DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20739921,23%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yurt dışındaki Bulgar Okulları Derneği, devletten önemli cevaplar bekliyor

Yurt dışındaki Bulgar Okulları Derneği, devletten önemli cevaplar bekliyor

ABONE OL
29 Temmuz 2022 17:51
Yurt dışındaki Bulgar Okulları Derneği, devletten önemli cevaplar bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BNR Türkçe’de yer alan habere göre; ‘Vatanımızdaki halk gibi dünyaya yayılan soydaşlarımız da kendi kendilerine ‘Bulgaristan nereye yönelmiştir’ sorusunu yöneltiyorlar’ diyor Dernek sözcüsü ve Londra’daki ‘İvan Stançov’ Bulgar okulu müdürü Snejina Meçeva ve şunları ekliyor: Sıradaki erken seçimlerden sonra işbaşına kimin geleceğine bakılmaksızın, elde edilenlerin daha da ilerletilmesini bekliyoruz.”

Snejina Meçeva’ya göre en önemli sorun, Bulgarca’nın AB’deki statüsünün diğer üye ülkelerin dilleriyle aynı seviyeye getirilmesidir. Bu, Bulgarca mezuniyet sınavından alınan notunyabancı üniversitelere giriş sınavında tanınması anlamındadır.

Şöyle diyor:“Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu, bu sürecin sonlandırılması için bütün üye ülkeleri gerkenleri ikili bir temelde yapmalarını tavsiye etti. Yeni eğitim bakanlarından bunu bekliyoruz.’

“YURT DIŞINDAKİ EĞİTİM MİLLİ GÜVENLİĞİN BİR ÖĞESİDİR”

Özellikle Bulgarcanın ikinci dili olan çocuklara yönelik ders programı, ders kitaplarının kıtlığına Kıbrıs’ın Limasol kentindeki ‘Paisiy Hilendarski’ Bulgar okulu müdürü Tanya Hristova dikkat çekiyor.

“Bizi ilgilendiren başka bir konu, yurt dışında düzenlediğimiz kültür etkinlikleriyle ilgilidir. Biz, öğretim sürecinden başka festival, Bulgar film günleri, diğer kültür etkinlikleri düzenlediğimiz için mali kaynaklara ihtiyacımız var.Eğitim Bakanlığı ve yurt dışındaki Bulgar okulları Derneği’ne ülkemiz dışındaki okullarımıza iyi finansman sağladıkları için minnettarız. Nitekim, yurt dışındaki Bulgar toplumunu ilgilendiren sınıf dışı faaliyetlere dair bir netlik hala mevcut değil.”

Konferansta belirtildiği üzere, koronavirüs salgınından dolayı 200 binden fazla Bulgar yurda döndü ve çocuklarının eğitim sistemine uyum sağlaması gerekiyor. Ancak bu sorun devlet tarafından çözüme bağlanmış değildir.

Bunu, Madrit’teki ‘Sv. İvan Rilski’ Bulgar Pazar okulunun kurucusu ve müdürü Petya Tsaneva kaydediyor.

“Yurt dışından gelen öğrencilerin Bulgarca seviyesinin kalan öğrencilerinki ile aynı olması söz konusudur. Diğer ülkelerdeki okullarda bu çocuklara yardımcı olan özel kabineler mevcuttur.

Petya Tsaneva, British Council, Goethe Enstitüsü, ‘Servantes’ Enstitüsü gibi bir Bulgar kültür enstitüsünün Madrit’te açılması gereğini de belirtiyor.

Yurt dışındaki Bulgarlar ile ilgili politikalardan sorumlu Meclis komisyonu başkanı Antoaneta Tsoneva, bütçenin sonbahardaki güncellenmesinden paralarla artan kira ve malzeme fiyatlarının karşılanması, yurt dışındaki okullarımızdan hiçbirinin kapatılmamasının sağlanmasını tavsiye etti.

“Metodoloji, ders kitapları, Bulgarcanın yabancı dil olarak okutulması için sanal ortam yaratılması gibi çözüm bulmamış sorunları sıralarken: ‘Bütün siyasi partilerin seçim programlarına dünyadaki Bulgarların hak ve çıkarlarının gerçekten korunması ile ilgili bu büyük davayı kaydedeceklerini umuyorum’ dedi.

Yurt dışındaki Bulgar okulları derneği, oradaki Bulgar okulları ve eğitim merkezlerinin faaliyetini yardımlıyor, Bulgar dili ve kültürünü yaygınlaştırıyor. Şu an Bulgar Pazar okullarının sayısı altı kıtanın 40 ülkesinde yaklaşık 400’ü buluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.