DOLAR 32,3787 0.18%
EURO 35,0555 -0.16%
ALTIN 2.324,980,25
BIST 9.099,460,21%
BITCOIN 2272623-0,59%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

YEDAM bağımlılıktan kurtarıyor

YEDAM bağımlılıktan kurtarıyor

ABONE OL
30 Ekim 2021 18:13
YEDAM bağımlılıktan kurtarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan sağlığına zararlı olan sigara, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele eden Yeşilay Derneği Edirne Şubesi Başkanlığı, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesiyle bireyleri bağımlılıklardan kurtarıyor.

Yeşilay Edirne Şube Başkanı Sebahattin Bilgiç ve Yeşilay Şube Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Emrah Ceylan gazetemizi ziyaret ederek, 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında yapılacak olan faaliyetler ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundular.

Yeşilay’ın YEDAM adı altında önemli projesi olduğuna dikkat çeken Yeşilay Edirne Şube Başkanı Sebahattin Bilgiç, bu merkez de alkol ve uyuşturucu bağımlıları ile bağımlı yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek verildiğini belirterek, 444 79 75 numaralı telefonun aranarak, her türlü danışmanlık hizmetinin alınabileceğini söyledi.

YEDAM’ın Tütün, Alkol ve Madde Bağımlılıklarında 16 yaş üzerine danışmanlık hizmeti vermeye devam ettiğini belirten Bilgiç, bağımlılara yönelik 40 yataklı Rehabilitasyon Hastanesi Projesi’nin de hazırlandığını ve yatırım programına alındığını söyleyledi.

“BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ KAPSAMINDA HER İLDE EĞİTİCİLERİMİZ VAR”

Yeşilay olarak Edirne’de ana iki kategori de çalışmaları olduğunu belirten Bilgiç, “Bir bilinçlendirme çalışmaları, bu bilinçlendirme çalışmalarında eğitimler, görsel basın, sürekli çıkan dergilerimiz var. Kamu Spotlarımız yayınlanıyor, Yeşilay dergisi var, Mavi Kırlangıç Çocuk Dergisi, akademik dergilerimiz var. Bunlar Genel Merkez tarafından çıkarılıyor. Bizde buradan destek oluyoruz, yardımcı oluyoruz. Bilinçlendirme eğitim çalışmalarında bizim Türkiye Bağımlılıkla Mücadele diye bir formatımız var. Bu format gereğince birçok bakanlıkla, Yeşilay’ın düzenlemiş olduğu protokoller gereği her ilde eğiticilerimiz var” dedi.

“SİGARA, TÜTÜN, MADDE, TEKNOLOJİ VE KUMAR BAĞIMLILIĞI OLMAK ÜZERE BEŞ ALANDA EĞİTİMLERİMİZ VAR”

Türkiye çapında Yeşilay’ın, şuana kadar 32 bin 800 PDR öğretmenini eğittiğini belirten Bilgiç, “Aile Bakanlığı’nda şu kadar rakam, Sivil Savunma Bakanlığı’nda bu kadar rakam. Biz, Edirne’de de bu bakanlıkların ilgili birimlerinde yetiştirmiş olduğumuz arkadaşlar var. Onlarla bu bağımlılıkla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Bizim beş ana bağımlılıkla ilgili mücadelemiz var. Sigara ve Tütün Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Madde Bağımlılığı, Kumar Bağımlılığı ve Teknoloji Bağımlılığı olmak üzere beş alanda bizim eğitimlerimiz var. Tabi bu eğitimlerimizin formatları tamamıyla Yeşilay’ın Bilim Kurulu tarafından oluşturulmuş olan formatlar. Yani her yaş gurubuna uygun formatlarla biz eğitimlerimize çıkıyoruz. Küçük çocukların eğitim modülü ayrı, yetişkinlerin eğitim modülü ayrı, anasınıflarının ki ayrı. Bizde Edirne’de kreşlerden başlamak üzere aklınıza gelebilecek fırsat bulabildiğimiz her kesime her ortamda bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Kreşlerle çok iyi çok güzel çalışmalarımız oldu, bundan sonrada olacak. Yetişkinlere yönelikte faaliyetlerimiz devam ediyor. Yeşilay’ın bağımlılıklarla ilgili Yeşilay aslında bütün bağımlılıklarda şimdi Dünya’da farklı örnekleri var. Belli bir dernek veya Sivil Toplum Kuruluşu falan ülkede sadece madde bağımlılığıyla ilgili çalışıyor. Ama Yeşilay bu beş bağımlılığın hepsiyle çalışan Dünya’daki tek Sivil Toplum Teşkilatı” dedi.

