DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20781402,62%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

5 adımda güvenli trafik

5 adımda güvenli trafik

ABONE OL
9 Mayıs 2022 10:17
5 adımda güvenli trafik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

dirne’de 7-13 Mayıs Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde “Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik” sloganıyla eski Camii kavşağında uygulama gerçekleştirildi. Uygulamaya; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı Albay Abdulkadir Seri, emniyet ve jandarmanın trafik ekipleri katıldı.

Vali Canalp, Emniyet Müdürü Alçalar ve İl Jandarma Komutanı Albay Seri, uygulamada yaya geçidini kullanan vatandaşlara broşür vererek uyulması gereken 5 kural hakkında bilgilendirme yaptı.

 “YAYALARDA KURALLARA UYARAK KARŞIYA GEÇMELİ”

81 ilde eş zamanlı yapılan uygulama hakkında bilgi veren Edirne Valisi Ekrem Canalp, 3 yıl önce tüm Türkiye’de, trafikte öncelik yayaların mottosu ile yeni bir yaklaşım benimsendiğini ve geçen sene yaya önceliği vurgulayan yaya geçitlerine kırmızı çizgileri çektiklerini belirterek, “Yayalara trafikte öncelik verirken ayı zamanda yaya güvenliğini de ön planda tutmaya devam etmemiz gerekiyor. Uygulama esnasında bir vatandaşımız ‘ben de Avrupa’da görüyorum. Yaya geçidinde yaya adımını attığı anda trafik duruyor’ dedi. Bu doğrudur Avrupa’da da bu şekilde uygulamalar vardır. Bu sadece yaya geçitlerinde geçerlidir. Bu şekilde belirlenmiş olan yaya geçitlerinde taşıtlar zınk diye durur. Taşıtların da yayaların da bir hukuku var. Herkesin kendi hukukuna mutlaka saygı göstermesi gerekiyor. Türkiye’de de biz önceliği yayalara verirken aynı zamanda dikkat etmemiz gereken başka bir şey daha var. Yayaların da yaya geçidini kullanırken kurallara mutlaka dikkat ederek karşıya geçmeleri gerekiyor. Bunun için de kaldırımları kullanıyorsak eğer yola inmeden kaldırımda kalmak, yaya yolları nerdeyse onları kullanmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi.

“YAYA GEÇİDİNDE YAYA, DİREKSİYONDA SÜRÜCÜ CEP TELEFONU KULLANMAMALI”

Cep telefonunun trafikte hem yaya hem sürücünün kazaya sebebiyet verecek sonuçlara yönelttiğini kaydederek cep telefonu kullanımına işaret eden Vali Canalp, “Geceleri yaya geçidini kullanıyorsak siyah giysiler değil, daha fosforik giysiler giymeliyiz. Trafik ışıklarını takip ederek yaya geçitlerini kullanmalıyız. Bir başka konu da yayalarımız bazen yaya geçidinin dışına taşıyorlar. Yaya geçitlerinin dışındaki alanlardan karşıdan karşıya geçme eğilimleri oluyor. Bunlardan vazgeçmeliyiz. Çağımızın hastalığı olan cep telefonu kullanımı da yaya geçidi ve trafikte farklı konulara sebebiyet vermeye başladı. Telefon kullanırken karşıya geçme, ya da telefonla konuşarak araç sürme beraberinde kazaları meydana getirebiliyor. Yayanın karşıdan karşıya geçerken cep telefonu kullanmaması, sürücünün de araç kullanırken telefonla ilgilenmemesi gerekiyor. Cep telefonuna odaklanınca karşıdan karşıya geçen yayayı görmeyebilirsiniz. Bu noktada sürücü trafiğe odaklanacak yayayı görecek, yaya da kendisi de karşıdan karşıya geçmeye odaklanacak. Bunlardan bir zincir kırıldığı zaman trafik güvenliği de her seferinde riske girmiş oluyor. Ortaya çıkan risklerden bazıları da maalesef kaza ile sonuçlanıyor” dedi.

“BİLİNÇLENMEYLE HEP BİRLİKTE DAHA GÜVENİLİR TRAFİK”

4 yaşındaki çocuklar gibi 70 yaşındaki ninenin de trafik konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine değinen Vali Canalp, “Geçen gün yaptığımız uygulamada arka koltukta oturan 4 yaşındaki bir evladımız emniyet kemeri takıyordu ama nine takmıyordu. Neden 4 yaşındaki evladımız takıyor da yan taraftaki ninemiz takmıyor. Çünkü biz 4 yaşındaki evladımıza farklı şekildeki bilinçlendirme eğitimleriyle ulaşmayı başardık. Ona arka tarafta oturanın da emniyet kemeri takması gerektiğine ilişki bilgiyi verdik. O bu bilinçlenmeye ulaştı. Biz diğer taraftaki 70 yaşındaki ninemize de bunu anlatmamız gerekiyor. Onu da anlattığımız zaman herkesin bu konuda bilinçlendiğini göreceğiz. Bu şekilde bilinçlendirmeleri yaptıkça hep birlikte daha güvenli bir trafiğe ulaşma imkanını elde edeceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.