DOLAR 32,3570 -0.08%
EURO 34,8920 0.16%
ALTIN 2.388,47-0,33
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 19941884,23%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yanlış gübreleme hastalık yaptı

Yanlış gübreleme hastalık yaptı

ABONE OL
6 Nisan 2023 10:27
Yanlış gübreleme hastalık yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de buğday ekili bazı alanlarda aşırı ve yanlış gübreleme sonucu tarlalarda yatmalar ve kök hastalıkları tespit edildi. Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, fazla gübreleme ile daha fazla verim elde etme düşüncesinin son derece yanlış olduğuna dikkat çekti.

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı’nın saha ekipleri Büyükismailçe, Sarayakpınar, Yolüstü, Yağcılı, Kayapa, Hasanağa, Hıdırağa, Demirhanlı, Musabeyli, Hacıumur, Yenikadın, Kemalköy ve Budakdoğanca, Avarız, Değirmenyeni, Hatipköy, Suakacağı, Sazlıdere, İskender ve Köşençiftliği’ndeki buğday ekili alanlarda kotrol gerçekleştirdi.

AŞIRI VE YANLIŞ GÜBRELEME TARLALARDA YATMALARA SEBEP OLDU

Saha ekipleri yaptıkları gözlemlerde; buğdaylarda aşırı ve bilinçsiz gübrelemeden kaynaklı yatmalar ve kök hastalıkları tespit ederken, yatmalar sonucu hava alamayan buğdaylar da külleme ve septorya gibi mantari hastalıkların daha fazla meydana geldiği tespit ettiler.

Fazla gübreleme ile daha fazla verim elde etme düşüncesinin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilere uyarılarda bulunarak, “Erken dönemde yapılan aşırı gübreleme bitkinizin yeşil aksamını hızla arttıracak böylece erken dönem yatmalar meydana gelecek, hem geç gelen soğuklar ve donlar bitkinize zarar verecek hem de kurak geçen yıllarda bitkinizin su ihtiyacı artacağı için kurak stresi oluşacaktır. Burada önemli olan Buğdayın ihtiyaç duyduğu dönemlerde yeteri miktarda gübreyi toprakta bulundurmaktır. Buda parça parça iklim ve bitki durumuna göre gübreleme ile mümkündür. Unutmayın ki bitkinizin Azot ihtiyacı en fazla Aralık Ocak aylarında değil Nisan Mayıs aylarında kardeşlenme sonu ve tane doldurma dönemlerinde olmaktadır.  Yatma ihtimali olan gür ve sık buğdaylar ile yatan buğdaylara tedbir amaçlı bu saatten sonra gövde güçlenmesi için Silisyum ve Kalsiyum içerikli bitki besleme ile koruyucu amaçlı fungusit uygulaması tavsiye edebiliriz”

Ziraat Odası Başkanlığı ayrıca, çiftçilerin her türlü teknik bilgi ve destek için oda mühendisleri ile irtibata geçebileceklerini bildirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.