DOLAR 32,5609 0.14%
EURO 34,8637 0.56%
ALTIN 2.426,28-0,25
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21739771,36%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

YTB Edirne Koordinasyon Ofisi açıldı

YTB Edirne Koordinasyon Ofisi açıldı

ABONE OL
29 Eylül 2022 16:21
YTB Edirne Koordinasyon Ofisi açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Edirne Koordinasyon Ofisi düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, bugün itibariyle kentte 4 bin 700’ün üzerinde uluslararası öğrenci olduğunu ve bunun büyük çoğunluğunu ise  balkan coğrafyasından gelen soydaş gençlerin oluşturduğunu belirterek, “İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu sayının arttığına da hep birlikte şahitlik edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

YTB Edirne Koordinasyon Ofisi’nin açılışı nedeniyle tören düzenlendi.

Açılışa; Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, YTB Başkanı Abdullah Eren, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya’dan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, Edirne’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler ile  çok sayıda davetli katıldı.

“EDİRNE’NİN MANEVİ BAŞKENTLİK ROLÜ, PAYİTAHTLIK ROLÜ GÜNÜMÜZDE DE DEVAM EDİYOR”

Açılışta konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin yaklaşık bir asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na, başkentlik yapmış, kadim bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Edirne’nin yüzölçümü 6 bin kilometrekarenin biraz üzerinde ama biz biliyoruz ki gönül coğrafyamız 6 bin kilometre karenin çok çok ötesinde. Edirne’nin bu anlamda manevi bir başkentlik rolü, payitahtlık rolü günümüzde de devam ediyor. Bunun tezahürünü gönül coğrafyamızdan buraya olan ilgide görüyoruz” dedi.

“4 BİN 700 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ VAR”

Kentte 4 bin 700’ün üzerinde uluslararası öğrenci bulunduğuna işaret eden Vali Kırbıyık, “Bugün itibariyle şehrimizde 4700’ün üzerinde uluslararası öğrenci var. Büyük çoğunluğu soydaşımız olan kardeşlerimiz ve balkan coğrafyasından gelen gençlerimiz. Bunun bir kısmı Yurt Dışı Türkler Başkanlığının bursiyeri olarak burada bulunuyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu sayının arttığına da hep birlikte şahitlik edeceğimizi düşünüyorum. Bu yıl da yaklaşık 700’e yakın yeni kayıt var. Bu gelişmenin devam ettiğini gösteriyor. Tabii aslında bu bir başlangıç. Önemli olan bundan sonrasıdır. Güzel başlıyoruz inşallah güzel gidecek çalışmalar da yapmamız lazım. Bunun hep birlikte kenetlenerek güzel işler yapacağımız, hayırlı işler yapacağımız bir dönem olacağını düşünüyorum” dedi.

ÖNEMLİ BİR EKSİKLİK GİDERİLDİ”

YTB Başkanı Abdullah Eren YTB Edirne Koordinasyon Ofisi’ni açarak önemli bir eksikliği giderdiklerini belirterek, “Balkanlara özel projelerimizi buradan koordine etmeye devam edeceğiz ve Edirne’deki uluslararası öğrencilerimize yönelik, kendi imkanlarıyla gelenler de dahil uluslararası öğrenci akademileri yapacağız” dedi.

“NEREDE BİR VATANDAŞIMIZ VARSA ORADAYIZ” ŞİARIYLA ÇALIŞIYORUZ”

YTB’nin ortaya çıkışının büyük bir stratejinin parçası olduğuna dikkat çeken YTB Başkanı Eren şöyle devam etti “Devletimiz son 20 yılda Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde dış politikada bir paradigma değişimine, kültürel ve eğitim diplomasisi anlamında bir atılıma yöneldi. Bu süreç içerisinde devlet olarak da devletin ilgili kurumları olarak da bizler öğrendik, neyi öğrendik? Küresel bir aktör olabilmek için belli alanları da boş bırakmamamız gerektiğini görmüş olduk. Bunların başında, YTB açısından baktığınızda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız geliyor. Biz kurum olarak, bizlere çizilen, sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği misyon doğrultusunda; ‘nerede bir vatandaşımız varsa oradayız’ şiarıyla çalışmaya gayret ediyoruz. Yurtdışındaki vatandaşlarımızı yalnız bırakmamaya gayret ediyoruz, insan odaklı bir yaklaşım içerisinde onların yanında olduğumuzu belirtmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da Edirne’nin Balkanlar için hala payitaht olduğuna vurgu yaparak, “Çok kıymetli öğrenci kardeşlerimize de yeni bir mekan, yeni bir ev kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üç Şerefeli Cami’nin gölgesinde, Fatih Sultan Mehmet Han’ın eğitim gördüğü medresenin yakınında inşallah daha büyük başarılara imza atarsınız” dedi.

Konuşmaların ardından YTB Edirne Koordinasyon Ofisi’nin açılış kurdelesi kesildi.

“DAYANIŞMA YEMEĞİ DÜZENLENDİ”

YTB Edirne Koordinasyon Ofisinin açılışının ardından Trakya Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrenciler ve STK temsilcilerinin katılımları ile bir dayanışma yemeği düzenlendi.

Dayanışma yemeğine Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal, T.C. Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, YTB Başkanı Abdullah Eren, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Başkonsoloslar, Balkan ülkelerinden gelen STK temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Burada konuşan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin çeşitli kültürlerin, geleneklerin, göreneklerin bir arada yaşadığı bir şehir olduğunu ifade ederek, şunları söyledi;

“Bugün de bir örneğini burada hep birlikte yaşıyoruz. Aramızda Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan, Makedonya’dan, Kosova’dan, Karadağ’dan, Arnavutluk’tan belki sayamadığım diğer ülkelerden, Balkan coğrafyasından, gönül coğrafyamızdan öğrenci arkadaşlarımız var. Burada öğrencilik hayatınız boyunca bu kadim şehirde dediğim gibi en iyi koşullarda ağırlayıp, en iyi koşullarda üniversitemizde eğitim verip, mezun olmanızı ümit ediyoruz. Bizler buradayız, sizlerin emrinizdeyiz. Bütün kurumlarımızla birlikte konuyla ilgili olarak Valiliğimiz olsun, Göç İdaremiz olsun, ilgili birimlerimiz üniversitemiz olsun tamamıyla sizin her türlü sorunuzla her türlü konunuzla ilgilenmek bizim boynumuzun borcu. İnşallah bu durumda da önümüzdeki süreçte de daha da güzel çalışmalara hep birlikte imza atacağız. Sizin burayı etkin kullanmanız, yoğun kullanmanız, her türlü sosyal, kültürel ve diğer faaliyetler için bir arada bulunmanız bizi mutlu edecektir. İnşallah en üst seviyede faydalanacağımız bir alan olur” dedi.

Dayanışma Yemeği hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.