DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20710280,81%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

3 Mart Devrim Yasaları 100 yaşında    

3 Mart Devrim Yasaları 100 yaşında    

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, 3 Mart Devrim Yasaları'nın 100. yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

ABONE OL
2 Mart 2024 12:06
3 Mart Devrim Yasaları 100 yaşında    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, 3 Mart Devrim Yasaları’nın 100. yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı. Akçay, 3 Mart 1924’te gerçekleştirilen devrimlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olarak yapılanmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

“ÇAĞ DIŞI KURUMLAR KALDIRILDI”

Çağdışı kurumların kaldırılarak akla ve bilime dayalı düzenin yolunun açıldığını belirten Murat Akçay, “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin en önemli devrimlerinden biri, 100 yıl önce bugün, 3 Mart 1924’te gerçekleştirilmiştir. Bu tarihte Halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Erkân-ı Harbiye Vekâleti kaldırılmış, Osmanlı hanedanı mensupları yurtdışına çıkartılmış ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası) kabul edilmiştir. Söz konusu devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olarak yapılanması sağlanmıştır. Ulusal egemenlik ile bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumlar kaldırılmış, devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmıştır” dedi.

“MEB’İN KİTAPLARINDAKİ GÖRSELLER BİLE DİNİ MESAJLAR VERİLİR HALE GELMİŞ”

Başkan Murat Akçay, AK Parti’nin 21 yıllık iktidarı süresince eğitimde laikliğe dair tüm kazanımlar ve öğelerin saldırıya uğradığını savundu. Çağdaş eğitimcilerin baskıya maruz kaldığını, din derslerinin sayısının artırıldığını ve öğrenci ve öğretmenlerin dini etkinliklere mecbur bırakıldığını öne süren Akçay, “MEB’in kitaplarındaki görsellerde bile dini mesajlar verilir hale gelmiştir” dedi. Akçay, dernek ve vakıf maskesi takmış tarikatların MEB’in protokolleriyle eğitimde cirit attığını, imam hatiplerin sayısının günden güne arttığını ve devletin tüm imkanlarının onlar için seferber edildiğini de savundu.

“SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Akçay, “Eğitim-İş’in laiklik ilkesinin korunmasına büyük önem verdiğini ve ülkede yaşayan herkesin çağdaş, bilimsel, laik, demokratik, eşit, parasız ve nitelikli eğitim hakkı olduğunu savunduğunu söyledi. Akçay, “Laik eğitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, Eğitim-İş olarak, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, ülke bütünlüğüne, laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz. Laiklikle yaşayacağız, Cumhuriyeti ilelebet yaşatacağız” diyerek ifadelerini sonlandırdı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.