DOLAR 32,5869 0.22%
EURO 34,8144 0.42%
ALTIN 2.418,69-0,57
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21535570,33%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ya savaşı bitirin ya da kapıları açın”

“Ya savaşı bitirin ya da kapıları açın”

ABONE OL
3 Mart 2020 10:28
“Ya savaşı bitirin ya da kapıları açın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uluslararası Göç ve Mülteciler Derneği (İMRA) Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz, Ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce insan bugün bütün dünyaya tek bir şeyi haykırıyor; “Ya bu savaşı bitirin ya da kapıları açın.” Fakat tarihin bu kırılma anında, üzerine methiyeler düzmeye bayıldığımız ‘büyük İnsanlığımız’, mazlumların çığlığına kulaklarını kapamış durumda” dedi.

Uluslararası Göç ve Mülteci Derneği (İMRA) Avrupa’ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin akın ettiği Pazarkule Sınır Kapısında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada başta Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) bölgede yaşanan mülteci hakları ihlali ve insani yardım konusunda çağrıda bulunuldu.

“ARTIK SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ”

“Bütün Avrupa toplumuna ve liderlerine açık çağrımızdır” diyerek sözlerine başlayan İMRA Başkanı Doç. Dr. Sare Emine Sare Aydın Yılmaz, “Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bu noktada ne süslü lafların ne de temennilerin bir anlamı var. Burada, bu dakikada artık bu büyük insanlık sınavından geçip geçemeyeceğimiz belli olacak. Tarihin bizi yargılayacağı an tam da bu an. Herkesin kendini hesaba çekmesi gereken vatan tam da bu vakit” dedi.

Büyük bir insanlık krizi ile karşı karşıya olunduğunu belirten İMRA Başkanı Yılmaz, “9 yıl önce savaştan, zulümden kaçan, bombalarla yıkılan evlerinden, paramparça olan hayatlarını, ailelerini, arkadaşlarını, yok edilen şehirlerini arkada bırakıp, ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce insan bugün bütün dünyaya tek bir şeyi haykırıyor; “Ya bu savaşı bitirin ya da kapıları açın.” Fakat tarihin bu kırılma anında, üzerine methiyeler düzmeye bayıldığımız ‘büyük İnsanlığımız’, mazlumların çığlığına kulaklarını kapamış durumda. İdlib’te açlık çeken çocuğun masum ve günahsız olduğunu, mermilerin, bombaların hayattan kopardığı insanların; açlıktan ölen insanların, şu an sınır kapılarında bekleyen insanların; birer sayıdan ibaret olmadığını, insan olduklarını anlamak istemiyor” dedi.

“HERKES ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRSİN”

“Avrupa Birliği Hukuku, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, sığınma, sınır yönetimi ve göç konusuna ilişkin bir bakış ortaya koyuyor ve yapılması gerekenleri söylüyor” diyen İMRA Başkanı Yılmaz, “Bu yasalar garanti altına alınmış haklar “ülkelerinde yaşam şansı bulunmayan, geri dönebilecekleri bir evleri hayatları kalmayan mültecileri Avrupa’ya gitmeye teşvik ediyor. Bugün büyük bir sınav veriyor insanlığımız! Ve biz herkese üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısını yineliyoruz” dedi.

“YARDIM ELİ YERİNE PLASTİK MERMİ VE GAZ BOMBASI”

İdlib’de yüzbinlerce sığınmacı savaştan kaçtığını, Avrupa kapılarında binlerce insana; Avrupa kültürü ve medeniyetinin beşiği, Demokrasinin ve Medeniyetinin anavatanı olmakla övünen bir ülkenin polislerinin ise yardım eli yerine plastik mermi ve gaz bombası uzattığını belirten İMRA Başkanı Yılmaz şunları söyledi;

“Avrupa tarihinde yaşanan büyük savaşların, soykırımın ardından Avrupa’nın insanlık için attığı adımla ortaya çıkan Avrupa Birliği çatısının temel insan hakları olduğunu ilan ederken, İnsan Hakları denildiğinde kendilerini otorite ilan eden Avrupalı liderler, Lizbon Anlaşması ve Cenevre Anlaşması’nı ortaya çıkartan tarihi, Yahudi Soykırımı’yla ortaya çıkan pişmanlığı, bunun bir daha olmaması için yapılan antlaşmaları, attıkları imzaları unutup İnsanlık Onuru’na aykırı bir muameleyi sığınmacılara reva görüyorlar. Avrupa’yı sağduyulu sesleri, bu insanlık dışı duruma karşı Avrupa değerlerini yaşatmaya, yasalarını uygulamaya davet ediyoruz. Bu durum artık sonlanmalı.

Herkesin artık üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekli. Bugün yaşanan insanlık sınavı, insanların sorunu görmezden gelmelerinin bir sonucu. Türkiye’nin yıllardır gündeme getirdiği Güvenli Bölgelerin Kurulması gerekliliği, bugün aciliyetini tekrar göstermekte. Şunu unutmamak gerekir ki Türkiye, Avrupa’nın tampon bölgesi değildir. Avrupa Birliği ülkelerinin sahip olduğu imkanlara sahip olmamasına rağmen nüfusunun yüzde 5’i oranında mülteciyi ülkesinde misafir ederek insani sorumluluğunu yerine getirmektedir. Bu insani sorumluluğa bütün ülkelerin destek olması gerekmektedir. Türkiye milyonlarca sığınmacıya ilk gün nasıl kucak açmışsa bugünde kucak açmaya devam etmektedir. Türkiye, dün milyonlarca mazlumu katliamlardan korumak için nasıl vatan evlatlarını Şehit vermişse, bugünde bu sorumluluğu vazife edinmektedir. Türkiye, Devletiyle ve Milletiyle mazlumlarla dün ekmeğini nasıl bölüşmüşse bugünde bölüşmektedir. Fakat ülkemizin gösterdiği hassasiyeti artık Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bütün Dünya ülkelerinin de göstermesini beklemekteyiz. Mazlumların sessiz çağlığını duyun, Avrupa’yı Avrupa yapan değerleri yaşatın, yasalarınızı uygulayın, sığınmacıların güvenli geçişine izin verin. Bütün Dünya Milletleri’ne sesleniyoruz. Liderlerinize gerekli çağrıyı yapın. Sığınmacı ve mültecilerle dayanışma içerisinde olun. İnsanlara, insanlık onuruna yakışır muamele yapılmasını sağlayın. İnsanlık unutmayın zulme karşı sessiz kalan dilsiz şeytandır” şeklinde konuştu.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.