DOLAR 32,5516 0.19%
EURO 34,9491 -0.13%
ALTIN 2.443,800,33
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2093967-0,06%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

10 metrekareden tüm Trakya’ya

10 metrekareden tüm Trakya’ya

ABONE OL
31 Ağustos 2021 11:27
10 metrekareden tüm Trakya’ya
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İktisat bölümünü bitirdikten sonra kendi işini kurmak isteyen Hasan Çetin internet araştırması ile İstiridye mantarına yöneldi. Yıldırım Mahallesi’nde kurduğu 10 metrekarelik bahçede denemeler yaptıktan sonra ticaret ağını geliştiren Çetin, artık Edirne’nin istiridye mantarını Tekirdağ, Çorlu ve İstanbul’a bile gönderiyor.

“10 METREKAREDEN TÜM TRAKYA’YA”

Yerli yabancı turist ve yerli halkın uğrak yeri Ulus Pazarı’nda tezgah açan 3 yıldır İstiridye Mantarı işi ile uğraşan Hasan Çetin; “internetten araştırma üzerine çıktı. Ben ısıtma soğutma teknikeriyim. İktisat mezunuyum. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi teknik serviste çalıştık. Askerden sonrada gelip kendi işimi kurmak istedim bu işe girdim. Kendi imkanlarımla yaptım destek almadım. Şu anda Yıldırım’da başladım 10 metrekare kendi evimin bahçesinde deneme yaptım. İşi biraz daha büyütmek istedim. Profesyonel olmak gerekiyor çünkü. Yıldırım’dan sonra Değirmenyeni Köyü’nde tesis kurdum. Kompostu da kendim üretiyorum. Daha önce dışarıdan alıyordum ama, dışarıdan aldığınızla verim alamıyorsunuz. Şu an bir kompostun ton maliyeti bin 400 liraya kadar çıktı. Onlara vereceğimiz parayı kendimiz üretmemiz daha faydalı olur. Normalde 10 ton kapasitem var ama kendi kompostumu yaptığım için 7-8 ton arası yetiyor bana. Kompost 10 ton yapıyorsunuz oradan yüzde 25-30 arası verim alıyorsunuz. Yani 10 tonluk bir kompost koyduğunuz zaman 2-3 ton arası ürün alıyorsunuz. 1 ay kuluçka dönemi var. 2 ayda toplam üretimi bitiriyorsunuz. Edirne dışında Tekirdağ, İstanbul, Çorlu ya gönderiyorum”dedi.

“VEJETARYENLERE, KOLESTEROL, KALP VE DAMAR PROBLEMİ OLANLARA TAVSİYEM”

Vejetaryenlerin et niyetine tükettiği İstiridye mantarının bir çok hastalığada iyi geldiğini belirten Hasan Çetin “400 gram Paketi 10 lira, Kilosu 25 liraya denk geliyor. Edirne bu konuda biraz daha bu konuya alışamadı yabancı maalesef. Bu mantarınında müdavimleri oluşmaya başladı. İstiridye mantarının kolestrola göre faydası vardır. Bir nevi yaşam mantarıdır. Reishi Mantarı’nın benzeridir. Et yiyemeyen vejeteryanlar için avantajdır. Çünkü içindeki protein değerleri ette olduğu gibidir. Artı kalp damar rahatsızlıklarına iyi gelir, kolesterole iyi gelir. Etteki gibi ya oranı olmadığı için faydalı üründür. Vejeteryan artı, kalp damar hastalığı, kolesterolü olanlara tavsiye ediyorum. Etle yapılabilecek her ürünü yapabilirsiniz. Sotesini, iskenderini, kokoreçini, sebzeli, fırında yapabilirsiniz. Sınır yok üründe. Ben genelde evimde sotesini yapıyorum mesela”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.