DOLAR 32,5744 0.26%
EURO 35,0066 0.08%
ALTIN 2.459,180,96
BIST 9.888,801,77%
BITCOIN 20976711,54%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

200 yıllık acı: Mora Katliamı

200 yıllık acı: Mora Katliamı

ABONE OL
24 Eylül 2021 11:21
200 yıllık acı: Mora Katliamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkan Rumeli Türk Konfederasyonu (BRTK) Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, bundan 200 yıl önce Mora Türkleri’nin büyük bir katliama uğradığını ve 30 binden fazla Türk’ün katledildiğini belirterek, Mora Katliamını unutmamak için ülke çapında anma etkinlikleri ve paneller düzenleyeceklerini belirtti.

Balkan Rumeli Türk Konfederasyonu (BRTK) Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, 30 binden fazla Türk’ün hayatını kaybettiği Mora katliamına yönelik açıklamada bulundu.

“30 BİNDEN FAZLA TÜRK KATLEDİLMİŞTİR”

BRTK Yurtdışı İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, 1821 yılında Mora Yarımadasında yaşayan Rum azınlığın yaşadığı diğer bölgelere yayılan ayaklanmalar esnasında, silahlı Yunan çeteler tarafından Mora, Orla Yunanistan ve Ege Adaları’nda yaşayan Türklere yönelik birçok katliam gerçekleştirildiğini belirterek, “ Yunan isyancılar tarafından 23 Eylül 1821 tarihinde ele geçirilen Tripoliçe’de 30 binden fazla Türk katledilmiştir. Ayaklanmanın haşladığı esnada Mora Yarımadası’nda bulunan Avrupalı yazar, tüccar ve askerlerin hatıratlarında, Yunanlılarca ele geçirilen yerleşim yerlerinde Türklerin maruz kaldığı insanlık dışı muamele, işkence ve zulmün boyutu gözler önüne serilmektedir. Tripoliçe’nin düşmesini müteakip Şehri kuşatan Yunan isyancıların komutanı olan Filiki Eterya üyesi Theoderos Kolokotronıs’in atının sözde “zafer yolu” boyunca katledilen Türklerin cesetleri üzerinde yürüdüğü ve ayağının toprağa dahi değmediği, üç gün içerisinde yaş, cinsiyet, asker-sivil ayrımı yapılmaksızın çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 32 bin Türkün katledildiği, binlercesinin esir alındığı ve şehrin yağmalandığı T. Koloktronıs’in hatıratında yer alan bilgiler arasındadır” dedi.

“EDİRNE’DEN BAŞLAYARAK ÜLKE ÇAPINDA ANMA ETKİNLİKLERİ”

Mora katliamını unutmamak adına anma etkinlikleri düzenleyeceklerini söyleyen Hacıoğlu, “Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak 23 Eylül 1821 Mora Katliamını unutmamak için ileriki günlerde Edirne’den başlayarak Konfederasyonumuza bağlı Federasyonlar ve Derneklerin iştiraki ile ülke çapında anma etkinlikleri ve paneller düzenleyeceğiz. 23 Eylül 1821 Mora isyanı yaşanan bir insanlık trajedisidir. Yunan çetelerin gerçekleştirdiği katliamdır. Mora katliamı Yunan tarihinde bir kara leke olarak kalacaktır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.