DOLAR 32,3279 -0.11%
EURO 34,8646 0.14%
ALTIN 2.390,25-0,26
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20006724,54%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

47’inci Turizm Haftası başladı

47’inci Turizm Haftası başladı

ABONE OL
18 Nisan 2023 10:33
47’inci Turizm Haftası başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 47’inci Turizm Haftası gerçekleştirilen törenle başladı. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne Turizm Master Planı’nın kentin turizmini 2030 yılına kadar kalite ve verimlilikle ileri götürmeyi amaçlayan plan olduğunu söyledi.

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 47’nci Turizm Haftası sebebiyle Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından Edirne Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Anıta çelenk sunumunun ardından Edirne Belediyesi Bando ekibi eşliğinde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

“TURİZM EKONOMİK VE KÜLTÜRLERİN BİRBİRİNİ TANIMASINDA ÖNEMLİ BİR ARAÇ”

Ardından konuşan Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, turizmin tüm dünya üzerinde ekonomi ve kültürel açının yanı sıra birçok alanda katkısı olması her geçen yıl daha da önemsenmesine neden olduğunu belirterek, “Turizm, ekonominin kalkınmasında çok büyük pay sahibi olmakla birlikte, kültürlerin birbirini tanımasında da önemli bir araçtır. Turizm, ekonomiye olan katkısı dışında, ülkelerin sahip oldukları doğal, kültürel, tarihi kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve kırsal kalkınmaya olan katkısı ile yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik başlıkta da ayrıca önemli mikro ve makro etkilere sahiptir. Turizmin sayılan tüm bu etkileri, ülkelerin turizmi her geçen yıl daha fazla önemsemesine neden olmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde, dünya ölçeğinde turizm gelirleri genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyümektedir. Bu büyümenin arkasında, dünyada orta sınıfın büyümesi ve refahının artması, iletişim, etkileşim ve ulaşımın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması ve bölgeler arası gelir dağılımının düzelmesi yatmaktadır. Sayısı giderek artan ziyaretçiler, öncelikle yakın bölgelerindeki, daha sonra da tüm dünyada farklı deneyimler yaşayacakları destinasyonlara akın etmekte, beklentiler güneş ve denizin çok ötesinde oluşabilmektedir. Özellikle bizim en yakın kaynak pazarımız olan Avrupalı turistler, kenti solumak, kültürel değerlerini tanımak ve kimliğini yaşamak yönünde beklentilere sahiptirler. 21. yüzyılda turizm hizmeti ve destinasyonlar, artık, bu tür beklentileri karşılayacak ve cazip deneyimleri ve karakteristikleri turistlere sunabilecek donanıma ve altyapıya ulaşmak durumundadır” dedi.

“TÜRKİYE EN ÇOK TURİST AĞIRLAYAN 3’ÜNCÜ ÜLKE OLDU”

2022 yılında belirlenen hedefin üstüne çıkarak Türkiye’nin 51 milyon turist, 46 milyar dolar gelire ulaştığının altını çizen Soytürk, “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 2022’de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yola çıkıldı, bu hedef yıl içinde üç kez revize edildi. Yılsonuna geldiğimizde turizm gelirimiz 46,3 milyar dolara, ziyaretçi sayımız da 51,4 milyona ulaştı. Salgın öncesi rakamlar söz konusu olduğunda 2022 sonunda dünya bu rakamların ancak yüzde 70’ine ulaşılabilirken, ülkemiz tam bir geri dönüşe imza attı ve en çok turist ağırlayan 3. ülke olmayı başardı. Turizm gelirinde ise 2019’un yüzde 19 üzerine çıktık. Kriz çok iyi yönetilerek turizm gelirlerinde kriz sonrasında en iyi performans gösteren ülke olduk. Ülkemizin 2023 turizm hedefleri 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir. Yine 2028 hedefimizi de 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Gerçekçi ve iyi hesaplanmış adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz” diye konuştu.

