DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21036970,13%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yılın ilk meclis toplantısı yapıldı

Yılın ilk meclis toplantısı yapıldı

ABONE OL
8 Ocak 2022 11:34
Yılın ilk meclis toplantısı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2022 Edirne Yılı’nın ilk Belediye Meclisi Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini belirtti. 2022 yılında Edirne’nin Kurtuluşunun 100. yılını kutlayacaklarını ifade eden Gürkan, 2022 Edirne Yılı ile ilgili birçok etkinlik planının hazırlandığını söyledi.

2022 Edirne Yılı kapsamında tüm belediye meclis üyeleri ile birlikte 20 Ocak’ta Ankara’ya gideceklerini belirten Gürkan, “Anıtkabir’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret edeceğiz, çelengimizi koyacağız. Anıtkabir Şeref Defterini imzalayacağız. 3 Edirne milletvekilimizi de aradım, 20 Ocak tarihi için randevulaştık. Meclis Başkanımızdan da randevu istedik” ifadelerine yer verdi.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Edirneli Vücut Geliştirme Fitness Türkiye ve Dünya Şampiyonu Kerem Sadedilci de ayrıca Edirne Belediye Meclisi tarafından tam altınla ödüllendirildi. Kerem Sadedilci de Belediye Başkanı Recep Gürkan’a ve tüm belediye meclisi üyelerine teşekkür etti.

Gürkan, Kerim Kazan’ın AK Parti Belediye Meclisi Üyeliğinden, Hakan Giyik’in de CHP Belediye Meclisi Üyeliğinden istifa etmesi üzerine Merkez İlçe Seçim Kurulu’ndan gelen resmi yazıyla Kerim Kazan’ın yerine Ethem Torozlar, Hakan Giyik’in yerine Semih Çınar, belediye meclis üyeliği görevine getirildiğini söyledi. Belediye Meclisi’ndeki yeni koltuk dağılımı ise şöyle oldu; CHP 15+1, Ak Parti 9, İYİ Parti 4, MHP 3.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, ayrıca Edirne Belediyesi Sayıştay Denetim Raporu’na www.edirne.bel.tr adresinden ve Sayıştay’ın web sayfasından ulaşılabileceğini aktararak, Sayıştay raporunda yer alan bilgileri ayrıca bir kez daha belediye meclis üyeleri ve kamuoyuyla paylaştı. Gürkan, “Mali konularla ilgili, kamu zararı gibi konularda hiçbir sıkıntı, bir tespit yoktur. Bu konuda çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Mecliste içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon yapım işleri için 2022 yılı için 225 milyon kredi kullanılmasıyla ilgili Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Daha önceleri İller Bankası altyapı kredilerini 15 yıla kadar kredilendiriyordu.  Ama sonraları ekonomik sıkıntılardan dolayı bunu 7 yıla düşürdü. Biz altyapı ile ilgili nakit kredi borçlanmalarını İller Bankası’na 7 yıl üzerinden yapıyoruz. İller Bankası teminat mektubu veriyor bazen, nakit kredi vermiyor ki biz onu yaşadık. Teminat mektubu verdiğinde en avantajlı bizim için ne ise onunla borçlanıyoruz. O da 5 yıl oluyor. Bugüne kadar toplan 170 milyon kredi aldık. KDV dahil. 170 milyonun 32 milyonu KDV. 140 milyon civarında bir harcama yapmış oluyoruz. Bunun 120 milyon TL’si teminat mektubu olarak verildi. Biz piyasadan borçlandık, biz ödüyoruz. İller Bankası’na teminat mektubu faizi ödüyoruz. 2020 yılında 30 milyon TL, 2021 yılında 20 milyon TL olmak 50 milyon TL nakit kredi verildi, bunları da İller Bankası’na ödüyoruz” diye konuştu.

Gürkan, Belediye Meclisi Üyeleriyle hem altyapı hem de diğer yapılan yatırımlar için çekilen krediler ile ilgili de tek tek rakamları paylaştı.

Altyapı çalışmalarına 14 Aralık 2019 tarihinde başladıklarını belirten Gürkan, “2 yılda bu kadar çok altyapının yenilenip bitirildiği bir şehir göstersinler. 2 yıl 23 gün olmuş, altyapıya başlayalı. 520 km altyapı kim 2 yılda bitireceğim derse, alkışlayacağım. Zaten sözleşme süresi 3 yıl. 2020 yılında teminat mektubu da olsa sonuçta 130 milyon TL kredi aldık ve kullandık. 2021 yılında nedenlerine girmeyeceğim. Alabildiğiniz kredi sadece 40 milyon TL. Bunları da görmek gerekiyor. Ağır gitmiştir, ilk hızı yoktur. 18 şantiyede çalışıyorduk, 3-4’e düşmüştür. 2021’de bu kadar fiyat artmasına rağmen sadece 40 milyon kredi alabildik. 40 milyonluk iş yapabildik” ifadelerine yer verdi.

Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle tahsilat oranlarının da düştüğünü belirten Gürkan, “Kiracı, kirasını ödeyemiyor bize. Ne yapalım canını alacak halimiz yok. Vatandaş su parasını, emlak vergisini ödeyemiyor. Devlet, bu süreç içerisinde 2 kez yapılandırma kanunu çıkardı. İkisinde de yapılandırmalar, 3. ayında bozuldu. 100 yapılandırma varsa, 90 bozuldu. Altyapıda bizim eksiklerimiz var mıdır? Elbette vardır” diye konuştu.

Altyapı çalışmaların tamamlanan Abdi İpekçi Caddesi’nden örnek veren Gürkan, “Yaşanan doğal afet dışında bu cadde de bir damla su gördünüz mü eskisi gibi? Bu hiç konuşulmuyor. Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nde aynı şekilde” diyerek Kocasinan Mahallesi’nde 6 caddede yaşanan sıkıntıları da kısa sürede çözeceklerini söyledi.

Gürkan, 225 milyonluk rakamın 180 milyona düşürerek, 180 milyon kredi kullanılmasıyla ilgili Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesini teklif etti. Madde oybirliğiyle kabul edildi.

Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı ek maliyetinin tamamı için SUKAP ödeneği kapsamında İller Bankası’ndan 35 milyon kredi kullanılması için Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi de oybirliğiyle kabul edildi.

TURİZM KENTİ EDİRNE’YE ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONLARI

Edirne Belediyesi tarafından işletmek veya işletilmek üzere araç park yerleri ve şarj ünitesi tespit ve tahsis edilmesi ile ilgili elektrikli araç şarj istasyonlarını işlettireceklerin 10 yıla kadar yapım, bakım ve işletmesinin Devlet İhale Kanuna göre ihale edilmesi ve bu konuda Belediye Encümenin görevlendirilmesi de oybirliğiyle kabul edildi.

Edirne’nin bir turizm kenti olduğuna dikkat çeken Gürkan, yurtdışından gelenler artık seyahat planlarını elektrikli şarj istasyonlarına göre yaptıklarını söyledi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Hakan Giyik’in istifa etmesinin ardından boşalan Ulaşım Komisyonu üyeliğine Semih Çınar atandı.

Ayrıca Denetim Komisyonu Üyeliği ne de Ali Şükrü Atamgüç, Engin Yağçılar, Ayhan Dinç ve Duygu Şener seçildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.