“BÜTÜN DÜNYA’DA BAĞIMLILIKLARA KARŞI DİL BİRLİĞİNİ VE GAYE BİRLİĞİNİ OLUŞTURMAK”

Şu anda Türkiye’nin bütün illerinde Yeşilay’ın bulunduğunu ve dünya ülkelerinde Yeşilay Federasyonu adı altında bir organizeye gidildiğini belirten Bilgiç, şunları söyledi;

“70 kadar ülkede de şu anda Yeşilay oluşturulmuş durumda. Türkiye’de bunların yılda bir genel istişareleri, toplantıları oluyor. Çok renkli, her dilden ve her renkten bir toplantı gerçekleşiyor. Buradaki amaç şu. Bütün Dünya’da bağımlılıklara karşı dil birliğini ve gaye birliğini oluşturmak. Çünkü bağımlılık sadece diyelim ki Türkiye’nin sorunu değil Türkiye’de böyle bir sorun varsa Bulgaristan’da da var gibi yani bütün ülkelerde bu geçiş. Belli maddeler Doğu’dan Batı’ya geçiyor, belli maddeler de Batı’dan Doğu’ya doğru geçiş yapıyor. Edirne’de bu köprülerden birisi, geçiş köprüsü. Biz bu amaçla bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Okullarda uyguladığımız Türkiye Bağımlılıkla Mücadele kapsamında hem çocuklara hem de o PDR hocalarının ve bizlerinde desteğiyle oluşturulmuş olan ailelere, velilere yapılan eğitimler var. Bu yılda Türkiye çapında 10 milyon öğrenciye ulaşılıyor bu amaçla. 2 milyonu aşkın ailelerle devamlı bu şekilde bir daimi bir eğitim süreci devam ediyor. Tabiki Yeşilay bu konularda bilimsel çalışmalara devam ederek, şimdi bir çocuğa ‘sigara içme’ ya da ‘teknolojiye, bilgisayara fazla bağlanma’ derken nasıl bağlanmaması yani karşıya bir şey vermesi gerekiyor. Onun için Yeşilay, Yaşam Becerileri formatı geliştirdi. Pilot illerde uygulanmaya başladı. Bütün illerde uygulanacak. Yani çocuklara değişik alanlarda yaşam gibi, sanki bir noktada izcilik gibi düşünün. Hayır diyebilmeyi, öfke kontrolünü sağlayabilmeyi ve el becerilerini geliştirici, kendi hünerlerini, kendi kapasitelerini geliştirici birtakım formatlar öğretmenlere eğitim olarak verilecek ve çocuklara bunlar uygulanacak. Böyle bir çalışmamız var.

“OKULDA BAĞIMLILIĞA MÜDAHALE FORMATI”

Tabi bunun yanında birde OBM diye yine bağımlılıkla mücadele kapsamında Okulda Bağımlılığa Müdahale formatımız var. Yine Yeşilay bu amaçla Türkiye’nin bütün illerinden PDR öğretmenlerinden bu konudaki kişileri eğitti. Yani okulda örgün eğitim gören bir çocuk bir bağımlılığa bulaşmışsa buna müdahale nasıl yapılacak? Müdahale yapılması, bu çocuğu sistemin içerisinde tutarak, örgün eğitimin içerisinde tutarak çünkü sistemin dışına çıktığı zaman çocuk kontrolsüz, devamsız öğrenciler en sıkıntılı öğrenciler. Onun için böyle bir format gelişti. Bu eğitimler Edirne’de de başladı. Nitekim şimdi üç tane arkadaşımız daha bu eğitimin devamı olarak PDR’cilerden şubat ayı içerisinde tekrar eğitime gidecekler, Yeşilay’ın kampına gidecekler.

