DOLAR 32,3735 -0.35%
EURO 34,7556 -0.23%
ALTIN 2.393,01-1,22
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19121823,06%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yaşagör, stokçuluk iddialarına tepki gösterdi

Yaşagör, stokçuluk iddialarına tepki gösterdi

ABONE OL
1 Haziran 2023 12:19
Yaşagör, stokçuluk iddialarına tepki gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son günlerde sigara temininde sorun yaşanmasını kendileriyle alakalı olmadığını kaydeden Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, stokçuluk ithamlarının esnafa söylenemeyeceğini ve firmaların artık zam konusunda karar alıp müşteri ile esnaf arasında oluşan sorunu çözmesi gerektiğini belirtti. Özel Tüketim Vergisi kapsamında normal şartlara göre 6 ayda bir sigaraya zam geldiğini hatırlatan Yaşagör, ilerleyen günlerde zam gelebileceğinin altını çizdi.

“ESNAFIMIZ YETERLİ SİGARA TEMİN EDEMİYOR, STOKÇULUK DİYE BİR ŞEY YOK”

Sigara bayilerinin yeterli sayıda esnafa sigara veremediği için esnafla müşteri arasında oluşan problemin firmaların zam kararında sorun aşamasından kaynaklı olduğunu ve bunun artık çözülmesi gerektiğini ifade eden Yaşagör, “Firmalarda son günlerde bir tütün mamulatı altında kısıtlı mal verilmeye başlandı. Belli firmalar kısmaya başladı veyahut gününde gelmemeye başladı. Raflardaki sigara çeşitlerimizde eksilme oluyor. Bu da müşteriyi tedirgin ediyor. Müşteri de bulabildiği yerden daha fazla mal almaya çalışıyor. Dolayısıyla eksiklik ve yokluk daha da büyümüş oluyor. Bu durumda esnafla müşterisi karşı karşıya kalmış oluyor. Esnaf olarak bizler bu konudan rahatsızız, eğer fiyat değişimi olacaksa bir an önce olsun, ürünlerin yok satmasına izin vermeyelim. Müşteriyle esnaf karşı karşıya gelmesin. Dolayısıyla aldığımız ürünleri raflara koyuyoruz ancak yine de yok satıyoruz. Bayilerden istediğimiz miktarda tütün mamulatı veya sigara çeşidini alamıyoruz. Bazı müşterilerden de stokçuluk ithamları geliyor. Halbuki stokçu dediğimiz kişi, o işi yapmayan ve bir malı önceden fazla miktarda alıp kenarda tutan kişidir. Esnafımız bu sigarayı alıp her gün satıyor. Bayiler geldiğinde sigaralarımızı alıyoruz ve bu süreçte belirli sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak stokçuluk diye bir şey yok. Esnafımız aldığı ürünü zaten satıyor. Rafına koyup satıyoruz, sadece belirli firmaların belirli markalarında eksiklikler var. Ancak umarım bu sorun bir an önce çözülür, tabii ki fiyat geçişi olacaksa olsun. Yeter ki esnafla müşteri karşı karşıya kalmasın” dedi.

“ZAM BEKLENTİNİZ VAR AMA OLACAKSA ARTIK OLSUN”

Yaşagör, “Fiyatlarla ilgili gelecek beklentilerimiz var. Daha önceki dönemlerde aralarda oldu ama 6 ayda bir özel tüketim vergilerinden dolayı fiyat geçişleri oluyordu. Altıncı ayda ve yılbaşında olmak kaydıyla 6 ayda bir özel tüketim vergileri nedeniyle fiyatlar artıyordu. Şimdi de böyle bir durumun olma ihtimali var, bekliyoruz. Ancak eğer olacaksa bir an önce olmalı, beklemek istemiyoruz. Müşterilerimiz de sigaralarını değiştirmemiş olsun. Bir alışkanlık oluyor. Bir markaya alışmış tüketici o markayı bulamadığı zaman başka markaya yöneliyor. Firmaların bu sorunu bir an önce ortadan kaldırmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.