DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2053814-1,00%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yüksek öğretim piyasasında, daha fark edilir oluyorlar”

“Yüksek öğretim piyasasında, daha fark edilir oluyorlar”

ABONE OL
9 Ocak 2021 15:18
“Yüksek öğretim piyasasında, daha fark edilir oluyorlar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, 2020 yılında “Avrupa Üniversiteleri” ağına Bulgaristan’da beş üniversite dahil oldu. Bunlar: Sofya “Aziz Kliment Ohridski” Üniversitesi, Sofya’daki Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi UNSS, Sofya Teknik Üniversitesi ve Plovdiv’teki Tarım Ticareti ve Bölgesel Kalkınma Yüksek Okulu.

Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na verdiği söyleşide: “Bulgaristan’daki üniversiteler hele ki “Erasmus” programı kapsamında finanse edilen inisiyatifin ikinci başvuru döneminde aktiftiler” dedi ve söyle devam etti:

“Bizler seyahatler için daha açık, daha globalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Hepimiz en ünlü ticaret markalarından daha fazlasını tüketiyoruz. Aynı şekilde üniversite eğitimi de globalleşen bir piyasa. Öğrencilerin büyük bir kısmı en büyük, en prestijli üniversitelerde okumak istiyor; dünya çapındaki üniversitelerin yüzde 90’ını ise küçük üniversiteler oluşturuyor.”

Avrupa liderlerinin, 2017 yılının sonunda Gothenburg’da düzenlenen zirve toplantısında “Avrupa Eğitim Alanı” kurma kararı almalarının sebebi de budur. Avrupa üniversiteleri ağı inisiyatifi de “Avrupa Eğitim Alanı”nın bir parçasını oluşturmakta. AB’nin bu üniversiteler ağına yönelik finansal desteği 287 milyon avroya kadar çıkabilecek.

Bulgaristanlı Avrupa Komiseri Mariya Gabriel’in teklifi üzerine “Erasmus +” programı dışında “Horizon Europe” programı kapsamında da bilimsel araştırmalar ve inivasyonlar için ek finansman sağlandı.

Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev sözlerine devamla şunları söyledi: “Gelecekteki Avrupa üniversiteleri, Amerikan üniversitelerinde olduğu gibi tek kampüslü üniversiteler olmayacak. Bu üniversiteler farklı ülkelerde bulunan kampüslerde ortak çalışma ve ortak diploma veren üniversiteler olacak. Bulgaristanlı bir üniversite öğrencisi birkaç ay süre ile, aynı anda hem Hollanda, hem Bulgaristan, İspanya ve Polonya’da eğitim alabilecek. Bu, şu anda “Erasmus” programı kapsamında da gerçekleşiyor, ancak “Avrupa üniversiteleri” ağı bu entegrasyonun daha gelişmiş bir şeklini oluşturmakta”

Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev’e göre, bu bütün Avrupalı öğrencilere daha fazla eğitim imkanı sunacak.

“Bulgaristan’daki üniversiteler için bu inisiyatif piyasada fark edilmeleri, ortak Avrupa eğitim alanına entegre olmaları, Avrupa’dan ve AB dışı komşu ülkelerden daha fazla öğrenci çekebilmeleri için bir şans sunmakta. Küçük ve büyük üniversiteler arasındaki farkların artması derinleşecek, uluslararası değişim genişleyecek”

Bakan Krasimir Vılçev’in sözlerine göre, bu bakımdan Bulgaristan’da olumlu eğilim gözlemlenmekte. Son 25 yıl içerisinde Bulgaristan’daki yabancı öğrencilerin sayısının iki kat arttığı görülüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.