DOLAR 32,3729 0.14%
EURO 35,0143 -0.2%
ALTIN 2.324,140,22
BIST 9.120,790,45%
BITCOIN 2270686-0,31%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

1 milyon dekar ayçiçeği ekildi

1 milyon dekar ayçiçeği ekildi

ABONE OL
30 Ağustos 2022 11:14
1 milyon dekar ayçiçeği ekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ayçiçeği hasadı Edirne’de hızla ilerlerken Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyat konusunda belirginlik olmadığını, kendilerinin gümrük vergilerinin bir miktar yükseltilip ayçiçeği desteğinin 2 buçuk 3 lira bandına çıkmasını talep ettiklerini söyledi. Edirne’de ayçiçeği hasadı yüzde 30’lara ulaşmışken Başkan Arabacı eski yıllara göre bereketli bir yıl geçirdiklerini belirtti.

Önceki yıllarda 900 bin dekar ekilirken bu yıl 1 milyon dekar ayçiçeği ekildiğini dile getiren Arabacı, ülkenin ayçiçeği ihtiyacının yarısın ürettiklerini vurgulayarak sulama yatırımları acilen bitirilip ikinci mahsul ayçiçeği ekerek daha çok ayçiçeği alabilmenin derdinde olduklarını sözlerine ekledi.

“BİR MİKTAR DESTEK, BİR MİKTAR GÜMRÜK VERGİLERİNİN YÜKSELTİLME TALEBİMİZ VAR”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Edirne ilçelere bakarak Edirne ekilişte erkenciydi, hasatta da erken başladı. Şu an belki yarı olmadı ama bayağı bir kısmı biçildi. Yüzde 30’larda falan Edirne merkez olarak hasat oldu diyebiliriz. Şu ana kadar biçilen yerlerde verim olarak baktığımızda yağış almayan bölgelerimize düşük ama genel eski yılların ortalamasına baktığımızda kötü değil. Verimimiz güzel. Bereket versin. Yani çok kötü bir yıl demek yanlış olur. Güzel, bereketli bir yıl. Tabii biliyorsunuz ürünü toplamaya başladık. Bir bir kısmını topladık. Ama fiyat konusunda henüz daha bir belirginlik yok. Burada da biliyorsunuz bakanlığımızın bu en azından bizim hasat dönemimizde gümrük vergilerinin bir miktar yükseltmesini talep etmiştik. Şu an onlarla ilgili henüz bir gelişme yok ama yani umuyorum ki bakanlığımızın da bu konuyla ilgili bir çalışma içerisinde duyumunu alıyoruz ama en kısa zamanda inşallah bir miktar gümrük vergilerini yükseltilme olur. Ve biliyorsunuz bizim burada yani Türkiye’deki girdi maliyetlerimiz yüksek. Bu girdi maliyetlerimizi karşılayacak fiyat da oluşur. Bu gümrük vergileri yükselmediği takdirde bu fiyatın oluşması şu an zor gibi gözüküyor. Tabii ki bu hani biz bir miktar gümrük vergisi istiyoruz ama uzun yıllardan beri ayçiçek desteği aynı. 2 lirayken ayçiçeği destek aynıydı. Şimdi yine aynı.  Biz bu bu desteğin en azından 2 buçuk 3 lira bandına çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü 2 lira olduğunda da aynıydı. Şimdi 12, 13 bandında gidiyor. Ortalama yaşam borsa satışları. Yine aynı destek. Yani bu bir miktar desteği yükselterek işte bir miktar gümrük vergilerini yükselterek, işte bakanlığımızdan böyle bir çalışma talebimiz var. İnşallah bunu da en kısa zamanda uygularlar ve erken hasat eden, ürünü satan üreticilerimiz ürünü değerli satar ve emeğinin karşılığını alır diyorum”dedi

“17 BUÇUK LİRA FİYAT BEKLENTİMİZİ MAZOT 23 BUÇUK LİRAYKEN SÖYLEDİK, MAZOT ŞİMDİ 27 LİRA”

