DOLAR 32,3848 -0.33%
EURO 34,7771 -0.21%
ALTIN 2.393,17-1,20
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19090252,92%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

“Yanlış ve hayal ürünü”

“Yanlış ve hayal ürünü”

ABONE OL
22 Eylül 2023 10:02
“Yanlış ve hayal ürünü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü’nde 21 yıl çalışan ve Bölge Müdür Yardımcısı iken emekliye ayrılan Edirneli Makine Yüksek Mühendisi Sabahattin Yaz, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Meriç Nehri üzerinde yapılan projeleri eleştirdi.

Sabahattin Yaz, son yıllarda 3 Nehir 1 Şehir Projesi adı altında Arda-Tunca-Meriç Taşkın Alanı içinde yapılan millet bahçesi, Arşimet tribünlü elektrik üretim tesisi ve Meriç Nehri üzerine yapılması planlanan 3 köprü projelerinde çok büyük hataların olduğunu söyledi. Sabahattin Yaz ayrıca Meriç Nehri’nde yapılan Arşimet Tribünleriyle elektrik üretim tesisinin yanlış ve hayal ürünü olduğunu 1 yıldır haykırdığını dile getirdi.

“MERİÇ NEHRİ ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN ZARARLARI”

3 Nehir 1 Şehir Projesi adı altında Arda-Tunca-Meriç Taşkın Alanı içinde yapılan millet bahçesi, Arşimet tribünlü elektrik üretim tesisi, kum çıkarma tesisi ve Meriç Nehri üzerine yapılması planlanan 3 köprü projesi sebebiyle yapılan inşaatlar Meriç Nehri’nin doldurmuş. Bu bölge için son derece riskli. Bu suyun akıp gitmesi lazım. Ben DSİ’de göreve başladığımda ve sonrasında bu nehirden elektrik üretimi ile ilgili hep kafa yorduk. Ama ne yazık ki değişik sebeplerden dolayı bunu başaramadık. Bugün ise bu türbinlerden 1,14 megawat elektrik üretileceği söyleniyor. Bakın etrafta gördüğünüz bir rüzgar gülü 3 megavat elektrik üretiyor. Lastik savaklı Arşimet trübinli elektrik üretim tesisi hakkında bir yıldır yanlış olduğunu söylüyorum. Ekonomik olmayan, hayali, Meriç nehri yatağına ve yöreye çok zarar ve riskler doğuracak, kesinlikle sürdürülebilir olamayacak bir tesis olduğunu bir yıldır haykırdım. Üç hafta evvel, tesis işletmeye alınırken temelde yapılmış bir inşaat hatası yüzünden bir mesnet çökmüş olup bir savağın hasarlandığı söylenmektedir. Hatta Valilikçe sorumlular hakkında idari ve hukuki soruşturma/kovuşturma başlatıldığı resmen açıklanmıştır. Ben Edirneye evvelki gün geldim ve dün tesise ancak köprü üzerinden bakabildiğimde, son savak segmentinin yine mevzi olarak bir batardo sedde ile (nehir yatağında tamir için olacak), izole edildiğini zannediyorum. Daha ilk su yükünde temelde olan bu problemin tesisin diğer noktalarında da olması muhtemeldir. Yapanlar olmayacağının garantisini verebiliyorlar mı? Bence bu tesis genişletilmiş bir uzmanlar heyeti tarafından yeniden masaya konup proje birçok yönden tekrar tartışılmalıdır. Zira bu olayla projenin güvenirliği zihinlerde soru yaratmıştır” dedi.

Meriç Nehri üzerinde yapılan fore kazıklardan yapılan duvarları eleştiren Yaz, “Bu kazıkların DSİ’ye sorulmadan kesildiğini öğrendik. İyi de oldu. Bu kazıklar Meriç Köprüsü’ne yük binmesine neden olacak ve tarihi köprüye zarar verecekti” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.