DOLAR 32,5856 0.28%
EURO 34,7878 -0.02%
ALTIN 2.492,140,32
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20682083,93%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeme içme sektörü zorda

Yeme içme sektörü zorda

ABONE OL
10 Eylül 2022 12:08
Yeme içme sektörü zorda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen iki yıl gibi uzun bir süre pandemiden hırpalanan yeme içme sektörünün son dönemde de enflasyonla baş etmeye çalıştığını belirterek, girdi maliyetlerindeki olağanüstü artışın esnaf ve sanatkarı zorlamakta olduğunu söyledi.

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, yaptığı açıklamada, pandemi döneminde kapanan ve büyük oranda kısıtlamaya giden yeme içme sektörünün pandeminin ardından ortaya çıkan enflasyon ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile aldığını yerine koyamaz duruma geldiğini belirterek, ekonomik faaliyetlerini idame ettirmek için borçlanan esnafın sıkıntılı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti.

İşletmelerin en büyük sorunlarından birisinin de online yemek sipariş şirketlerinin aldığı yüksek komisyon bedelleri olduğuna işaret eden Özen, “Esnafımız zorluklar içindeyken yeme içme sektörünün üzerinde yük olan ve yüksek komisyonlarla adeta esnafı sömüren, yüzde 18 ile yüzde 45 arasında komisyon ücretleri alan online yemek sipariş sistemlerinin komisyon oranlarının yüzde 6’ya çekilmesi gerekiyor. Online yemek sipariş sistemleri bizlerden aldığı yüksek komisyonlardan kullanıcıya indirimler vererek sistemi cazip hale getirirken, işletmeleri biçare halde sistemin içine çekiyor. Bizim müşterilerimizi bizlere pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18 komisyon, tüketiciye yansıtıldığında fahiş fiyatlara yol açıyor. Bu durum, arz talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor. Aynı sipariş sistemleri uluslararası zincir restoranlarla yüzde 4-5 komisyonla çalışırken, esnafımıza yüzde 18 ile yüzde 45 arasında komisyon uyguluyor. Birkaç tane firma yüzünden ortaya çıkan yapay fiyat artışlarının sorumluluğu esnaf ve sanatkarlarda olmadığı gibi, buna sebep olan büyük online sipariş firmalarına karşı Ticaret Bakanlığımızın harekete geçerek komisyon oranlarına müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.