DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048502-2,11%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vucic kazandı, partisi kan kaybetti

Vucic kazandı, partisi kan kaybetti

ABONE OL
5 Nisan 2022 11:21
Vucic kazandı, partisi kan kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırbistan’da pazar günü  gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk sonuçlara göre mevcut Cumhurbaşkanı Vucic ilk turda seçilirken, Vucic’in liderliğini üstlendiği Sırp İlerleme Partisi (SNS) mecliste kan kaybına uğradı.

Balkan News’te yer alan habere göre; Bir önceki seçimlerde muhalefetin seçimleri boykot etmesi neticesinde 250 üyeli mecliste 188 vekil çıkaran SNS, 3 Nisan seçimlerinde popülaritesini korusa da vekil sayısının 121’e düşmesi bekleniyor.

Aşırı sağcılar mecliste

Seçimlerde “Başbakan Ivica Dacic” sloganıyla oy toplayan Meclis Başkanı Ivica Dacic’in liderliğini üstlendiği Sırbistan Sosyalist Partisi meclisteki konumunu korurken, aşırı sağcı Dveri ve Zavetnici hareketlerinin de yüzde 3 seçim barajını aşarak parlamentoya girmeleri dikkat çekti. Mevcut sonuçlara göre göçmenlik karşıtı ve Sırp Ortodoks Kilisesi ile yakın bağlarıyla bilinen Dveri hareketinin 11, AB karşıtı ve Rusofil Zavetnici hareketinin ise 10 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Savaş suçlarından hüküm giyen Sırp politikacı Vojislav Šešelj liderliğindeki Sırp Radikal Partisi ise yaklaşık %2,2 oy ile meclis dışında kaldı.

Dragan Djilas liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi ile Vuk Jeremic liderliğindeki Halk Partisi’nin oluşturduğu muhalif koalisyon UZPS, yaklaşık yüzde 13 oy alarak SNS’nin ardından ikinci oldu. Koalisyonun mecliste 36 vekil ile yer alması bekleniyor.

Muhaliflerin oluşturduğu üç Avrupa yanlısı seçim koalisyonundan biri olan ve yeşil-sol partilerin oluşturduğu “Moramo” (Mecburuz) koalisyonu da yaklaşık yüzde 4 oy alarak meclise girdi. Bu koalisyonun da mecliste 12 vekile sahip olması bekleniyor.

Araştırma şirketi Crta tarafından yayınlanan verilere göre Belgrad Belediye Meclisi üyeleri için en fazla oyu da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in seçim listesi aldı.

Belediye Başkanı adayı Aleksandar Sapic olan seçim listesine desteğin yüzde 38 seviyesinde olduğu bildiriliyor. Buna en yakın oyu ise yaklaşık yüzde 21 oyla “Vladeta Jankovic – Belgrad’ın zaferi için birlik” adlı seçim listesi aldı.

Diğer taraftan muhalifler de Vladeta Jankovic’in listesinin galibiyetini ilan etti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.