“EDİRNE’NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU 40 İLDE YEDAM VAR”

Yeşilay bilinçlendirme çalışmalarının yanında 2013 yılında format değişikliğine, tüzük değişikliğine giderek Rehabilitasyon ve Sosyal Destek de ekledi bu tüzüğüne. Bu amaçla bütün illerde YEDAM açılması amaçlandı. Şu anda 40 civarında ilde YEDAM var. Edirne’de de var. Nisan ayında biz Edirne’de YEDAM’ı açtık. Hemen Valiliğin yanındaki iş hanını tuttuk. YEDAM, bağımlı ve bağımlı yakınlarına ücretsiz rehabilite ve sosyal destek hizmeti veren bir müessesedir. Orada bizim iki tane klinik psikoloğumuz çalışıyor. Bir tane sosyal çalışmacımız var, halkla ilişkiler uzmanımız var vs.. Randevu usulüyle çalışmak şekliyle şu ana kadar sürekli hizmet alan 50 civarında kişi orada hizmet görüyor. Kırklareli tarafından da geliyor, Keşan tarafından da geliyor, Uzunköprü tarafından da geliyor. Gelibolu’ya kadar şu anda bizim alanımız çünkü o arada yok. Tekirdağ’da da var. Oradaki personelimiz şu anda tütün, madde ve alkolle ilgili çalışma yapabiliyorlar. Nisan ayında inşallah eğitimlerini tamamladıklarında teknoloji bağımlılığı eğitimine de girecekler.

“BAĞIMLILIKLARLA UĞRAŞMAK DÜNYA’NIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİRİ, MUTLAKA DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Şu anda 16 yaş üzeri biz danışan alıyoruz. O zaman 12 yaşa düşmüş olacak. Bu şekilde çalışmalarımıza biz devam ediyoruz. Farklı farklı etkinliklerimiz var. 2019 yılının nisan ayından itibaren 21 bin kişiye eğitim vermişiz. Yine istatistik tuttuğumuz andan itibaren aşağı-yukarı 300’ü geçik etkinlik yapmışız. Gayemiz bir tane bile gencimizi, insanımızı, bağımlılıklardan uzak tutmak istiyoruz. Çünkü bağımlılıklarla uğraşmak Dünya’nın en zor işlerinden bir tanesi. Bir bağımlılıktan kurtulmak çok kolay bir şey değil. Mutlaka bir desteğe ihtiyaç var. Psikolog desteği veya tıbbi destek.

“SİGARA BIRAKMA DESTEĞİ ALANLARA ÜCRETSİZ YÜZME KURSU VE FİTNESS”

Bizim bir protokolümüz var. Gençlik Spor Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğüyle. Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve YEDAM’dan sigarayla ilgili bırakmayla ilgili destek alanları ücretsiz Gençlik Spor’un yüzme salonuna ve fitness salonuna gönderiyoruz. Böyle bir hizmetimizde var. Geçen sene 964 kişi Sigarayı Bırakma Polikliniklerinde sigarayı bıraktı. Tabi herkes oraya giderek bırakmıyor. Daha değişik sebeplerde var” dedi.

“ETKİNLİKLERİMİZ OLACAK”

Öte yandan Yeşilay Edirne Şube Başkanı Bilgiç, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Saraçlar Caddesi’nde etkinlikleri olacaklarını belirterek, “Nasipse Pazar günü 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Bizim Saraçlar Caddesi’nde saat:13.00-16.00 arasında bir etkinliğimiz olacak. Çadır kurup, stant açacağız. Ödüllü karikatürlerimiz var bizim, onları sergileyeceğiz. Sevgi Evleri’ndeki çocuklarımızla da el ilanı, özellikle sigara içerek geçen kişilere küçük çocuklarımızla verdireceğiz. Böyle bir etkinliğimiz olacak. Biz Yeşilçay Sohbetleri başlatıyoruz aylık olarak. 11 Şubat’ta da yine bu sigara kapsamlı Yeşilçay Sohbetimiz var, Devlet Konuk Evi’nde. İlk konuğumuzda Göğüs Hastalıkları Cerrahı Prof. Dr. Celal Karlıkaya hoca olacak” dedi.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.