DOLAR 32,4375 0.17%
EURO 35,0217 -0.19%
ALTIN 2.322,610,17
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22933532,35%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Virüse karşı önlem

Virüse karşı önlem

ABONE OL
11 Mart 2020 10:33
Virüse karşı önlem
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya genelinde her gün onlarca can alan ve en son sınır komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan’da da ortaya çıkan corona virüs salgınına karşı Edirne Belediyesi de alarma geçti. Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali’nin ileri bir tarihe ertelendiğini açıklarken, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ise virüse karşı el dezenfektanları konulacağını söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, corona virüs salgınına karşı kentteki toplu taşıma araçları ile taksilerde belediye ekipleri tarafından dezenfektan işlemlerine başladıklarını belirterek, şoförlere de hijyen konusunda bilgilendirmeler yapacaklarını bildirdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısında Avrupa ülkelerine geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacılar ve Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınına karşı belediyenin aldığı ve alacağı önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Corana virüsü sebebiyle Bando ve Ciğer Festivalini ileri bir tarihe ertelediklerini anlatan Gürkan, “Özellikle bu son birkaç gündür önce Bulgaristan’ın Plevne ve Gabrova ardından Kuzey Makedonya’da, Yunanistan’da zaten vardı virüsün ortaya çıkmış olması nedeniyle 10-11-12 nisan tarihlerinde yapacağımız Uluslararası Bando ve Ciğer festivalini ileri bir tarihe erteleme kararı aldık. Çünkü bizim Bando ve Ciğer Festivalimize katılan bandoların büyük çoğunluğu Balkan Ülkerlerinden geliyor. Festivali daha sonra da yapabiliriz ama bu anlamda vatandaşlarımızın güvenliğini riske sokacak hiçbir şeyi yapmamak konusunda hassasiyetleri ortaya koymamız gerekiyor. O yüzden Bando Festivalinin bu sıkıntılı süreç bittikten sonra belirlenecek bir tarihte yapılması ile ilgili bir erteleme kararını bugün almış bulunuyoruz” dedi.

“BİRBİRLERİNE SARILMAMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Corona virüsüne karşın geniş çaplı önlemler aldıklarını ve vatandaşlara tokalaşmadan selamlaşmaları konusunda tavsiye veren Gürkan, şunları sıraladı: “İlk günden bu yana yaptığımız özellikle halk sağlığı alanındaki çalışmalar bugünde artarak devam ediyor. Bugün itibarıyla İl Sağlık Müdürlüğünün de destekleri var. Belediye Halk Sağlığı ekiplerimiz şehrimizdeki bütün taksileri ve toplu ulaşım araçlarının işlerini dezenfekte ediyorlar. Tüm taksi duraklarını ilaçlıyoruz bugün hijyen güvenliğini sağlıyoruz. Diğer taraftan Belediye olarak dezenfeksiyonu sağlamak amacıyla toplu yaşanan yerlerde el dezenfektan makineleri koyuyoruz. Bu sabah itibariyle başladı bu çalışma. Stoklarımızı yaptık, dezenfeksiyon malzemelerimizi temin ettik. İlk aşamada yaklaşık 3 bin litre dezenfektan temin edildi. Şu anda bu aparatlar Pazar yeri gibi, Belediye binalarının girişleri gibi birçok noktaya takılıyor. Buradan vatandaşlarımıza bir çağırımız biz böyle tokalaşmayı ve birbirimize sarılmayı çok severiz özellikle bu virüs salgını bitene kadar vatandaşlarımızda sadece başla selamlaşması, tokalaşmamasını ve birbirlerine sarılmamalarını tavsiye ediyoruz. Çok şükür Türkiye bütün etrafı virüsle kaplı olmasına rağmen henüz virüsün gelmediği nadir ülkelerden birisi. Bunu korumamız için de bizimde vatandaşlar ve Belediye olarak bu çalışmalara destek vermemiz gerekiyor. Buradan Ticaret Sanayi Odası, Esnaf Zanaatkarlar Odası, özellikle şehrimizdeki esnaflar hepsinin bu el dezenfektanlarından işyerlerine birer tane alarak koymalarını da önemle tavsiye ediyoruz. Ben sayın başkanları da arayacağım birazdan. Şu ana kadar şehrimize uğramamış olan virüsün daha da güvenli bir şekilde önünün kesilmesine ciddi katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bu bağlamda bugün ve yarın şehrimizdeki 513 taksinin tamamen içi 234 tane minibüsün içleri ve 58 tane taksi durağının tamamı dezenfekte edilerek hijyen sağlama çalışmalarına devam edeceğiz. Bunu sürdürmeyi düşünüyoruz.”