Beklentilerinin 17 buçuk lira olduğunu, bugünkü mazot maliyetine göre hesaplandığında ayçiçeğin fiyatının 20 lira üzerinde olması gerektiğinin altını çizen Arabacı, “Acil ödemesi olan üreticilerimiz ürünü çıkardığı gibi ya Trakya Birlik’e ya da Ticaret Borsamızda satışa sunuyor. Büyük bir çoğunluğu satıyor. Ama acil ödemesi olmayan, bekleme gücü olabilen üreticimize bir fiyat oluşsun diye beklemeye gayret gösteriyor. Ama genel olarak baktığımızda en az yarıdan fazlası satışa sunuluyor. Şimdi bu fiyatlarla satıyor. Yarın bizim beklentimizi zaten söylemiştik. En az 17 buçuk lira olması gerektiğini söylemiştik ki üstelik bizim konuştuğumuz günden bugüne mazot o gün 23 buçuk liraydı. Şu an 27 liraları buldu. Yani bugünkü şartlarla 745  litre mazot  hesaplarsak 20 liranın üzerinde olması gerekiyor ayçiçeğin. Üreticinin maliyetini yani geçen yılki aldığım mazotu tekrar alabilmesi için rakam buralara çıkıyor. O yüzden de işte bakanlığımızdan gerçekten acilen bir açıklama bekliyoruz. İnşallah bir an önce gümrük vergilerini ve destekleri arttırdığıyla ilgili güzel müjdeli haberi verir ve üreticilerimizi sevindirir diye bekliyorum” şeklinde vurguladı.

“TRAKYA BİRLİK’İN KISA SÜRE İÇİNDE FİYAT AÇIKLAYACAĞINI UMUYORUM”

Geçen yılki mazot ve gübreyi alabilmek istediklerini ve Trakya Birlik’in önümüzdeki günlerde fiyatı duyuracağını beklediklerini kaydeden Başkan Hüseyin Arabacı, “Fiyatla ilgili Trakya Birlik genelde Eylül başı gibi açıklama yapar. Önümüzdeki günlerde de yapacağını umuyorum. Onların Trakya Birliği’nde Bakan Bey’le görüşmeleri olduğunu duyumunu almıştım. Bu konularla ilgili çalışma olduğu bilgisini aldık. İşte umuyorum kısa zamanda hani gümrük vergisi mi yükseltilir, destek mi yükseltilir? Yani bununla ilgili bir bilgi geldiğinde Trakya Birlik’in de kısa süre içerisinde fiyat açıklayacağını umuyorum.  Beklentimizi zaten söylemiştik. Bizim geçen yıl alabildiğimiz mazotu, gübreyi yine alabilmek istiyoruz” dedi.

“BU YIL 1 MİLYON DEKAR EKİLDİ, ÜLKEMİZİN AYÇİÇEK İHTİYACININ YARISINI ÜRETEBİLİYORUZ”

Türkiye’nin ayçiçek ihtiyacının yarısını karşılayabildiklerini ve daha çok ayçiçeği alabilmek için sulama yatırımlarının tamamlanıp ikinci mahsul ekilerek daha fazla ayçiçeği almak istediklerini söyleyen Arabacı, “Edirne ilçeleriyle birlikte aşağı yukarı bir milyon dekar ayçiçek ekildi. Bu yıla göre değişiyor. Az altına çıkıyor, az üstü olabilir. Geçtiğimiz yıllarda 900 bin dönüm gibi ekiliyordu. Şimdi bu son zamanlarda geçen yıl ayçiçeğinde fiyat yapmasıyla bu yıl aşağı yukarı bir milyon dekar ekim yapıldı. Biliyorsunuz ayçiçeği stratejik bir ürün. Yani biz ülkemizin ihtiyacının yüzde 40 ile 60’ını aşağı yukarı üretebiliyoruz. Yıllara göre değişiyor bu. Yani ihtiyacın yarısını üretiyoruz diyebilirim. Daha bir o kadar ihtiyacımız var. Bizim daha çok alana ekip daha çok verim almaya ve hatta sulanabilir bölgelerde sulama yatırımları acilen bitirip ikinci mahsul ayçiçeği ekip daha çok ayçiçeği alabilmenin derdindeyiz. Ama tabii bu oluşan fiyat politikası üreticinin maliyetlerini karşılamıyorsa, üretici kar edemiyorsa tekrar ayçiçeğini bırakıp diğer ürüne dönme riski var tabii” diyerek noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.