DOLAR 32,4419 0.18%
EURO 34,8734 0%
ALTIN 2.398,720,13
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19115331,39%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yerli üreticilerden Vali Sezer’e tarım işçisi çağrısı

Yerli üreticilerden Vali Sezer’e tarım işçisi çağrısı

ABONE OL
3 Kasım 2023 10:06
Yerli üreticilerden Vali Sezer’e tarım işçisi çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Karaağaçlı ve Yıldırımlı sebze meyve üreticileri, Vali Yunus Sezer’in oluşturacağı bir çalışmayla yerli üreticinin tarım işçisi sorunu çözmesi konusunda yardım talep etti.

Yerli üretici, tarım işçisi bulunamamasının gıda krizine sebebiyet vereceğini, zamların değil, işçi bulunamamasının üreticinin belini büktüğünü dile getirdi. Geçen yıl 90 dönüm, bu sene ise mahsul toplanamaması korkusuyla zarar etmemek için 20 dönüm sebze ekmek zorunda kalan üreticiler, işçi bulunduğu takdirde 100 dönüm ekileceğini ve herkesin kazanacağını ifade etti. Karaağaçlı üreticiler “Edirne Valimiz Sayın Yunus Sezer, biz Karaağaçlı ve Yıldırımlı üreticilere, çiftçilere tarım işçisi bulma konusunda bir çözüm yaratmasını talep ediyoruz. Para desteği, gübre desteği, mazot desteği de değil. Maaşını bizim ödeyeceğimiz tarım işçisi istiyoruz. Hem biz çok ürün ekelim hem vatandaş ucuza çok ürün alsın, hem işsiz olanlar iş sahibi olsun. Bir hamle ile 3 sorun çözülecek” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“GEÇEN SENE 90 DÖNÜM BU SENE 20 DÖNÜM EKTİK, ÇÜNKÜ TARIM İŞÇİSİ YOK”

Masa başı iş isteyen gençlerden ümidi kestiğini, ancak tarla, bahçelerde ekilen ürünün düşüşün dikkat çekerek çiftçiliğin de böylelikle yok olacağının altını çizen Karaağaçlı ve Yıldırımlı üreticiler “Bizim belimizi büken gübre, mazot falan değil. Bizim belimizi büken işçi yok. Tarım işçisi bulunmuyor. Alttan tarım işçisi gelmiyor.. Bu da ekilişi azaltıyor. Bizim ekmeğimizin sebebi, mazot, gübre, tohum, ilaç pahalı diye değil, işçi yok diye ekmiyoruz. İşçi yok. Bu Türkiye’nin her tarafında böyle. Çanakkale’de böyle, İzmir’de böyle, Edirne’de böyle. İşçi yok. İşçi bulunmuyor. Yok. Gençler çalışmıyor. Çalışmıyor çocuk, çalışmıyor. Başka işte yapmıyoruz. Herkes istiyor masa başı iş olsun. Bende istiyorum masa başı iş olsun. Gelmiyorum buraya sabah saat beşte. Bizde masa başı yaparsanız bu işi kim yapacak?  Bu iş kendi kendine bitecek. Geçen sene 90 dönüm sebze vardı bizde. Bu sene sebze vardı 20 dönüm. Ekmiyoruz, işçi yok. Her taraf böyle bu.  Şu an işçi olsa arazinin sebze ekilir. 100 dönüm sebze ekilir. Bir de fiyatları yansır. Bir de fiyatları fazla yansır. Düşer fiyatları.  Sebze bereketli maldır. Sebze hep verir. Sebze halka kazandırır, çiftçiye kazandırır, herkese kazandırır. Ama işçi yok. Geçen sene ektik, mal kaldı yerinde, toplayamadık. Bu senede ekmedik, işçi yok. İyi ki de ekmemişiz. Mal toplayamazdık. Yoksa güzel kalifiyeli ekip olsa süper olurdu. Şu an pazarın fiyatı, eski fiyatlarına gelir yarı yarıya düşer, vatandaş rahatlar, alım gücü yükselir” diye ifade edildi

“VALİMİZ TARIM İŞÇİSİ SORUNUNU ÇÖZERSE BİR HAMLE İLE ÜÇ SORUN ÇÖZÜLÜR”

Yeni neslin tarlada, bahçede çalışmadığını ancak gıda krizinin kapıda olduğunu söyleyerek ek bir destek değil maaşlarını da kendilerinin ödeyeceği tarım işçisi sorunu için Vali Sezer’den yardım talep eden üreticiler, “Yeni nesil çalışmıyor. Yeni gelen nesil ne yaparsan yap, bin lira veriyorsun, çalışmıyor. O zaman bu gıda krizini getiriyor.  Birkaç yıl sonra görürsünüz ne olduğunu. Gıda krizinin ayak sesi bunlar. Dünya’da, Türkiye’de böyle. Türkiye’nin her tarafında böyle.  Şu an arkadaşlar Antalya’da var, İzmir’de var biz duyuyoruz. Ama şu an oralara değil kendi şehrimize ilk bakmamız gerekiyor. Kısaca hava şartları değil, zamlar değil. Tarım işçisi yok. Edirne Valimiz Sayın Yunus Sezer, biz Karaağaçlı ve Yıldırımlı üreticilere, çiftçilere tarım işçisi bulma konusunda bir çözüm yaratmasını talep ediyoruz. Para, gübre desteği, mazot desteği de değil. Maaşını bizim ödeyeceğimiz tarım işçisi istiyoruz. Hem biz çok ürün ekelim hem vatandaş ucuza çok ürün alsın, hem işsiz olanlar iş sahibi olsun. Bir taşla 3 kuş vurmak gibi. Tek bir hamle ile 3 sorun çözülür. Benim belimi, zam bükmez. Zam süreç sebebiyle olur üstesinden öyle ya da böyle geliriz, önemli değil. Ama işçi olsun. Bahçede malım var.  İlaç, gübre, benzin, pahalı olsa neye yarar? Toplayamıyorum malımı. Bedava olsa neye yarar? Malı topraktan toplayamadıktan sonra önemi yok” diye konuştular.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.