DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2075669-1,34%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yoğun talep alan Zatürre aşısı piyasada yok! 

Yoğun talep alan Zatürre aşısı piyasada yok! 

ABONE OL
24 Kasım 2021 23:51
Yoğun talep alan Zatürre aşısı piyasada yok! 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zatürre aşısı almak için eczanelerin kapısını çalan vatandaşlar, ‘yok’ yanıtı ile karşılaşıyor. Eczacı Şükrü Ciravoğlu da korona virüs nedeniyle bilim insanlarının önerilerinin bu ilaçta talep patlamasına neden olduğunu ve ilaç piyasa gelse de talebi karşılayamayacağını söyledi.

“MAALESEF ZATÜRRE AŞISI PİYASADA YOK”

Edirne Şifa Eczanesi sahibi Eczacı Şükrü Ciravoğlu, şuan ilacın ilacın piyasada olmadığını belirterek, “Aşırı boyutta da talep var çok fazla. Zatürre aşısı 3 firmanın ithal ettiği bir ürün Türkiye’ye. Bunların iki tanesi zaten uzun zamandır yok. Bir tanesi 13 etken madde içeren çeşidi ithal edilip piyasaya sunuluyor birkaç yıldır. Bununda yıllık az bir tüketimi vardır Türkiye şartlarında. Çünkü bu ancak kronik akciğer hastalığı olan, ya da yaş vesaire durumlar nedeniyle zatürreden mutlak suretle korunması gereken kişilere uygulanan bir aşı olduğu için talep ona göreydi, arzda ona göre düzenleniyordu. Ancak bu Kovid-19 süreciyle birlikte korona virüsünün sonucunda zatürreye yol açması, dolayısıyla zatürreye karşı bir bağışıklık oluşturulması konusu ön plana çıkınca bu daha önce normal zamanda vurulması gerekenin dışında, normal yurttaşlarımızca da çok önemsemesi, birçok bilim insanımız tarafından önerilmesi sonucunda aşıya talep oluştu ama maalesef aşı piyasada yok. Firmanın böyle bir programı da yoktu tabi. Yıllık normal tüketime göre, önceden programlanıyordu. Bu aşırı talep karşısında herhalde üretim artışı söz konusu ama akşamdan sabaha oluşabilen şeyler değil bunlar. Zaman alacak. İnsanlarımız bekliyor, bizlerde bekliyoruz” dedi.

“BU İLACI ÖNCELİKLE AKCİĞER HASTALIĞI OLANLAR VE YAŞLILAR VURDURMALI”

Bu aşıyı özellikle ilk önce doktora başvurarak kronik akciğer hastalığı olan ve yaşlıların vurdurması gerektiğini söyleyen Ciravoğlu, “Bu geçen yıl yaşadığımız grip aşısındaki soruna benziyor biraz. Tabii ki ilaçların üretimi, muhafazası ve son kullanma tarihi bilgileri var. Ona göre ürün üretip, tüketim boyutunda bir sunum yapıyorlar piyasaya. Birden talep patlaması olunca bunu telafi etmek, fabrikaların üretim programları dışında ekstra bir şey oluyor. Bekliyoruz gelecek. Ama gelecek olan hiç ihtiyacı karşılayacak gibi gözükmüyor. Çünkü çok talep var. Muhtemelen o talebi karşılaması mümkün değil. Zaman içerisinde mutlaka oturacaktır yerine ama bir süre sıkıntı çekilecek gibi gözüküyor. Burada da belirtmek lazım tabii ki ilacı kullanmadan önce doktoru ile görüşmek lazım, bu aşıyı vurdurmak isteyenlerimiz doktor tavsiyesi ile yapılan bir şey. Kabaca şunu söylememiz olanaklı. Kronik akciğer hastalığı olanlar ve yaşlı kişilerin vurdurması gerekiyor öncelikle. Onların dışındakiler önlem olarak düşünülebilir. Ama yüzde yüz onlar kadar gereksinim değil” dedi.

“ZATÜRRE AŞISI 344 LİRA”

Bu ilacın fiyatı 344 lira ithal geliyor. Bunun tabii ki fiyatının ayarlanması her yıl şubat aylarında oluyor. O günkü döviz kurundaki oynamaya göre hesaplanıp verilen bir fiyat bu. Şu aşamada fiyatının değişmesi söz konusu değil. Mevcut Euro kuru üzerinden ithal edilecek. Şubat ayından almış olduğu TL fiyatı üzerinden piyasaya verilecek” dedi.

“5 YIL KORUYOR”

Zatürre aşısının grip aşısı gibi her sene vurulmadığını, 1 kere vurulduğunda 5 yıl koruma sağladığının altını çizen Ciravolu, “Bu zatürre aşısının en önemli özelliği bir defa vuruluyor ve 5 yıl koruma sağlanıyor. Yani 5 yıl içinde ikinci bir aşılma gerekmiyor. Sonrası için çok bilimsel veri yok ama 5 yıl rahatlıkla koruma sağlayan bir aşı” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.