCUKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ”

5 maddelik talepleri sıralayan Sevim Karaman “EŞİK Edirne İnisiyatifi olarak “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” diyerek kamuoyuna duyurduğumuz 5 maddelik acil taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz. Eşit yurttaşlık hakkımız’ aşındırmaktan vazgeçin. 2. Kazanılmış̧ haklarımızı tehdit eden söylem ve girişimlere son verin. 3. Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın. 4. Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak. Bilimsel, parasız hale getirin. 5. Eşit istihdam, kreş̧ ve iş yerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılması demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek demektir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin dikkate alınarak kadınların istihdama katılması, çocukların; eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak. Parasız, bilimsel ve şiddetten uzak eğitim hakkı sağlanmalıdır. Biz İstanbul Sözleşmesinden, haklarımızdan, çocuklarımızdan vazgeçmiyoruz. Tüm kamuoyunu, tüm siyasi partileri, meslek odalarını Taleplerimizin arkasında durmaya kendi kurumsal sendikaları, dernekleri, kitle örgütlerini haline getirmeye davet ediyoruz. Kurumsal program ve tüzüklerinin bir parçası haline getirmeye davet ediyoruz” dedi.

Açıklamaya Edirne Kent Konseyi, EKAMEDER, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Edirne VELİDER, Birleşik Kamu İş, KESK Edirne Temsilciliği, DİSK Emekli Sen Edirne Şubesi de destek verdi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.