 

“TURİZM MASTER PLANI KENTİN TURİZMİNİ 2030 YILINA KADAR KALİTE VE VERİMLİLİKLE İLERİ GÖTÜRMEYİ AMAÇLAYAN PLANDIR”

Edirne için yapılan turizm planının orta ve uzun vadeli kapsamlı bir plan olduğunu dile getiren Soytürk, “Bu çerçevede, Türkiye’de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı’nı, Yol Haritasını ve Tanıtım Geliştirme Stratejisini hazırladık. Türkiye Turizm Ana Planı kapsamında ortaya konan amaç ve hedeflerle uyumlu biçimde hazırlanmış, Edirne Turizm Ana Planı, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için hazırlanan orta-uzun vadeli ve kapsamlı bir plandır. Bir politika belgesi niteliğinde olan master planımız ile ilimizin mevcut ve gelecekteki turizm kaynak ve imkanlarını ortaya koyarak, bunlarla ilgili yönetim ve geliştirme hedeflerini belirledik. Plan, Edirne turizmini 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır. Şehrimizin turizminin küresel boyutta rekabetçiliğinin yükseltilmesi, akıllı turizm, sürdürülebilirlik, hizmet kalitesinin artırılması, nitelikli turistlerin tercihlerinde Edirne’nin öne çıkması ve bunların bileşkesi olarak turizm faaliyetlerinden mümkün olan en yüksek faydanın elde edilmesi bu yol haritasının ana prensiplerini. Türkiye’nin 2023 yılı turizm hedeflerine ulaşması, merkezi yönetimin koordine edici ve destekleyici çabalarının yanında yerel ölçekte şehrimizde ki tüm turizm paydaşlarının benzer bir anlayış ve yaklaşım ile birlikte çalışması ile mümkün olacaktır” dedi.

“EDİRNE DEYİNCE, TARİH, KÖPRÜ, ÇEŞME, KIRKPINAR, SAROS, KÜLTÜR VE MEDENİYET DİYORUZ”

Serhat Şehri Edirne’nin kültür, tarih ve turizm açısından öneminden bahsederek, kentin Türkiye’de en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan 5 şehir içinde olduğunun altını çizen Kemal Soytürk “Edirne, yıllar öncesine uzanan tarihi geçmişiyle insanoğlunun meydana getirdiği en üstün medeniyetlerden birine sahip olmuş şehirlerden biridir. Edirne kurulduğu günden itibaren Trak, Helen, Roma , Bizans ve Osmanlı Medeniyetine ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin ortaya koyduğu kültürel değerleri dünden bugüne aktarmayı bilmiştir. Edirne bilinen cümlelerle, klasik ifadelerle anlatılamaz, anlatılmamalıdır. Edirne’de mimarinin şiiri, kültürün edebiyatı, sanatın zirvesi vardır. Velhasıl kelam; biz “Edirne’deyince; tarih diyoruz, dolmen diyoruz, Balkanların anahtarı diyoruz, Selimiye diyoruz, köprü diyoruz, çeşme diyoruz, sebil diyoruz, Kırkpınar diyoruz, Saros diyoruz. Bütün yolların onda kesiştiği bir kavşak, kültür ve medeniyet diyoruz. Bununla birlikte, Bulgaristan ve Yunanistan’a komşu olması ile Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olan şehrimiz, her iki ülkeyle olan dört adet sınır kapısından olan girişler ile Türkiye’nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan beş kenti içindedir. Şehrimizin, ülkemizin büyüyen ve gelişen turizm sektöründen yüksek pay alabilmesi ve tanıtım pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması için, yerel paydaşlarımız ile eş güdüm içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 47. Turizm Haftasını kutluyor, Turizm Haftasının ülkemize, Edirne’mize ve Türkiye’nin turizm geleceğine hizmetini esirgemeyen sektörün değerli yatırımcıları ve çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.