“DOĞRU OLDUĞUNDAN BİR TEREDDÜTÜM YOK”

Kamuoyunda tartışma konusu olan Yunanistan’a geçen mülteci sayılarının doğru olduğuna inandığını söyleyen Gürkan şunaları ifade etti: “Son birkaç gündür bir sakinleşme görülse de aslında hem Türkiye’de yıllardır yaşayan mülteciler hem de Türkiye’ye farklı ülkelerden gelmiş mültecilerin Türkiye’yi bir transit ülke olarak kullanarak AB’ye, Avrupa’ya gitme çabalarına hepimiz tanık olduk. Baktığımızda ilimiz Edirne merkezden özellikle Karaağaç’tan başlayarak Enez’e, Ege denizi, Saroz körfezine kadar yaklaşık 200 km’lik bir sınır hattı oluşturuyor. Bu sınır hattının birçoğunda da Karaağaç hariç birçok noktasında da Meriç nehri sınırı oluşturuyor. Meriç nehri uluslararası anlaşmalar, Lozan Antlaşmaları, Mudanya Tarekesi ile iki ülkenin sınırı yani Meriç’in bir anlamda yarısına Türkiye diğer yarısına da Yunanistan karışıyor. Meriç hattı boyunca sınır karakol birliklerimiz var zannediyorum 31 tane. Bu karakolların kurulduğu noktalarda takdir edersiniz ki belli bir deneyimden sonra kurulmuş veya geçiş hatlarına yakın noktalara kurulmuş.  Bunu niye söylüyorum; kamuoyunda ciddi bir tartışma var. İşte bu Yunanistan’a geçtiği açıklanan mülteci sayısı doğrumudur, değil midir? Bu rakamların nasıl elde edildiğini bildiğim için doğru olduğundan benim bir tereddütüm yok. İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’nun açıkladığı en son rakam geçişlerinin doğru olduğunu bende biliyorum. O kadar mülteci sınırı geçti. Geri gönderilenler var. Burada Yunanistan sınır birliklerinin ve özellikle AB’nin Frontex adı verilen özel güvenlik kuvvetlerinin mültecilere karşı insan haklarına hiç yakışmayan davranışları görüyoruz. Üzerinde bir iç çamaşırı hariç her şeylerini alarak bazen de şiddet kullanarak geri itildiğine hepiniz şahit oldunuz. Elbette mültecilerle ilgili sorumluluk sadece Türkiye’nin sorumluluğu değil. AB’nin de bu anlamda çok ciddi sorumluluğu var. Türkiye neredeyse 10 yıldır milyonlarca ev sahipliği yapıyor. Kendi öz kaynaklarını bu iş için ciddi şekilde harcıyor. Mülteci yükünü sadece Türkiye üzerine bırakarak ne AB nede diğer ülkelerin kendilerini sorumsuz kabul etmeleri insan hakları açısından da mültecilik hukuku açısından da kabul edilebilir bir durum değil. O yüzden bugün itibarıyla şehrimizde Pazarkule sınır kapısının olduğu noktada yaklaşık 5 bin civarında bir mülteci söz konusu. İlk günden bu yana sayıl valimizin koordinasyonunda Belediyemizde başta olmak üzere bütün kamu kurumları bütün Sivil Toplum Örgütleri, sadece Edirneli vekiller değil Türkiye’nin birçok yöndeki yardımlar başta olmak üzere hijyen, sağlık koşulları, çevre temizliği, barınma imkanları, havaların soğuk olması nedeniyle ısınma şartlarının oluşturulması gibi birçok konuda gece gündüz çalışıyorlar. Bununla ilgili çalışmalarımız sürekli devam ediyor ve edecek.”

“EDİRNE’NİN İÇERİSİNE MÜLTECİ AKINI YOK”

Bazı yurtiçi tur operatörlerinin Edirne’ye olan seferlerini iptal ettiği yönünde bilgiler aldığını aktaran Gürkan, “Özellikle son birkaç gündür Edirne’de mülteci akımı var diye yurtiçi tur operatörlerinin Edirne’ye olan turları iptal etmeye başladıkları şeklinde henüz kesinleşmemiş bilgiler geliyor. Buradan tüm tur operatörlerine de şunu söylemek isterim; “mülteciler sadece Pazarkule sınır kapısının olduğu yerleşim yerinin dışındaki bir alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Elbette devletimiz her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için olağan üstü bir çaba sarf ediyor. Edirneli vatandaşlarımız mültecilere her türlü yarımdı yapıyorlar. Özellikle bebeklere ve çocuklara. Türkiye’nin her yerinde gelen yardımlar AFAD’ın koordinasyonunda teslim edilerek mültecilere ulaştırılıyor. Tur operatörlerine şunu söylemek isterim; “Edirne’nin içerisinde öyle basına yansıdığı gibi bir mülteci akımı yok. Mülteciler insani yaşam koşulları azami ölçüde sağlanmaya çalışılarak Pazarkule sınır kapısındaki alanda yaşamlarını devam ettiriyorlar” Bu ne kadar sürer? Ne zaman biter? O konuda henüz hiçbirimizin bir fikri yok. Bildiğiniz gibi sayın Cumhurbaşkanı dün akşam Brüksel’deydi. AB konseyi Başkanı ve diğer yetkililerle görüştü. Mutlaka bugün oradan çıkan sonuçla ilgili bir açıklama yapılacaktır. Şehrimizde Pazarkule’nin dışında, Tunca nehri kenarında ve otogarda barınmaya çalışan mülteci arkadaşlarımız da insan haklarına yakışır bir şekilde oradan transport edilerek hepsi Pazarkule’ye toplanmış durumda.” dedi.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.