DOLAR 32,4901 -0.04%
EURO 34,8661 -0.45%
ALTIN 2.442,910,29
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2077325-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

100 yıllık gurur

100 yıllık gurur

ABONE OL
31 Ağustos 2022 10:44
100 yıllık gurur
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de, 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Türk’ün anlı şanlı tarihimize zafer yazdığı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılı büyük bir coşku ve gururla kutlandı.

Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın anıta çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız okundu.

VATANDAŞLARDAN VALİ KIRBIYIK’A YOĞUN İLGİ 

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından Valilik makamına yürüyerek giden Vali Kırbıyık vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlarına taleplerine Vali Kırbıyık özçekim yaparak karşılık verdi.

TEBRİKLERİ KABUL ETTİLER

Ardından Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan valilik makamında tebrikleri kabul etti.

HALKIN BAYRAMINI KUTLADILAR

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni daha sonra Atatürk Bulvarında devam etti.  Burada tören arabasına binen Vali Kırbıyık, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cihanoğlu ve Belediye Başkanı Gürkan halkın bayramını kutladı. Ardından Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı seslendirildi.

“TOPYEKUN BİR VAROLUŞ MÜCADELESİ”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Piyade Albay Suat Kızılırmak yaptı.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922’de kazanılan büyük zaferin 100. yılını ulusça kutlamanın haklı, gurur ve heyecanı yaşıyoruz” diyen Kızılırmak, “Asil Türk Milleti kahraman Türk ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 100 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden dirilerek, topyekun bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhasıyla beraber tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. 1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda Birinci Dünya Savaşı çıkmış, müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu imzalanmıştır. Anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş. Ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri yedikleri her yerde adeta tarihi kimliğini kusarcasına, kadınımıza, yaşlımıza ve çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkenceye, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesini umutsuz görünen, üzerimize kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Atatürk ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak ya istiklal ya ölüm parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. 30 Ağustos Zaferi Türk ordusuna silahlı kuvvetler günü olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle modern harp, silah ve teçhizatıyla güçlü ve dinamik personeliyle ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle azimli ve kararlı komuta kademesiyle dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle Ulusca başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere dava arkadaşları ve aziz şehitlerimiz ile ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen resmi geçit töreninde 54. Mekanize Piyade Tugay komutanlığı sancağının geçişi ayakta alkışlandı.  Tören; askeri birlikler, gaziler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının geçişlerinin ardından son buldu.

Törene, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.