DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2059884-0,63%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yaşagör, “Paketlerdeki fotoğraflar caydırıcı”

Yaşagör, “Paketlerdeki fotoğraflar caydırıcı”

ABONE OL
10 Şubat 2020 10:03
Yaşagör, “Paketlerdeki fotoğraflar caydırıcı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, tek tip sigara paketlerindeki fotoğraf seçiminin caydırıcı olduğunu söyledi. Yaşagör ayrıca, bazı sigara firmalarının fiyatta indirime gitmesi ile oluşan farkın mağduriyet yaratmaması için esnafa ödenmesi gerektiğini söyledi.

Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, bazı sigara firmalarının yaptığı indirim, tek tip paketlerdeki fotoğraf seçimi, ÖTV ve sigara zammına yönelik açıklamalarda bulundu.

“İNDİRİME GİDİLEN SİGARALARIN FİYAT FARKINI FİRMA, ESNAFA ÖDEMELİ”

Bazı firmaların sigara paketlerinde ki indirime gidişinde esnafın zararlı çıktığını söyleyen Başkan Yaşagör, “Son günlerde bazı firmalarda bazı sigara markalarında fiyat indirimine gidildi. Bizim firmalardan esnaf olarak beklentimiz şu, eğer herhangi bir markada sigara fiyatında indirim yapacaksa bunu gün evvelden planlamış oluyor, indirime girdiği gün itibariyle o gün hemen satış noktalarında ki miktarları belirleyip, arada ki farkı bir an önce esnafımıza iade etmeleri, ödemeleri gerekli. Çünkü müşteri ile esnafımız karşı karşıya kalmasın. İndirime giren bir fiyatın ürünü, firmalar tarafından arada farkın çok hızlı bir şekilde karşılanması lazım ki firmada amacına ulaşsın diyoruz. Çünkü firma o sigara paketinde indirime girmişse dolayısıyla onunda bir an önce yansımasını firmada bekler. Bu firma ve esnaf arasında ki iletişimin çok hızlı gerçekleşmesi halinde verimli olur. Dolayısıyla biz firma yetkililerinden bunun çok hızlı bir şekilde piyasaya yansıtılıp, müşterilerinde bundan memnuniyetini belirtmesi ve faydalanması lazım” dedi.

“TÜTÜN VE ALKOLE ÖTV ZAMMI ŞUANDA YOK”

Herhangi bir zam olmadığını söyleyen Başkan Yaşagör, “Özel tüketim vergilerinin artmasından dolayı tütün ve alkole 6 ayda bir bir değişim vardı. Ama yılbaşından tütün mamullerine özel tüketim vergisinden bir artış olmadığından dolayı, belki 6. Ayda ÖTV’lerde bakanlığın yetkisiyle artış sağlanırsa tütün ve alkole yine fark gelebilir. Ama şu anda bildiğimiz kadarıyla herhangi bir fiyat zammı, ÖTV zammı geleceği konusunda bir bilgi aktarımı almadık. Bakanlığımız ne zaman karar verir ne zaman uygulamaya sokar onu bilemiyoruz. Ama bizimde kulağımız sürekli yaşanacak değişikliklerde” dedi.

“SİGARA ÜZERİNDE Kİ YENİ CAYDIRICI FOTOĞRAFLARA RAĞMEN YİNE İÇİYORLAR”

Siyah paketlerin piyasaya sürülmesinden sonra üstlerinde ki resimlerinde değişip çok caydırıcı fotoğrafların seçilmesinin başarılı olduğunu dile getiren Başkan Yaşagör, “Yeni paketlerde insanları caydıran yeni fotoğraflar var. Bu konu bakanlık yetkisinde olan bir çalışma. Tabi insanlar son paket değişimi ile ilgili, sigara paketleri üzerinde ki resimler, daha büyük boyutta yapılmış. Hiçbir kimse insanların sağlığını etkileyecek herhangi bir ürünün kullanılmasını tavsiye etmez. Dolayısıyla o kişiye ait bir şey. Kişi bundan rahatsız olduğu için bu ürünü kullanmayacaktır. Ama bizim piyasada gördüğümüz kadarıyla, vatandaşlar sigara üzerinde ki resim logosundan şikayetçi. Ama içmeye devam ediyor. Genelde bazı insanlarda ona formül üretiyor. Mesela bir kağıt parçası yada o fotoğrafı kapatacak bir yapışkanlı resim yapıştırıyorlar”dedi.

“YENİ SİGARALARDAKİ TADIN FARKLI OLMASI GEÇİCİ BİR SÜREYDİ”

Tek tip sigaraların çıkması ile kamuoyunda tüm sigara firmalarının tütünlerinin tadı değiştiği ve birçok farklı algının oluşturulmasına karşı yanıt veren Yaşagör, “Sigaralar tek renk pakete geçtiğinden itibaren sigaraların müşterilerimiz tarafından bize bildirilen, sigaraların içiminde bir değişiklik olduğunu söylüyorlar. Ama bizimde almış olduğumuz duyumlara göre bu geçici bir süre bunun bu şekilde olduğunu söylüyor firma yetkilileri. Çünkü hızlı bir geçiş oldu. Tütünde ki harmanlama, tütünde ki bekletme süresinin azlığından dolayı lezzetinde bazı değişimler olduğu doğru olarak onlarda kabul ediyorlar. Ama bunun geçici olduğunu söylediler. Zannedersem firmaların bize ilettikleri bilgilere göre bu günlerde içiciler daha önceki tatlara ulaşmış oldukları tahmin ediyorum. Yani herhangi bir kasıtlı bir değişiklik, farklı bir tütüne geçilme durumu söz konusu değil” dedi.

“BİZ SİGARA İÇİLMEMESİNDEN YANAYIZ”

Sigara satışlarının düşse bile sigara içilmemesinden yana olduklarını belirten Yaşagör, “Dolayısıyla son günlerde satışlarda çok fazla düşüş olduğunu göremiyoruz. Satışlar normal. Ama tabi ki biz hiçbir zaman için, hele ki genç yaşta kimsenin sigaraya başlamasını tavsiye etmiyoruz. Biz kesinlikle her sigara içicisine özellikle bu sigaradan bir an önce kurtulması, bırakması yönünde de çok defa kendilerini ikazda ediyoruz. Alışkanlık bırakamıyoruz diyorlar. Ama tabi ki tavsiyemiz önce insan sağlığı. İnsan kendi sağlığını düşünüp, eğer zarar görüyorsa bir an önce uzaklaşsın diyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.