DOLAR 32,5731 0.28%
EURO 34,7212 -0.09%
ALTIN 2.487,710,14
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20530313,60%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeni kanun tüketiciden yana 

Yeni kanun tüketiciden yana 

ABONE OL
10 Mart 2020 10:39
Yeni kanun tüketiciden yana 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tüketiciler Derneği (ETÜDER) Başkanı Murat Kocabaş, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” teklifinin tüketicilerin menfaatine olan bir kanun olduğuna işaret ederek, “Artık tüketicilerimiz korkmamalı. Bir malı aldığında kandırıldım mı?, aldatıldım mı? diye bir kanıya kapılmadan haklarının yasalar tarafından korunduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi.

ETÜDER Başkanı Murat Kocabaş önceki gün TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında ürün ihracatı ile e-Ticaret’te uygunsuz ve güvenilir olmayan ürün satışına müeyyide uygulanması gibi düzenlemeleri de içeren “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” teklifi hakkında açıklamada bulundu.

Kanunun tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Başkan Kocabaş “Bu tabi ki tüketicilerin çok büyük menfaatine olan bir yasa. Artık tüketicilerimiz korkmamalı. Bir malı aldığında kandırıldım mı? aldatıldım mı? diye bir kanıya kapılmadan haklarının yasalar tarafından korunduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi.

“ÜRETİCİYİ, İMALATÇIYI KORUYAN YASA YERİNE TÜKETİCİYİ KORUYAN YASA”

Sunulan kanun teklifinde ayıplı ürün satan firmaların yerine tüketicileri koruyan ve menfaatlerine olan kararlar çıktığına değinen Edirne Tüketiciler Derneği Başkanı Murat Kocabaş “Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde tüketici hakları ile ilgili önemli kanunlar kabul edildi. Bunların içinde en önemlilerinden biri ayıplı ürünlerin ürün güvenliği ile ilgili sorunların halledilmesi ile ilgili. Bu özellikle ithal edilen ürünlerin tüketicilere zarar vermeleri ya da üretimden kaynaklanan hatalar nedeniyle tüketicilerin uğrayacakları zararın tazmin edilmesi ve aynı zamanda ürün bedelinin iadesi ile ilgili yasa kabul edildi. Bu tabi ki tüketicilerin çok büyük menfaatine olan bir yasa. Bugüne kadar üreticiyi, imalatçı firmaları koruyan yasaların yerine tüketicinin haklarını ön plana çıkaran yasaların kabul edilmesi tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılanmakta. Bu ayıplı ürünlerin ispat edilmesi durumunda 10 yıl içerisinden tüketicilere hem uğradıkları zararın tazmini hemen ürün bedellerinin iadesi ile ilgili bir yasa olduğundan tüketicilerimize çok büyük faydalar sağlamaktadır. Biliyorsunuz elektronik aletlere bazen öyle bir üretim hataları oluyor ki hem alınan mal değerinin zarar etmesinin yanında tüketiciye bazı zararlarda açmaktadır. Bunların önlenmesi için bu yasa tüketiciye çok büyük haklar tanımaktadır. Bundan sonra ithalatçı ve üretici firmaların daha çok dikkat etmeleri, sattıkları ürünün ayıpsız olması için özen göstermeleri, tüketicilerimizin bu hakkının olduğunun bilgilenmesi gerekmektedir. 10 yıl içinde müracaat etmeleri halinde aldıkları ürünün bedelini, uğradıkları zararın tazmin etme hakları vardır. Bu hem üretici firmadan hem ithalatçı firmadan olmaktadır. Bu yüzden bu yasa bizim tüketicilerimizin lehine olduğuna inanıyoruz. Başarılı bir yasa olduğuna inanıyoruz” dedi.

“CEZALAR 2 BİN LİRADAN 500 BİN LİRAYA KADAR”

Meclisten geçen karara göre tüketiciyi mağdur edenlere büyük para cezaları uygulanacağını söyleyen Kocabaş “Uygun olmayan ürünü piyasada bulunduranlara ceza verilecek. Ayıplı ya da bozuk ürünleri iade etme kolaylaşacak. Bu kapsamda internette satışlarda sıkı denetlenecek. Uygunsuz ürünleri üreten, satan veya ihraç edenlere 2 bin lira ile 250 bin lira arasında ceza ödeyecek. Ürünlerinin güvenliğini teyit etmeyen satış yerlerine 3 bin liradan 15 bin liraya kadar ceza verilebilecek. Güvensiz ve riskli ürün satanlara 500 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek. Bunun gibi çok önemli maddeler kabul edildi mecliste. Tüketicilerimizin lehine olduğunu, tüketicilerimizin bilinçlenmesi gerektiğini duyuruyoruz. Artık tüketicilerimiz korkmamalı. Bir malı aldığında kandırıldım mı, aldatıldım mı diye bir kanıya kapılmadan haklarının yasalar tarafından korunduğunu bilmelerini istiyoruz. Bu süreçte böyle konular başlarına geldiğinde tüketici hakem heyetine başvurularını yapabilmeliler. Tüketici hakem heyetimiz, İl Ticaret Müdürlüğü’müzün bünyesinde Valilik’te bütün sorunları dinleyerek, hazırladıkları müracaat belgeleri ile birlikte oraya başvurarak sonucu alabilirler” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.