DOLAR 32,5321 -0.03%
EURO 34,9758 0.34%
ALTIN 2.430,770,33
BIST 9.720,32-0,02%
BITCOIN 2067269-2,34%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vur patlasın, çal oynasın

Vur patlasın, çal oynasın

ABONE OL
26 Kasım 2021 11:17
Vur patlasın, çal oynasın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye dövizde yaşanan büyük ekonomik krizi tartıştığı günlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan tasarruf genelgesinin hemen ardından Edirne Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kemal Soytürk’ün, davul zurna eşliğinde halkı Kahve ve Çikolata Festivaline davet etmek için şehir merkezinde ‘Vur patlasın, çal oynasın’ gösterisine sosyal medya hesaplarında tepki yağdı.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 27-28 Kasım tarihlerinde Kahve ve Çikolata Festivali düzenleniyor. Karaağaç Mahallesi eski Tren Garı’nda düzenlenecek festival için Kültür ve Turizm Müdür Vekili Kemal Soytürk, Saraçlar Caddesi ve Balıkpazarı Caddesi’nde trampet, davul, saksafon ve klarnetten oluşan orkestra ile tur atarak tanıtım yaptı. Sokakta karşılaştığı halka sembolik kahve dağıtan Müdür Vekili Soytürk’ün ülke ekonomik olarak yangın yerini andırırken ‘vur patlasın çal oynasın’ tanıtımından sonra sosyal medya hesaplarından tepkiler çığ gibi yükseldi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

Edirneli iş insanı Cesur Pakarda sosyal medya hesabından, “Sayın müdürüm Festivalimiz hayırlı olsun. müzisyen kardeşlerimizle davete çakmışsınız süper olmuş. Ama çarşımızda kalabalık yok. Benzin istasyonlarında kuyruk var yüzlerce araba var oralara elinizi uzatırsanız daha çok kişiyi davet etme imkanı olur.” Şeklinde paylaşım yaparak tepkisini ortaya koydu. Musafa Yılmaz adlı kullanıcı ise esprili olarak, “Abi sen üstüne alınmışsın müdürümüz Bulgar ve Yunan vatandaşları kastetti sanırım.” yazarak cevap verdi.

ORGANİZASYON FİRMALARI KAZANIYOR, İNSANLAR GEÇİM DERDİNE DÜŞMÜŞ

Bunun üzerine Pakarda tartışmayı devam ettirerek, “Benim üzerime alınacak bir durum söz konusu yok. Bence gereksiz etkinlikler insanlar geçim ve ödeme derdine düşmüş. Ülkenizin üzerine yapılan ekonomik savaşı hepimiz görüyoruz. Bu festival çok gereksiz, bizim şehrimiz ile bütünleşmiş festivallerimiz zaten var. Kabak Festivali yapıldı. Karaağaç Mahallesi’nde toplasan kabak yetiştiren 5 çiftçi yoktur.  Ayşekadın Fasulyesi Festivali, biber olsa daha mantıklı olurdu. Yılardan beri üretim yapılan ürünümüz. Zamanında mahalleden günde 15 kamyon fasulye biber gidiyordu İstanbul haline eskiler iyi biliyordur. Müdür beyimiz araştırırsa gerçekleri görür. Ekonominin kötü olduğu şu zamanda olmaması gerekiyor bence. Ciğer festivali Edirne ekonomisine ciddi anlamda katlı sağlıyor. Kabak festivali yapıldı kabak yemeği ve kabak tatlısı yemek isteyen bir misafirimiz gelse önere bilecek yer var mı? Ciğer yemek için 100 işletme vardır. Etkinlik olsun diye yapılmasın. Covid Edirne’de yükselen iller arasında diye ana haber bültenlerinde haber oluyor, 15 yaş spor organizasyonlarına alınmıyor. Biz festival derdine düşmüşüz. Bu etkinliklerde organizasyon firmaları kazanıyor bence. Bundan sonraki festival çiğ köfte olsun” dedi.

İNSANLARIN CEBİNDE YANGIN

Mustafa Yılmaz adlı sosyal medya kullanıcısı ise tartışmayı, “%100 katılıyorum abi söylediklerine insanların cebinde yangın var birde dalga geçermiş gibi çikolata festivaline davet ediliyor insanların ekonomisi güllük gülistan gibi benim kastettiğim bu yapılan festivale” diye devam ettirdi.

CHP Edirne eski İl Başkanlarından Avukat Teoman Özdöl ise sosyal medya hesabından, “Edirne Kahve ve Çikolata Festivali! Ne alaka? Kahvemi yetiştiriyoruz, Çikolata mı Üretiyoruz. Karaağaç Biberi Festivali Olsun!” şeklinde paylaşım tepkisini ortaya koydu.
Bir başka sosyal medya kullanıcısı Özgür Bahçeci ise, “Edirne’de kabağın, çikolata ve kahvenin önemi nedir? Bunlara dair festivaller yapıyoruz çünkü ben gerçekten bilmiyorum” paylaşımı yaparak şaşkınlığını ortaya koydu.

EDİRNE OLDU, ODRİN

Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan tanıtım afişlerinde Edirne’nin adının ‘Odrin’ olarak yazılması ile bir başka tartışma konusu oldu. Resmi bir kurumun Edirne’nin adın konusundaki akıl almaz hatasına anlam verilemedi.

TASARRUF GENELGESİ LAFTA

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle kamu harcamalarına yönelik Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılan tasarruf genelgesine rağmen, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yerel ürün olmayan bir konuda festival düzenledi. Birçok kamu harcamasına kısıtlama getirirken ve dövizde yaşanan olağandışı artış sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ değerlendirmesine rağmen vur patlasın çal oynasın festival düzenlenmesi garip karşılandı.

İHALEYİ KİM ALDI

Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen Kahve ve Çikolata Festivali düzenlenmesi için ihalenin ne zaman açıldığı, kaç firmanın katıldığı konusunda kurumun resmi web sayfasında bilgi yer almıyor. İhalenin kaç liraya hangi firmaya verildiği ise bilinmiyor. Aynı festivalin 8-10 Ekim tarihleri arasında Konya’da, 29-31 Ekim tarihinde Ankara’da da düzenlendiği öğrenildi. Kocaeli’nde ise 2-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenmesinin planlandığı bildirildi. Organizasyon firması tarafından ‘Paket festival’ olarak program hazırlandığı ve aynı içerikle birçok ile pazarlandığı ortaya çıktı.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.